Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Камъни в жлъчката – предпазни мерки, лечение, билки

Бучки от твърда материя (предимно холестерин), намиращи се в жлъчния мехур. Понякога камъкът излиза от жлъчния мехур, блокира изтичането на жлъчната течност и води до възпаление на мехура, известно като холецистит. Симптомите се изразяват в болка в горната дясна част на корема, и понякога между лопатките, гадене, лошо храносмилане и жълтеница - пожълтяване на очните ябълки, на кожата и урината.

Камъни в жлъчката

Камъни в жлъчката причини

Сред факторите, които провокират образуването на камъни в жлъчния мехур се разграничават водещи  и допълнителни, съпътстващи фактори:
Счита се, че водещият фактор е повишаването на такава характеристика на жлъчката като литогенност, която възниква в резултат на прекомерния прием на холестерол;
дискинезия, или намаляване на функционалната способност на жлъчния мехур да се свива и изтласква жлъчката в каналите;
хипертония на жлъчката в тялото поради стесняване на шийката на жлъчния мехур, което също води до застой на жлъчката;
локализирани или общи инфекциозни процеси, които намаляват ефективността на дейността на органите на хепатобилиарната система.
Съществуват различни рискови фактори, които увеличават вероятността от развитие на хилетиаза и образуването на камъни в жлъчката:
принадлежащи към женския пол: жените страдат от камъни, образувани в жлъчния мехур, много по-често от мъжете;
период на бременност, тъй като повишеното ниво на естроген допринася за секрецията на холестерол в жлъчката;
ирационални диети, глад, загуба на тегло по различни причини;
дълги курсове на парентерално хранене;
продължителна употреба на лекарства, съдържащи естроген, орални контрацептиви, сандостатин, цефтриаксон и др.
диабет;
някои заболявания на стомашно-чревния тракт, хепато-билиарните органи и др.

Камъни в жлъчката симптоми

Сред клиничните форми на жлъчнокаменна болест са следните:
латентна форма или т.нар. диспептична форма на заболяването;
форма на болка, придружена от атаки;
болка торпидна форма;

Значителен брой пациенти с холелитиаза (60-80%) при наличие на камъни в жлъчния мехур нямат симптоми или прояви на заболяването. Този период обаче представлява по-скоро латентната форма на болестта, отколкото статичната. Според наблюденията до 50% от пациентите в рамките на 10 години след откриването на камъни в жлъчния мехур се консултират с лекар за появата на симптоми, показващи развитието на други форми на жлъчнокаменна болест и нейните усложнения.

Диспептичната форма се изразява клинично в нарушения на функционирането на органите на стомашно-чревния тракт. Най-често това се изразява във външния вид след хранене усещане за тежест в епигастралната област, повишено образуване на газ, подуване на корема, киселини, горчивина в устата. Тази форма често се комбинира с болезнени пароксизмални или прояви на жлъчна колика, тъй като палпацията може да открие болка в характерните точки.

Болезнената пароксизмална форма се проявява в жлъчна колика и е най-честият вариант на клиничната форма на холелитиаза, диагностицирана при 75% от пациентите. Болестта се проявява под формата на внезапни, повтарящи се пристъпи на болка в десния хипохондрий, с възможно облъчване на гърба или дясната лопатка. Атаката може да бъде придружена от гадене, рефлексно повръщане, което не носи облекчение. Ако продължителността на атаката е повече от 6 часа, се диагностицира остър холецистит.

Предпазни мерки при камъни в жлъчката

• Увеличете употребата на целулозни храни, съдържащи се в зърнените храни, пресните плодове и зеленчуци, овесените ядки, изсушения боб и грах.

• Ограничете употребата на мазнини (освен зехтина, който може да бъде полезен), особено на наситени мазнини, съдържащи се в животинските продукти.

• Една вегетарианска диета предотвратява образуването на камъни в жлъчката.

Лечение при камъни в жлъчката

Билки при камъни в жлъчката

• Балмонията е древно индианско лекарство от Северна Америка. Като се смеси с хионантус, става ефикасно лекарство срещу камъни в жлъчката: с 2 чаши вряща вода се заливат по 1 лъжичка от всяка от изсушените билки, запарват се 15 минути и се пие 3 пъти дневно.

Китайска медицина при камъни в жлъчката

• Малките камъни в жлъчката се раздробяват с билки като кръглолистно ленивче, листа от пирозия и ревен.

Специализирана помощ при камъни в жлъчката

• За образуването на камъни в жлъчката допринасят хранителните алергии. Някои природолечители препоръчват стриктни диети под наблюдението на специилист.

• Специализираното хомеопатично лечение намалява честотата и остротата на пристъпите.

Хранене при камъни в жлъчката

• Спрете употребата на всякакви мазнини освен зехтин. Не яжте пържено.

• Малко алкохол всеки ден (не повече от 2 чашки) понижава нивото на жлъчните соли. (Една чашка се равнява на 250 мл. бира, единична мярка за алкохол или чаша вино).

• Увеличете употребата на целулоза, особено на овесени ядки и гуара.

• Пийте по 6-8 чаши вода дневно.

Традиционна медицина при камъни в жлъчката

• Когато камъните са малки, могат да се разбият с лекарства. По-често се стига до хирургическа намеса, която изважда камъните, а в някои случаи целия жлъчен мехур. 

 

  1. РЕВЕН КОРЕН

    РЕВЕН КОРЕН

    1,12 лв.