Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болест на Рейно - лечение, практически съвети, билки

Смущение в кръвоносната система, при което кръвоносните съдове стават свръхчувствителни към студа и се свиват, като не доставят необходимото количество кръв в пръстите на ръцете и краката. Засегнатите части побеляват, при затопляне първо посиняват, а след това се зачервяват. Често се наблюдават бодежи и изтръпване.

Болест на Рейно

Болест на Рейно причини

Нарушаването на тонуса на кръвоносните съдове, провокиран от студ, стресови ситуации са основните провокиращи фактори. Вторичният синдром на Рейно се придизвиква от:
Ревматологични патологични процеси, системни съдови патологии, съединителна тъкан (когато пациентът страда от ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус и други заболявания).
Патологии на съдови тъкани (при наличие на атеросклероза обранен, посттромботични синдром).
Кръвни заболявания (ако човек страда от тромбоцитоза, мултиплен миелом).
Инфекциозни процеси (възпаление на черния дроб от типа B и C).
Заболявания на централната нервна система, неврологични разстройства, като синдром на китката, продължително компресиране на нерви и кръвоносни съдове.
Продължителна имобилизация, онкологична причина
Идиопатична (първична) белодробна хипертония.
Особености на професията (дългосрочен вибрационен ефект, често повтарящи се монотонни движения на пръстите).
Хронични наранявания, претърпени от операции.
Ендокринна дисфункция.
Лоши навици.
Приемане на вазоконстриктиране на лекарства в терапията на високо кръвно налягане (кръвно налягане), мигрена (главоболие).

Болест на Рейно симптоми

Нарушаването на микроциркулацията на ръцете и краката поради стрес или студ, при това заболяване се нарича атака. Честите атаки, продължителните съдови спазми ще доведат до исхемична лезия на кожата. Това означава, че кожата е повредена поради недостиг на кислород, липса на хранителни компоненти под формата на малки язви на пръстите.
Микроциркулацията на пръстите на крайниците временно спира, атаката се характеризира с тристепенна промяна в цвета на кожата на ръцете и изтръпване на краката.
Пациенти с този проблем се характеризират с раздразнителност. Те бързо се уморяват, сърдечните тонове са бързи. При болестта на Рейно в същото време човек може да страда от стомашни язви, силно главоболие, нефросклероза, при които нормалната бъбречна тъкан се заменя с съединителна тъкан.
Локалните симптоми се характеризират с тристепенна промяна в цвета на кожата на крайниците. В Исхемичната фаза кожата е бяла, с цианоза-синьо и в хиперемия-червена. Но тази промяна на цвета не винаги се случва.

Лечение на болест на Рейно

Практически съвети при болест на Рейно

• Обличайте се топло, за да задържите топлината на тялото.

• Носете естествени материи, които попиват потта - естествения охладител на организма.

• Плетените ръкавици с един пръст са най-подходящи.

• Не пушете: никотинът свива кръвоносните съдове.

Хранене при болест на Рейно

• Приемайте достатъчно количество желязо. Най-богати на желязо са червеното и птичето месо, зелените листни зеленчуци. Пиенето на портокалов сок по време на хранене спомага за абсорбирането на желязото. Чаят пречи на това абсорбиране, затова не пийте чай непосредствено преди, по време или след хранене.

• Избягвайте кафето, което свива кръвоносните съдове.

Билки при болест на Рейно

• Лютивият червен пипер стимулира кръвообращението; залейте 1/4 ч.л. лют червен пипер с чаша вряща вода, оставете да покисне 10 минути, сипете 1 ч.л. от настойката в чаша топла вода и пийте при необходимост.

• Прибавете към храната си прясно настърган корен от джинджифил или пийте джинджифилова настойка, когато е необходимо, залейте с чаша гореща вода 1 ч.л. от прясно настъргания корен и оставете да покисне 5 минути.

Аромотерапия при болест на Рейно

• Етеричните масла от черен пипер и розмарин подобряват кръвообращението. Помолете някой приятел редовно да ви масажира, като използва тези масла: прибавете по 3 капки от всяко към 2 1/2 ч.л. от масажното масло или лосиона. Може да прибавите по 3 капки от тях и във ваната.

Хомеопатия при болест на Рейно

• При парене в пръстите на ръцете и краката, което се увеличава от топлината, тялото е студено: медицински въглен  (Carbo vegetabilis). 

• Ако топлината или държането на пръстите отпуснати надолу увеличава симптомите: съсънка  (Pulsatilla). 

• При отичане, парене и сърбеж в пръстите на ръцете и краката, които се засилват от студа: бял арсеник  (Arsenicum album).

Да се вземат през 30 минути до 6 дози и да се повтори, ако е необходимо

Китайска медицина при болест на Рейно

• Специализираната помощ може да е много ефикасна; често се предписват канелени клонки и китайска ангелика.

Упражнения при болест на Рейно

• Всички аеробни упражнения (които увеличават топлината в тялото и натоварват белите дробове) са подходящи за този случай: ходене, бягане, колоездене, плуване или скачане.

• Размахвайте ръцете си в кръг, като че ли хвърляте топка над рамото. Направете по 20 кръга с всяка ръка. След това с протегнати ръце направете по 20 по-малки кръга. Изпълнявайте сутрин и вечер.

Традиционна медицина при болест на Рейно

• Съдоразширяващите лекарства спомагат за отпускането и отварянето на стените на кръвоносните съдове. Можете да намерите ръкавици и чорапи, затопляни с батерии, или електрически възглавници, които се затоплят след включване.

  1. ЧИЛИ КЪЛЦАНО - ЧЕРВЕН ПИПЕР ТРОШЕН
  1. ДЖИНДЖИФИЛ , ИСИОТ КОРЕН МЛЯН
  1. КАНЕЛА КАСИЯ - КОРА НА ПРЪЧКИ 8 см