Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Коноп, действие и приложение на билката

Cannabis sativa L.

Английски - Hemp, Pуски - Конопля посевная, Френски - Chauvre, Немски - Hanf

Сем. Cannabaceae - Конопови
konop.jpg

Основно действие на коноп

Противовъзпалително и болкоуспокояващо.

Експериментални и клинични данни на коноп

Противовъзпалителният ефект на извлеци от семената на билката се дължи на съдържащите се в тях слузести вещества с изразен противовъзпалителен и омекчаващ ефект при възпалителни процеси, заангажиращи пикочо-половите пътища.

Сънотворното и болкоуспокояващото действие на билката се свързва определено със съдържащия се в него канабинол и тетрахидроканабинол.

Употреба и приложение на коноп

Българската народна медицина препоръчва използването на билката при лечението на упорита кашлица, а също така и при възпалителни заболявания на пикочо-половите пътища и на простатната жлеза.

Препоръчва се още неколкократно дневно гаргара при ангини (разчита се на противовъзпалителната му активност).

Външно и вътрешно приложение на коноп

Вътрешно 2 ч.л. от семето се заливат с 2 чаши вряща вода. Запарката се пие на другия ден хладка (доза за 1 ден). Може да се приготви и настойка от 2 чаени лъжички семе на 2 чаши студена вода - оставя се да престои 12 часа. Външно: под форма на лапи при циреи, контузии и кожни обриви.

konop_2.jpg

Описание на коноп

Едногодишно тревисто двудомно растение. Мъжките стебла по-ниски и по-слабо облистени; женските до 150 - 250 см високи, гъсто облистени; всичките изправени. Листата последователни, на дръжки, длановидно 3-9-делни. Мъжките цветове събраки в метлицн, разположени в пазвите на горните листа; женските са по два в пазвите на прицветници, формиращи класоподобни съцветия. Плодът орехче. Цъфти юли - август.

История на коноп

Отглеждано като влакнодайно и маслодайно и на места по влажни терени подивяло. Произхожда от Южна Азия.

Известно е, че растението идва от Централна Азия. По-нататък тя се разпространи в Китай и Индия, а след това в Испания, Америка и Северна Африка. Използването на коноп от китайската медицина като упойка се споменава в книгите за древна имперска медицина. В Индия конопът е почитан като свещена трева. Легендите за растението могат да бъдат проследени в много религии: в будизма, в шинтоизма (Япония). Като практика в медицината, а и зарелигиозна употреба се изпозлва от  копти и есени (Египет), ислямски суфии и други религиозни общности. Хемо-римляните и древните немци са пушили коноп. От него се правили хартия и масло за лампи.

Тъй като конопът съдържа тетрахидроканабинол (психоактивно вещество), той се използва за приготвяне на наркотици (хашиш и марихуана). Ето защо отглеждането му в много страни е забранено от закона. Изключенията са Холандия, Чехия, част от щатите на САЩ, Канада, Португалия, Испания и Ямайка. Медицинската употреба на канабис е разрешена в САЩ и Канада. Въпреки това, много страни разрешават използването в производството на растителни части, които не съдържат психоактивни вещества, като стъбло. Конопените влакна се използват широко в текстилното производство заедно с лен и памук. От него са направят платна, въжета, канапи и въжете. Маслото, което се съдържа в семената, се използва като храна.

Дрога на коноп

Конопено семе (Semen Cannabims sativae).

Съдържание на коноп

В семената на конопа се съдържат 30 - 38% тлъсто масло, състоящо се главно от глицеридите на ненаситените киселини (линолова, линоленова и маслена). Намерени са също белтъчини, аминокиселини, алкохолът квебрахит, фенолни съединения (канабинол, канабидиол), алкалоида тригонелин (C7H702N), витамин К, лецитин, холестерин, захари, холин, фитинова киселина и др.

Нежелани реакции на коноп

Конопът причинява главоболие и е вреден за стомаха. Смята се, че продължителната употреба на коноп може да доведе до безплодие. Канабиодите, които съставляват растението, са противопоказани при заболявания на черния дроб и бъбреците, сърдечна недостатъчност, исхемия, тахикардия. Категорично не може да се използва от бременни жени, особено през първите два триместъра.

Съчетание с други билки на коноп

Като болкоуспокояващо се съчетава с карамфил, кориандър, розмарин и др.