Безглутенова диета

През последните няколко години светът бе обвит в истинска глутенова мистерия. Много хора отказаха от храната, която съдържа глутен, обвинявайки го в съществуващи и несъществуващи вреди. Но каква е тази загадъчна субстанция, която толкова уплаши световната общественост и която много медии не наричат с нищо друго освен  с "оръжие за масово храносмилане"? Нека да разберем.

Какво представлява глутена?

глутен, диета Глутенът е смес от протеинови съединения, които се срещат главно в зърнените култури, като: пшеница, ечемик, овес и ръж. Както е известно, зърната на тези растения се използват от много години за производството на брашна, които играят важна роля в ежедневната ни диета на хранене. Въпреки дългогодишната история на употреба на тези култури, остава факта, че около 1% от хората по цял свят (въпреки че данните за това са различни) страдат от целиакия - автоимунно заболяване, благодарение на което, след попадане на глутен в организма, води до увреждане на тънките черва, отговарящи за усвояването на хранителните вещества. Няколко милиона души по света страдат от непоносимост към глутен, която причинява симптоми като коремна болка, диария и депресия.

За тези хора употребата на глутен води до сериозни проблеми. Въпреки това, модата да се откажат продуктите, съдържащи глутен, е заразила цялото земно кълбо. Глутенът вече не се консумира дори и от онези, които не са засегнати от глутенова непоносимост. Някои го правят, просто защото искат да с в крак с модната тенденцията, други смятат, че такава диета ще им помогне да отслабнат. Каквато и да е причината, глутенът който придава на тестото  специфична текстура е необходим, а безглутеновият сладкиш може да има много... съмнителни вкусови качества.

Обикновено пациентите с този проблем се придържат към безглутенова диета, за да се сведе до минимум увреждането на тялото им. Но сладкишът без глутен е твърде сух, а тортата плоска, тъй като глутенът, е "скелетът" на „пухкавото“ тесто. Разбира се, на пазара постепенно се появяват все повече приятни варианти на безглутенови изделия, но тяхното производство обикновено е доста сложно и изисква комбинация от няколко вида брашно за подобряване на вкуса. Много компании използват оризово брашно, брашно от просо и други комбинации, които могат да заменят пшеничното. Но това, разбира се, прави производственото време по-дълго и по-скъпо за разлика от създаването на  хляб от обикновени зърнени култури.

 • Лимец цели зърна BOF, Triticum monococcum, насипно

  Лимец цели зърна BOF, Triticum monococcum, насипно

  Цена: 10,85 лв.

 • Кафяв ориз Японски BOF, насипен

  Кафяв ориз Японски BOF, насипен

  Цена: 9,97 лв.

 • И така, какво е глутенът и за какво е важен?

  Глутенът е набор от протеини, които  свързани, образуват еластични комплекси, подобни на тези в сухожилията или паяжините. Именно те, когато са смесени с вода, придават на тестото неговият вискозитет. Хлебарите използват глутена като "скеле" за хляба. Маята, както е известно, абсорбира захарта в тестото, отделяйки мехурчета СО2. Тестото ги абсорбира и се надува, образувайки мрежа от въздушни джобове, поддържани от еластичен лепкав "скелет". По време на топлинната обработка, протеините губят по-голямата част от вискозитета си, но придават на тестото обем и не му позволяват да спадне.

  глутен, диета За повечето от нас глутетът е безвреден и жизнено важен, тъй като от растителните протеини се формират нашите тъкани, кости хрущяли, кожа, коса и т.н. Жизнено важно е в храната да присъстват класическите източници на глутен: зърнени култури, лимец, бобови култури и семена. Особено важно е това за децата, които изграждат своето тяло на база на тези протеини, минерални вещества и въглехидрати. Залитането в посоката на безглутенова диета, без основателни причини, може да доведе до липса на глутен / протеин /.

  Важно е да знаем причините за целиакия, а то логично е във увеличаването на модифицираните и преработени храни. Изглежда, че разпространението на заболявания, свързани с глутена, в съвременния свят се увеличава, но учените не знаят точните причини за това явление. Проблемът може да е промяна в храненето или може да се дължи на факта, че консумираме все повече и повече преработени храни и полуготови продукти. Възможно е, генно модифицираната пшеница, от която в момента се прави масовият хляб да има такива изменения на протеините в състава си, които я правят негодна за човешка консумация.

  Според д-р Алесио Фасано, директор на Centar Cervical Research в болница в Масачузетс, симбиотите, които живеят в червата, просто нямат време да се адаптират еволюционно към промените в състава на консумираната храна. Въпреки това е важно да се разбере, че масовата истерия по отношение на глутена е резултат от насочената дейност на медиите, благодарение, на която много предприемачи и производители се възползват от продажбата на продукти без глутен дори на здрави хора.

  1. ИЗПРАВЕН ЛИ Е СВЕТЪТ ПРЕД ЕПИДЕМИЯ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ЦЕЛИАКИЯ

  От медицинска гледна точка това е пълен... МИТ. Целиакията, алергия към глутена, е само 1-2% от населението на Земята. Тялото на тези хора реагира отрицателно на всички храни, които съдържат този протеин. Като цяло, реакцията се изразява в: обща летаргия и апатия, намаляване на нивото на захар, витамини, минерали и други показатели в кръвта.

  Ако тези симптоми действително са причинени от целиакия, небрежно отношение към тях може да доведе до затлъстяване. Но не се страхувайте. Това заболяване е наследствено и не е често срещано. Ето защо, изправени пред подобни симптоми, не бързайте със заключения и премахването на глутена от ежедневната си диета.

  2. ГЛУТЕНЪТ Е ПОЛЕЗНО ВЕЩЕСТВО

  *Глутенът е ценен растителен протеин. В умерени количества е важен за правилното функциониране на човешкото тяло. Неговата липса в тялото може да наруши баланса на витамините и микроелементите (провокира недостиг на желязо, калций и витамини В) и може да доведе до развитието на различни заболявания.

  *Хлябът направен с глутен става пухкав и ароматен. В условията на печене се смята, че колкото по-малко глутен се съдържа в брашното, толкова по-лоши са неговите свойства и хранителна стойност.

  *Глутенът като "подобряваща добавка" винаги е за предпочитане пред изкуствените химически съединения.

  *Глутенът е чист протеин. Ето защо, той често се добавя като смес в бебешката храна и готовите за консумация закуски, тъй като е жизнено важен за формирането на здрави тъкани.

   

  глутен, диета, деца3. ДЕЦАТА СЕ НУЖДАЯТ ОТ ГЛУТЕН

  Здравите деца имат нужда да консумират глутен чрез здравословни зърнени и бобови култури, ядки. Избирайте лимец и близки до първичните култури зеленчуци и плодове.

  Това, че глутенът е вреден за тялото на детето е доказано грешна теория. Само преди 10 години СЗО публикува препоръката си да започне да се въвежда глутен в бебешката храна за деца на възраст от 4-6 месеца. До този момент този подход се е считал за най-надеждният начин за предотвратяване на алергии към това вещество.

  С предпазливост и специално внимание, глутеновите зърна се въвеждат в храната на тези деца, които имат наследствено предразположение към целиакия.

  Ако такава храна причинява обрив, диария, запек, подуване на корема и т.н., родителите се обръщат към лекар за помощ. Лекарят назначава поредица от тестове и след това решава дали е възможно да даде и в какви пропорции на детето храни, съдържащи този протеин.

  4.  „ФАСТ ФУУД“ ХРАНИТЕ БЕЗ ГЛУТЕН НЕ СА БЕЗОПАСНИ

  глутен, диета, фаст фуудФАСТ ФУУД винаги е бил лош заместител на здравословната храна, лека закуска на място, напълнена с " прости" въглехидрати, задоволява бързо глада и убива елегантността на храненето. И дори ако хот дога или хамбургера не съдържат глутен, това не означава, че всички химикали, излишъкът от мазнини и захари, ще изчезнат оттам.

  Освен това, без глутен, така ароматната и атрактивна храна ще загуби своя "безупречен" външен вид. Кренвиршът в хот дога ще престане да бъде еластичен и апетитен, а кръглите хлебчета за бургерите и хамбургерите без глутен няма да са с тази форма.

  Логиката е проста: когато в храната не се съдържа глутен, тя често е с два пъти или три пъти повече захари, мазнини и въглехидрати. Е и калории, разбира се.

   

  глутен, диета, отслабване5. БЕЗГЛУТЕНОВА ДИЕТА – ПОМАГА ЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ?

  Често при започване на безглутенова диета се твърди, че ще загубите до 4 кг на седмица без излишно усилие и стрес. Затова трябва да ядете 4-5 пъти на ден, като завършите процеса на ядене не по-късно от 18 часа. Освен глутена, диетолозите препоръчват намаляване на мазнините, пържените и пикантни ястия, алкохола, захарта и "простите" въглехидрати ...

  Това напомня ли ви нещо?

  Да, при повечето диети се предлага същото. Така че глутенът няма нищо общо. И все пак, когато спазвате такава диета, за да отслабнете, ще постигнете това, което искате. Тъй като всяко отсъствие от брашно и тестени изделия води до загуба на тегло. И това се отнася за правилното хранене изобщо.

  6. ПОМАГАТ ЛИ БЕЗГЛУТЕННИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ПРОЧИСТВАНЕТО НА ОРГАНИЗМА И ЗАГУБАТА НА ТЕГЛО?

  В никакъв случай. Храната, която не съдържа глутен, е прерогатив особено за болни от целиакия. Тя дори се предписва от лекар. Здравият човек не бива да се подлага на този вид хранене "без глутен", защото рискува да получи наднормено тегло. В крайна сметка, както в мита за "полезността" на заведенията за бързо хранене, безглутеновата храна съдържа повече захар и наситени мазнини, които се добавят в нея, така че вкусът и визията да наподобяват нормалната храна. Което естествено води до повишаване на калориите. Ако все пак искате да опитате, обърнете внимание на състава на тези продукти.

  7. ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ЛИ ИЛИ НЕ?

  Отговорът е очевиден: не, здравият човек няма от какво да се страхува. Отказът от този протеин е само тенденция, формирана от погрешни предположения и повърхностни познания на хората. Ако искате да останете във форма, не следвайте принципа на "покрийте със срам и забравете завинаги". Просто яжте зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки и зърнени храни, риба и нискомаслено месо. И, разбира се, движете се повече. След това здравето, красотата и жизнеността са гарантирани за дълго време!