bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Хиперактивност – хранене, билки, специализирана помощ

ХиперактивностСмущение при децата, което се изразява в необичайна свръхактивност и неспокойно държание. Бебетата непрекъснато се въртят и плачат, често имат екзема и не се хранят добре. Децата обикновено клатят кошарката, удрят си главата и не се подчиняват. В училище са агресивни, не могат да стоят спокойно, склонни са да хвърлят предмети, не могат да се съсредоточават задълго, координацията им е нарушена и често плачат.

Как се поставя диагнозата хиперактивност

Често всяко 3-годишно дете се нарича хиперактивност, но за него да се движи-естествено и това не означава, че той има този синдром. Такава диагноза може да бъде направена на дете само на възраст от 4 години. До тази възраст за прекомерна подвижност и талатността на детето не трябва да се смята или да бъде наложена такава диагноза, докато неразумно определение за хиперактивност-това само ще влоши благосъстоянието на детето и ще разруши самочувствието му.
Важно е някои от симптомите на синдрома да се появят в две различни среди, като например у дома и в детската градина или у дома и в училище. Ако детето не е в състояние да се концентрира и не може да седне тихо само в училище или само у дома за минута, тогава причината е различна и често е свързана с подхода на родителите или учителите към детето. Следователно, сътрудничеството на родителите, педиатрите и учителите е важно за диагностицирането на синдрома.

Какви са последствията за детето и околните

Повечето родители се чувстват виновни, че детето им е неконтролируемо и необразовано, въпреки че в действителност това не е така. Това не са последствията от образованието, както често смята обществото. Въпреки това, често, когато се срамува, родителите се страхуват да кажат, че детето им има определени поведенчески проблеми и следователно да ги скрие. И това е сериозна пречка за успешното лечение.

 • Вечерна иглика масло - при предменструален синдром, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капсули

  Вечерна иглика масло - при предменструален синдром, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капсули

  Цена:

  Редовна цена: 22,00 лв.

  Промо цена 19,80 лв.

  -10%

 • Рибчо Рибено масло за деца, AboPharma, 100 капс.

  Рибчо Рибено масло за деца, AboPharma, 100 капс.

  Цена:

  Редовна цена: 15,56 лв.

  Промо цена 14,00 лв.

  -10%

 • Какви са причините за поява на хиперактивност при децата

  Последните изследвания показват, че гените играят най-голямата роля за това. Много родители на деца с хиперактивност имат такива разстройства. Това означава, че бебето вече е родено с такива промени в мозъка, което причинява определени смущения и небалансирана работа на мозъчната кора и подкората. Биохимични процеси са нарушени.
  Има и друга теория, че появата на хиперактивност идва от вътрешни обстоятелства. Например, нездравословна, монотонна, напълноценна храна с консерванти, твърде дълго гледане на телевизия или седене на компютъра, както и емоционални проблеми в семейството. 

  Билки при хиперактивност

  • Изследванията показват, че при свръхактивните деца често се наблюдава недостиг на жизненоважни мастни киселини. Те могат да се набавят чрез маслото от жълта иглика. Настъпват подобрения, ако в продължение на 6-8 седмици сутрин и вечер се вземат три капсули ефамол (Еfamol) по 500 мг. като се намалят на две по 500 мг. сутрин и вечер. Втриването на маслото в кожата също носи облекчение.

  Хранене при хиперактивност

  • Изследванията показаха ясно връзката между определени храни, подправки и свръхактивността. Избягвайте следните храни и напитки:

  • Готови и преработени храни.

  • Всякакви храни и напитки с изкуствено оцветяване, аромат и подправки. Особено вреден е тартразин Е102.

  • Всички видове аспирин и изкуствено ароматизираните хапчета, витамини. Имайте предвид, че много лекарства за деца са допълнително оцветени и ароматизирани и трябва да се избягват, ако това е възможно.

  • Захарта и храни и напитки, подсладени със захар.

  • Някои деца може да имат алергия към млякото, житото, пшеницата и яйцата.

  • За свръхактивните деца се препоръчва пълноценно хранене, което включва много крехко месо, риба, пресни плодове и зеленчуци.

  • Чешмяната вода понякога може да съдържа съставки, които да причиняват свръхактивност. Давайте на децата само бутилирана изворна вода.

  • Според изследванията цинкът действа благотворно.

  Специализирана помощ при хиперактивност

  • Хомеопатията и/или черепно-кръстната остеопатия много помагат. Приложната кинесиология разкрива към кои продукти се проявява чувствителност.

  Традиционна медицина при хиперактивност

  • Стимулиращите лекарства, като например амфитамините, се използват, за да активират онази част от мозъка, която потиска прекалената активност. Освен това те намаляват апетита, като по този начин ограничават растежа на децата и може да предизвикат гадене и коремни болки. Може да възникне необходимост от психотерапия и от специално обучение в училище.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Иглика Лечебна корен - бронхо чай, отхрачващо, секретолитично, успокояващо, Primula veris

   Иглика Лечебна корен - бронхо чай, отхрачващо, секретолитично, успокояващо, Primula veris

   Цена:

   Редовна цена: 6,34 лв.

   Промо цена 4,50 лв.

   -29%

  2. Вечерна иглика масло - при предменструален синдром, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капсули

   Вечерна иглика масло - при предменструален синдром, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капсули

   Цена:

   Редовна цена: 22,00 лв.

   Промо цена 19,80 лв.

   -10%

  3. Иглика Тинктура при кашлица, Bioherba, 50 мл

   Иглика Тинктура при кашлица, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 8,03 лв.

   Промо цена 7,22 лв.

   -10%