bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Камъни в жлъчката – предпазни мерки, лечение, билки

Бучки от твърда материя (предимно холестерин), намиращи се в жлъчния мехур. Понякога камъкът излиза от жлъчния мехур, блокира изтичането на жлъчната течност и води до възпаление на мехура, известно като холецистит. Симптомите се изразяват в болка в горната дясна част на корема, и понякога между лопатките, гадене, лошо храносмилане и жълтеница - пожълтяване на очните ябълки, на кожата и урината.

Камъни в жлъчката

Камъни в жлъчката причини

Сред факторите, които провокират образуването на камъни в жлъчния мехур се разграничават водещи  и допълнителни, съпътстващи фактори:
Счита се, че водещият фактор е повишаването на такава характеристика на жлъчката като литогенност, която възниква в резултат на прекомерния прием на холестерол;
дискинезия, или намаляване на функционалната способност на жлъчния мехур да се свива и изтласква жлъчката в каналите;
хипертония на жлъчката в тялото поради стесняване на шийката на жлъчния мехур, което също води до застой на жлъчката;
локализирани или общи инфекциозни процеси, които намаляват ефективността на дейността на органите на хепатобилиарната система.
Съществуват различни рискови фактори, които увеличават вероятността от развитие на хилетиаза и образуването на камъни в жлъчката:
принадлежащи към женския пол: жените страдат от камъни, образувани в жлъчния мехур, много по-често от мъжете;
период на бременност, тъй като повишеното ниво на естроген допринася за секрецията на холестерол в жлъчката;
ирационални диети, глад, загуба на тегло по различни причини;
дълги курсове на парентерално хранене;
продължителна употреба на лекарства, съдържащи естроген, орални контрацептиви, сандостатин, цефтриаксон и др.
диабет;
някои заболявания на стомашно-чревния тракт, хепато-билиарните органи и др.

Камъни в жлъчката симптоми и диагноза

Сред клиничните форми на жлъчнокаменна болест са следните:
латентна форма или т.нар. диспептична форма на заболяването;
форма на болка, придружена от атаки;
болка торпидна форма;

Значителен брой пациенти с холелитиаза (60-80%) при наличие на камъни в жлъчния мехур нямат симптоми или прояви на заболяването. Този период обаче представлява по-скоро латентната форма на болестта, отколкото статичната. Според наблюденията до 50% от пациентите в рамките на 10 години след откриването на камъни в жлъчния мехур се консултират с лекар за появата на симптоми, показващи развитието на други форми на жлъчнокаменна болест и нейните усложнения.

Диспептичната форма се изразява клинично в нарушения на функционирането на органите на стомашно-чревния тракт. Най-често това се изразява във външния вид след хранене усещане за тежест в епигастралната област, повишено образуване на газ, подуване на корема, киселини, горчивина в устата. Тази форма често се комбинира с болезнени пароксизмални или прояви на жлъчна колика, тъй като палпацията може да открие болка в характерните точки.

Болезнената пароксизмална форма се проявява в жлъчна колика и е най-честият вариант на клиничната форма на холелитиаза, диагностицирана при 75% от пациентите. Болестта се проявява под формата на внезапни, повтарящи се пристъпи на болка в десния хипохондрий, с възможно облъчване на гърба или дясната лопатка. Атаката може да бъде придружена от гадене, рефлексно повръщане, което не носи облекчение. Ако продължителността на атаката е повече от 6 часа, се диагностицира остър холецистит.

 • Full Spectrum Билкова грижа за жлъчката - детоксикация, Bioherba, 60 капсули

  Full Spectrum Билкова грижа за жлъчката - детоксикация, Bioherba, 60 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 9,89 лв.

  -10%

 • Жлъчегонен чай - при камъни и възпаление на жлъчката, насипен
 • Видове формим на заболяването камъни в жлъчката

  Първоначалният процес на образуване на камъни в жлъчката е образуването на жлъчна утайка. В 80-85% от случаите жлъчната утайка изчезва, но най-често се връща отново. Причината за появата на жлъчна утайка е: бременност, прием на хормонални лекарства, рязко намаляване на телесното тегло и пр. Но в някои ситуации е необходимо приемането на лекарства, което се решава индивидуално за всеки случай. Жлъчните камъни се образуват от основните елементи на жлъчката. Сухият жлъчен остатък се състои предимно от жлъчни соли, които осигуряват стабилността на колоидното състояние на жлъчката, играят регулаторна роля в секрецията на другите й елементи, в частност на холестерола, и почти напълно се абсорбират в червата по време на ентерохепатална циркулация.

  Има холестерол, пигменти, варовити и смесени камъни. Конкременти, състоящи се от един компонент, са сравнително редки. По-голямата част от камъните имат смесен състав с преобладаващ холестерол. Камъните с преобладаващ пигмент често съдържат значителна смес от варовити соли и те се наричат ​​пигментно-варовити. Структурата на камъните може да бъде кристална, влакнеста, слоеста или аморфна. Често един пациент в жлъчните пътища съдържа калкули с различен химичен състав и структура. Размерите на камъните варират значително. До известна степен условно се разграничават два вида камъни в жлъчните пътища:

  първичен

  вторичен

  Предпазни мерки при камъни в жлъчката

  • Увеличете употребата на целулозни храни, съдържащи се в зърнените храни, пресните плодове и зеленчуци, овесените ядки, изсушения боб и грах.

  • Ограничете употребата на мазнини (освен зехтина, който може да бъде полезен), особено на наситени мазнини, съдържащи се в животинските продукти.

  • Една вегетарианска диета предотвратява образуването на камъни в жлъчката.

  Лечение при камъни в жлъчката

  Билки при камъни в жлъчката

  • Балмонията е древно индианско лекарство от Северна Америка. Като се смеси с хионантус, става ефикасно лекарство срещу камъни в жлъчката: с 2 чаши вряща вода се заливат по 1 лъжичка от всяка от изсушените билки, запарват се 15 минути и се пие 3 пъти дневно.

  Китайска медицина при камъни в жлъчката

  • Малките камъни в жлъчката се раздробяват с билки като кръглолистно ленивче, листа от пирозия и ревен.

  Специализирана помощ при камъни в жлъчката

  • За образуването на камъни в жлъчката допринасят хранителните алергии. Някои природолечители препоръчват стриктни диети под наблюдението на специилист.

  • Специализираното хомеопатично лечение намалява честотата и остротата на пристъпите.

  Хранене при камъни в жлъчката

  • Спрете употребата на всякакви мазнини освен зехтин. Не яжте пържено.

  • Малко алкохол всеки ден (не повече от 2 чашки) понижава нивото на жлъчните соли. (Една чашка се равнява на 250 мл. бира, единична мярка за алкохол или чаша вино).

  • Увеличете употребата на целулоза, особено на овесени ядки и гуара.

  • Пийте по 6-8 чаши вода дневно.

  Традиционна медицина при камъни в жлъчката

  • Когато камъните са малки, могат да се разбият с лекарства. По-често се стига до хирургическа намеса, която изважда камъните, а в някои случаи целия жлъчен мехур. 

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Жлъчегонен чай - при камъни и възпаление на жлъчката, насипен
  2. Цикория корен – Синя жлъчка, при камъни в жлъчката, Cichorium intybus
  3. Цикория стрък – Синя жлъчка, при жълтеница, Cichorium intybus
  4. Змийско мляко стрък - при камъни в жлъчката, Chelidonium majus