bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Грип – симптоми, лечение, билки, аромотерапия

Причинен от грипния вирус, той включва разнообразни симптоми като треска, главоболие, болки в ставите и запушен или течащ нос.

Грип – симптоми, лечение, билки, аромотерапия

Грип причини

Източникът на болестта е болен човек, който е най-опасен в първите дни на болестта. Пътят на предаване на вирусната инфекция е по въздушно-капков път при комуникация, ръкостискане, говорене и кихане. В някои случаи е възможен начин на предаване чрез домакинството и др. Пиковата честота на грип се среща в есенно-зимния период.

Грип симптоми

Инкубационният период продължава от няколко часа до 1-3 дни. Заболяването започва остро, телесната температура на пациента рязко се повишава до 40 градуса, тежка слабост, болка в главата, втрисане, замаяност, фотофобия, тежко изпотяване, сухота в гърлото, зачервяване на гърлото, болка в мускулите и ставите, припадък, носово дишане, натиск и болки в очите. Повишената телесна температура може да остане около 5 дни, през този период пациентът има намалено уриниране, може да има конвулсии, халюцинации със значително повишаване на температурата.

Колко опасен е грипът?

Въпреки развитието на науката човечеството все още не успява да победи напълно грипа. Това се дължи на способността му да се развива бързо.

Постоянно възникващите нови щамове позволяват на патогените да заобиколят защитата на имунната система на човека и да осигурят лекарствена резистентност.

Високата вариабилност на вируса, която може да причини заболяване при болни хора, допринася за пандемии (глобални епидемии) на грип. Смята се, че след 1500 г. човечеството е преживяло поне 15 пандемии.

Пандемиите възникват, когато вирусът на грип при човек получава фрагменти от генома от вируси, които обикновено се размножават при други видове, като прасета или птици. Такива вируси са напълно нови за нашия имунитет, така че болестта се разпространява сред огромен брой хора.

Към високата степен на мутация грипът е опасен от пропускането на светлина. Вирусът може да бъде заразен чрез предмети от домакинството и чрез въздушни капчици, например чрез говорене или кихане.

Но основната заплаха от грип са усложненията. На този фон често се развиват пневмония, увреждане на сърцето и кръвоносните съдове, както и заболявания на нервната система, като менингит. Особено уязвими са малките деца, възрастните или хронично болни хора.

 • Чай при Грип и простуда, насипен

  Чай при Грип и простуда, насипен

  Цена: 8,99 лв.

 • Тинктура Стоп-Грип - при грип и настинка, Bioherba, 100 мл

  Тинктура Стоп-Грип - при грип и настинка, Bioherba, 100 мл

  Цена:

  Редовна цена: 9,22 лв.

  Промо цена 8,29 лв.

  -10%

 • Кога да посетим лекар при грип?

  Когато усетите симптоми като:

  Температура от 38,5 ° C до 40 ° C
  Тежко главоболие
  Болка в очите (изразен симптом)
  треска
  Болки в гърлото (симптом изразено)
  Кашлица (изразен симптом)
  Втрисане (изразен симптом)
  Слабост и сънливост (изразен симптом)
  Мускулна болка
  Повишено изпотяване
  Понякога, коремен дискомфорт, повръщане, диария, трябва незабавно да посетите лекар.

  Как да се предпазим от грипа?

  Ваксинирането е най-надеждната защита.
  Основният и най-ефективен метод за предотвратяване на грип според лекарите и епидемиолозите е ваксинацията. Частица от инфекциозен агент се въвежда в тялото, което стимулира производството на антитела, които предотвратяват размножаването на вируси.

  Ваксинирането намалява риска от разболяване с 70-80%. Поради факта, че вирусът постоянно мутира, щамовият състав на ваксините се актуализира ежегодно..

  Трябва да се ваксинирате през септември-ноември. Имунитетът продължава 7-9 месеца. Ако сте пропуснали времето на ваксинацията и епидемията вече е започнала, не е необходимо да бягате до стаята за ваксиниране - имунитетът се формира средно 21 дни.


  Лечение при грип

  Билки при грип

  • Запарка от див коноп е едно от най-ефикасните лекарства срещу грип, което облекчава болката и треската и изчиства храчките: 2 чаени лъжички сушена трева се заливат с чаша вряща вода и се запарват 15 минути. Пие се колкото се може по-горещо няколко пъти дневно.

  Хомеопатия при грип

  • Умора и болки, апатичност, раздразнителност с тежко главоболие, натежали крайници и тръпки нагоре и надолу по гръбнака: гелсемиум (Gelsemium).

  • При силни болки в костите: еупаториум перфолиатум (Еupatorium perfoliatum).

  •При простуда и чувствителност към течение, неспокойствие и желание за протягане: тетра (Rhus toxicodendron).

  •При натежалост и болки, лош дъх и диария, разстроен н объркан вид: баптизин (Baptisia).

  На всеки час по 3 дози, повтаря се при необходимост

  Аромотерапия при грип

  • Ако хората около вас имат грип, правете всеки ден гаргара от 1 капка масло от чаено дърво и 1 капка лимоново масло в чаша топла вода. Разбърквайте добре, преди да изплакнете устата.

  • За да се излекувате от грипа, правете гаргара с 2 капки масло от чаено дърво и 2 капки масло от здравец в чаша топла вода. Разбъркайте добре, преди да изплакнете устата.

  • Ако носът ви е запушен или дробовете ви са задръстени, правете инхалации с евкалиптово и ментово масло.

  Хранене при грип

  . Яжте и пийте  храни, богати на витамин С: пресни плодов, касис, брюкселско зеле и ягоди.

  • Увеличете употребата на цинк, съдържащ се в крехкото месо, рибата, пълнозърнестия хляб и зърнените храни.

  Традиционни медицина при грип

  •Предписват сe аспирин или парацетамол за облекчаване на болките, но да не се дават на деца под 12 години.За онези които хронично заболяват от грип (възрастните хора, инвалидите и с нездрава имунна система), може да възникнат усложнения, които да изискват антибиотици.

  Продукти свързани със статията

  1. Коноп семе небелено - за сърце и мозък, Cannabis Sativa

   Коноп семе небелено - за сърце и мозък, Cannabis Sativa

   Цена: 1,96 лв.

  2. Гелсемиум Семпревиренс, GELSEMIUM SEMPERVIRENS CH9

   Гелсемиум Семпревиренс, GELSEMIUM SEMPERVIRENS CH9

   Цена: 5,33 лв.

  3. Конопени семена белени BOF - питателна суперхрана, Cannabis Sativa
  4. Етерично масло от Здравец (Geranium Macrorrhizum), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Здравец (Geranium Macrorrhizum), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 9,89 лв.

   Промо цена 8,90 лв.

   -10%