Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Глисти – симптоми, предпазни мерки, лечение

Глисти – симптоми, предпазни мерки, лечениеНай-често срещаният тип червеи, които попадат в човешкия организъм, са паразитите в храносмилателната система, плоски и кръгли червеи. Може да попаднат в тялото чрез ядене на недостатъчно сготвено заразено месо. Особено често засягат децата между 2 и 5 години, тъй като те обичат да си играят по земята и да лапат най-различни неща: в мръсотията може да са скрити яйца, които се поглъщат и засядат в червата.

Глисти причини

Паразитни червеи и глистите, които живеят в животни и растения, хранят се и се размножават в тялото на донора. Човекът не е изключение. Само на територията на страната има над 70 вида паразити. Според статистиката всеки трети жител на Земята е заразена с паразитни червеи, глисти.

Без значение колко внимателно родителите следват чистотата на ръцете на децата си, почти е невъзможно да ги предпазите от паразити. Децата изследват външния свят, природата събужда особен интерес. Те искат да докоснат всичко, да го вкусят. Хората, които ядат риба, месо от диви животни и птици, домашно приготвено мляко, са изложени на риск от заразяване с трихинелоза и дифилоботриаза.

Чрез пряк контакт, глистите от домашните животни се предават на хората, чрез контакт с ръце, игри, съвместни дейности.

Глисти симптоми

Признаците за появата на глисти при хората са очевидни и скрити. "Нелогична" загуба на тегло, бледият вид (анемия на кожата), хроничната умора, нощния сърбеж в аналния проход могат да се отдадат на глисти.
Това не е необичайно за случаи на хелминтна инвазия, при която заболяванията на вътрешните органи се влошават и възникват болести, които не са се проявявали преди това. Това се счита за скрити знаци. Човек се приема за лечение на много болести, а причината се игнорира. В този случай терапията не дава резултати. Основният симптом за наличието на плоски червеи е сърбеж около ануса през нощта. Докато не се размножат, кръглите червеи причиняват появата на малко симптоми. След това са причина за стомашни болки, диария и повръщане.

Симптоми за глисти при деца

Децата може да не забележат симптоми на глисти. Тук родителското наблюдение влиза в игра. Погледнете по-отблизо, ако детето ви има тези симптоми, трябва да се консултирате с лекар:

сърбеж в ануса;
появата на обрив по кожата;
внезапни чести пристъпи на гадене, повръщане (без отравяне);
нарушение на изпражненията (диария, запек);
нарушения на съня, безсъние;
алергия под формата на кашлица, бронхит, астматични атаки;
лимфните възли са възпалени или увеличени;
слабост, умора без особена причина;
рязко повишаване на температурата без съпътстващи заболявания;
мускулни и ставни болки при липса на пренапрежение;
нощно хъркане и скърцащи зъби насън;
загуба на тегло без никакви промени в диетата и начина на живот.

Предпазни мерки при глисти

Съблюдавайте внимателно хигиената: децата винаги трябва да измиват ръцете си след ходене до тоалетна и преди хранене. Изрязвайте и почиствайте редовно ноктите, не позволявайте на децата да си лапат ръцете.

• Редовно ваксинирайте домашните си животни.

• Редовно почиствайте с прахосмукачка килимите, особено около и под леглата.

Лечение при глисти

Домашни средства срещу глисти - храна

Неучудващо е, че тиквените семки могат да помогнат в борбата с червеите. В този случай те могат да се използват в изсушен вид както за деца, така и за възрастни. Те съдържат специални вещества куркубицини, които са в състояние да унищожат паразитни червеи.

Въпреки това, традиционната медицина сама по себе си трудно може да се справи с болестта, по-добре е да я комбинирате с прием на лекарства, предписани от педиатъра. Работата е там, че усложненията на хелминтиазите са доста опасни и не си струва да ги довеждате.

Билки при глисти

Пелинът е ефикасно лекарство. За точната дозировка се консултирайте със специалист по билколечение.

• Дневно трябва да се приема по 1 скилидка чесън -самото растение или на капсули.

Хомеопатия при глисти

Против плоски червеи: да се взема 3 пъти дневно в продължение на 2 седмици; консултирайте се със специалист, ако не забележите подобрение:

• При сърбеж около ануса, детето е раздразнително, с повишен апетит и кръгове под очите: корен от растението China.

• При сърбеж в ануса и носа, който се влошава вечер след лягане: червено подъбиче (Teucrium).

Традиционна медицина при глисти

• Предписват се противоглистни лекарства. Те убиват или парализират глистите и спомагат за преминаването им във фекалиите. Тези лекарства може да причинят странични ефекти като гадене, повръщане и болки в корема.

 

Продукти свързани с билката

 1. ПЕЛИН, КАТРАНИКА СТРЪК НАСИПНО - при паразити
 2. ЧЕСЪН ГРАНУЛИ

  ЧЕСЪН ГРАНУЛИ

  Цена: 1,16 лв.

 3. Хина рубра, CHINA RUBRA CH 9, Боарон

  Хина рубра, CHINA RUBRA CH 9, Боарон

  Цена:

  Редовна цена: 4,16 лв.

  Промо цена 3,91 лв.