Бронхит – симптоми и билколечение

Възпаление на дихателните пътища, които свързват дихателната тръба с белите дробове. Симптомите се изразяват в силна кашлица с храчки и затруднено дишане. Острият бронхит може да продължи от няколко дни до две седмици и обикновено се причинява от вирус. Опасен е за възрастните, хора и за сърдечно болните. Хроничният бронхит може да продължи с месеци и обикновено се причинява от тютюнопушенето и от замърсената околна среда.

Бронхит – симптоми  и билколечение

Лечение

Билколечение

• Настойка от оман: залейте една чаена лъжичка от настъргания корен с чаша студена вода. Оставете да престои 10 часа. Затоплете и пийте по една чашка три пъти дневно.

• За суха кашлица - отвара от кората на дива череша: 1 чаена лъжичка сушена кора се залива с чаша вряща вода, вари се в продължение на 5 минути и се пие 3 пъти дневно или повече, ако се налага. 

Опитайте и билкова смес Гръден чай, успокоява кашлицата и възпаленията на горните дихателни пътища.

Хомеопатия

• Ако първоначалните симптоми са придружени от треска, стягане в гърдите, лека кашлица: Самакитка (Aconite).

• При рядка бяла храчка, силна кашлица и дразнене: калиев бихромид (Kali bichromicum).

• При загуба на гласа, възпалено гърло, кашлица и жажда: фосфор (Phosphorus).

Взема се 3 пъти дневно до 4 дни

Аромотерапия

 

• Инхалацията помага за прочистването на белодробните наслагвания: сложете малко мащерка и няколко капки евкалиптово масло в купа с кипяща вода.Наведето се над нея със затворени очи, покрийте главата си и купата с хавлиена кърпа и вдишвайте дълбоко парата.

Китайска медицина

Целта на лечението е да предотврати пристъпа чрез повишаване на белодробната енергия чрез билки като семена от живовляк, корени от балонче, цвят от орлови нокти, корени от лимонче или плодчета от гардения.

Традиционна медицина

• Предписват се лекарства за кашлица и пулверизатори за отваряне на дихателните пътища. Пушенето да се спре незабавно и да се избягват задимени места, за да се предотврати пасивното пушене. Изписват се антибиотици, за да се отстрани вторичната бактериална инфекция; те може да се окажат жизненоважни за болнавите и за възрастните хора.

 

  1. ОМАН БЯЛ КОРЕН
 
  1. ГРЪДЕН ЧАЙ ЛУКС, 120 ГР

  1. ГРЪДЕН ЧАЙ БРОНХИАЛЕН , БИЛКИ ЗА КАШЛИЦА