Какво представлява зеолитът?

Природният зеолит или клиноптиолит е минерал с изключителни свойства. Той пречиства тялото ни от токсини и бактерии, като по този начин действа благотворно върху целия организъм. Едно от най-големите находища на зеолит е в Ропите - с. Бели пласт, от което всяка година се изнасят тонове клиноптиолит за цял свят.

 • Зеолит - Клиноптионолит 5 мм, Bioherba, 200 гр.

  Зеолит - Клиноптионолит 5 мм, Bioherba, 200 гр.

  Цена: 4,00 лв.

 • Зеолит или Клиноптиолит като минерален вид е известен от повече от 200 години. За дълго време се счита за рядък минерал, който не образува индустриални клъстери и няма практическа употреба.
  Наскоро, обаче, става ясно, че зеолита е най-ценният минерал в отрасъла, тъй като разполага с отворена рамка-лента от типа (SI, Al), която има отрицателна заряд. Последната се компенсира от неутрализиращите, положително заредени катиони (Na, K, mg, CA, SR, BA, SA), съдържащи се в зеолита. Естественият зеолит е доста ефективен по-евтин заместител на изкуствените и някои натурални минерални съединения като креда, коолийн, диатомит. В многотонните процеси, при които използването на синтетични зеолиити не е от полза, използването на тези естествени материали във връзка със защитата на околната среда и тяхната евтиност става много важно.

   Силата на клиноптиолита

  клиноптиолит, зеолит

  Поставен във вода, зеолитът елиминира йоните на тежките метали в нея, като по този начин я пречиства от замърсявания. Приемът на така пречистената вода, отвежда токсините и бактериите от организма ни, като учените го наричат "естествено, молекулно сито". Има множество твърдения за ползите му, но едно е факт - зеолитът е мощен детоксикатор! Твърдения гласят, че действа благоприятно при сърдечни проблеми, безсъние, нервност и артрит, поради наличието на всички необходими ни минерали. Жители на с. Бели пласт, казват че при употреба на пречистена със зеолит вода, се предпазват и нямат язви, гастрити и колити. Това твъдение може и да вярно, поради детоксикиращия ефект на минерала. Изследвания показват, че зеолита чудесно се допълва с действието на естествените имуностимулатори като ехинацея, полен, прополис (клей) и др.

   

  Приложение на зеолит или клиноптиолит

  1. Сорбент. Този минерал има способността да абсорбира и запазва вредни вещества и техните съединения за дълго време. Например, тежки метали: олово, хром, цинк, нитрати, амониеви соли, радионуклиди, петролни продукти, масла. В същото време той задържа водата - процесът на дехидратация. 
  Поради това качество, той се използва широко за почистване на околната среда, газове и отток в индустрията. Зеолит се използва за пречистване на водата в ежедневието. Използва се в домакински филтри и елиминира водата от вредните вещества, намалява твърдостта ѝ и увеличава нивото на рН, което го прави по-алкално.

  Консумацията на такава питейна вода е много полезна, защото възстановява алкалния баланс, действа като антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали. През последните десетилетия той е широко използван в медицината.
  По този начин това ги поставя в основата на популярното лекарство "Смекта", което се препоръчва да се приема при хранително отравяне и необходимостта от премахване на токсините дори в ранна възраст.

  2. Минералът абсорбира добре влага и миризми, така че се използва активно като мирис абсорбатор. Най-популярните области на неговото използване са при пълнители на котешки тоалетни, сухи парфюми, абсорбери за хладилника.

  3. Йонотоплообменник.
  Свойството "приемане на амоняк" и "даване на сол" е в основата на използването на зеолит в аквариуми.

  4. Източник на минерални хранителни вещества.

  Той съдържа огромен брой химични елементи и действа като техен естествен източник за животни в дивата природа. Някои видове от този камък най-често се  ближат от животни, за да получат необходимите микроелементи.

  Съвременният човек, след като е забелязъл това полезно качество на минерала, активно го използва за изхранване на добитъка, подобряване на храненето и здравето му като минерална добавка. Той се използва и за подобряване на почвата в земеделието и увеличаване на добивите.

  5. Висока здравина. Това качество на камъка е ключът към активното му използване в строителството. Преди това, минералът е бил използван като красива и надеждна облицовка на къщи.

  Лечебните свойства на зеолит или клиноптиолит

  Лечебните свойства на много минерали са известни още от древността. Лечители използват разтвори, мехлеми, прахове от различни камъчета, за да подготвят своите лекарства. Полезните ефекти на камъните върху тялото са описани от древните гърци, китайски и египтяни.
  В днешния свят употребата на зеолит в медицината започва след провеждане на експерименти върху животни. След като всички необходими изследвания са били проведени, е установено, че животните, възстановят своя минерален баланс. Морските свинчета увеличават тяхното наддаване на тегло, подобряват апетита си. Болестите най-често изчезват.
  При хората най-есто се използва за
  интоксикация на тялото;
  остро отравяне;
  за болявания, причинени от алергии;
  чернодробно заболяване;
  заболявания на бронхопулмоналната система;
  анемия, конвулсии;
  аритмия.

  Интересни факти

  зеолит

  Зеолитът освен за пречистване на водата, се употребява и в промишлеността, скотовъдството и селското стопанство. Това е така, защото почва подхранена с клиноптиолит  дава по-голям добив, същото важи и за отглеждането на селски животни.

  Най-големите куповачи на зеолит в Европа са Франция, Италия, Испания и Холандия. В Холандия се използва главно за промишленост и земеделие, докато във Франция, Италия и Испания за пречистване на виното от примеси. Интересен факт, е че през 80-те години у нас, зеолитът е бил забранен поради грешен научен труд. Бил е обявен за канцерогенен, но за щастие това твърдение е било абсолютно опровергано.

  Зеолит ползи и вреди от употребата му

  На първо място, трябва да се каже, че зеолит в детергенти е предназначен да замени фосфати, но производителите не вземат предвид факта, че минералът е слабо разтворен във вода, поради сложната си и силна структура, и следователно оставя петна, които са особено видими върху тъмните дрехи.

  Заслужава да се отбележи, че използването на зеолит като филтър не може да трае вечно и да отговаря на качеството на почистване, например питейна вода с филтри със зеолит или камъчета в каната с вода трябва да се сменят на всеки три до четири месеца.

   

  ВНИМАНИЕ: Съществуват множество фалшификати на зеолит, които сериозно могат да увредят вашето здраве! Използвайте само лицензиран и термично обработен клиноптиолит! Не го обработвайте сами у дома! Съществува опасност за отравяне с тежки метали!