Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Дивертикулит и дивертикулоза – практически съвети, билки, лечение

Дивертикулит и дивертикулоза – практически съвети Възпаляване на малките пръстовидни издатини на чревната лигавица, което причинява болка в долната лява страна на корема, запек, а понякога и треска.

Дивертикулит причини

Основните причини за развитието на тази патология са: слабост на чревната стена, дисфункция на дебелото черво, постоянен запек, ирационално и небалансирано хранене.

Дивертикулит симптоми

Признаци на дивертикулит - повишена температура, повишена коремна болка, диария, поява на слуз и кръв в изпражненията, постоянен газове. Често пациентите се хоспитализират в хирургичното отделение с диагноза „остър“ корем. Друго сериозно усложнение на дивертикулата е чревното кървене. Най-често се проявява сред пълноценно благосъстояние под формата на екскреция на червена кръв или съсиреци в изпражненията; може да спре също толкова внезапно, колкото започна. Развитието на чревна стриктура поради рецидив на дивертикулит, компресия чрез възпалителна инфилтрация, сраствания води до чревна обструкция. Перфорацията на дивертикула се усложнява от развитието на дифузен перитонит.

Предпазни мерки при дивертикулит

• Запекът често е първопричината за заболяването.

Лечение при дивертикулит

Хранене при дивертикулит

• Първоначално се приемат малко по обем храни, докато червата са силно възпалени и чувствителни. Необходимо е обаче постепенно да се приемат повече целулозни храни, за да облекчат движението по хранопровода и да предотвратят запека, който влошава състоянието. Постепенно да се увеличава употребата на готвени зеленчуци, кафяв ориз и пюре, а по-късно и сурови зеленчуци и плодове и всякакви зърнени храни.

• Пийте поне по 6 чаши вода дневно.

• Избягвайте храни със зрънца и семки, които могат да заседнат в дивертикулите.

Билки при дивертикулит 

Чесънът успешно се справя с инфекцията: обилно го приемайте с храната или вземайте 3-6 капсули дневно.

• Отварата от бряст успокоява възпалените дивертикули: 1 чаена лъжичка от праха се разтваря в половин чаша вода, след възвиране се оставя да къкри на слаб огън 15 минути. Пие се 3 пъти дневно.

Масаж при дивертикулит

• С помощта на малко растително олио леко масажирайте долната част на корема с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка няколко минути, преди да станете от леглото сутрин. След това изпийте чаша топла вода или билков чай.

Традиционна медицина при дивертикулит

• Често за лекуване на инфекцията се предписват антибиотици. За облекчаване на болката се дават антиспазматични лекарства.

Дивертикулоза причини

ДивертикулозаТова е една от най-разпространените причини за стомашните болки при хората над 60 г. Образуват се малки торбички, известни като дивертикули, в чревния тракт, там, където има отслабване на мускулите. Появяват се спазми в червата около дивертикулите, което води до подуване, болки в долната част на корема, запек или диария или и двете последователно. Торбичките или образуванията може да се задръстят с отпадъци от червата и да се възпалят, което води до дивертикулит.

Дивертикулоза симптоми

Разграничават се три форми на заболяването: асимптоматична дивертикула, неусложнена дивертикуларна болест, когато има клинични прояви и дивертикуларно заболяване с усложнения.

Няма характерни симптоми на неусложнена дивертикулоза, пациентите имат признаци, характерни за синдрома на лезия на дебелото черво - коремна болка без ясна локализация, абнормни изпражнения, най-често запек или нестабилен стол (промяна на запек и диария), признаци на чревна диспепсия (подуване).

Най-честото усложнение на дивертикулозата е възпаление на дивертикулата - дивертикулит. Принос за това нарушение на евакуацията на съдържанието на дивертикула, чревна дисбиоза. Често дивертикулит придобива хроничен рецидивиращ курс.

Лечение на дивертикулоза

Практически съвети при дивертикулоза

• Дивертикулозата често се причинява от нередовно ходене по нужда и запек. Опитайте се да си създадете режим и не се бавете, нито пренебрегвайте необходимостта да отидете до тоалетната, когато ви се налага.

Билки при дивертикулоза

• Суровият чесън успешно се справя с инфекцията. Яжте по по една скилидка 3 пъти дневно, нирязана в храната или замесена в чеснов хляб. В противен случай вземайте 3-6 чеснови капсули дневно.

• Отвара от бряст успокоява възпалената и чувствителна слизеста лигавица на храносмилателния тракт: разбъркайте 1 чаена лъжичка от праха в половин чаша вода, след завиране оставете да къкри на слаб огън 15 минути. Пие се 3 пъти дневно.

Хранене при дивертикулоза

• Избягвайте рафинирани храни (бяло брашно, ориз и други преработени зърнени храни).

• Постепенно увеличете употребата на целулоза, съдържаща се в зърнените храни, зеленчуците, плодовете и в сушения боб и грах.

• Пийте поне 6 чаши вода дневно.

• Избягвайте зрънца и семки, които биха могли да се загнездят в дивертикулите.

Масаж при дивертикулоза

• С помощта на малко растително олио леко масажирайте долната част на корема с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка няколко минути, преди да станете от леглото сутрин. След това изпийте чаша топла вода или билков чай.

Традиционна медицина при дивертикулоза

• Изследванията може да се извършат от вашия лекар с обикновен бариев рентгенов апарат или чрез сигмоидоскопия (вкарването на куха тръбичка в ануса за поставяне на диагноза).

. Антиспазмени лекарства се предписват за уталожване на стомашните болки. При остри болки или треска, причинена от инфекция, се дават антибиотици. 

 1. ЧЕСЪН ГРАНУЛИ
 1. БРЯСТ КОРА

  БРЯСТ КОРА

  1,26 лв.

 1. Червен бряст (кора), Биохерба, 100 капсули, 230мг

  Червен бряст (кора), Биохерба, 100 капсули, 230мг

  Редовна цена: 13,00 лв.

  Промо цена 12,86 лв.

  1%