Добрата грижа за зъбите и венците може да ви помогне да избегнете някои често срещани орални здравословни проблеми като кариес и пародонтоза. Но знаете ли, че здравословните проблеми, свързани с устната кухина, също могат да повлияят на цялостното ви здраве и благополучие? 

Здрави зъби, красива усмивкаОсвен че ще ви помогне да избегнете лош дъх и зъбобол, подобряването на оралното здраве може също да намали риска от развитие на някои хронични заболявания и да подобри качеството на живот. Оралното здраве е много повече от здрави зъби. То също така включва здравето на много други анатомични структури като венци, кости, връзки, мускули, жлези и нерви.

В допълнение, здравето на устната кухина засяга някои от нашите най-основни функции  - способността да говорим и да се усмихваме, да въздишаме и да целуваме, да дъвчем и преглъщаме, да изразяваме чувства и емоции чрез израженията на лицето си.

Орално и общо здраве: защо са толкова тясно свързани?

Връзката между оралното здраве и цялостното благосъстояние на организма не е символична – тя е физическа. Устата е както основният път към тялото, така и идеална среда за размножаване на различни бактерии.

Купи тук Продукти за дентална грижа

В устата на средностатистическия човек живеят и се размножават до шест милиона различни бактерии. Повечето от тях са безвредни или поне се контролират добре от естествените защитни сили на тялото – стига да се практикува добра орална хигиена. Ако обаче пренебрегваме ежедневната грижа за зъбите и венците си, това може да доведе до размножаване на патогенни бактерии в устната кухина. Тези вредни микроорганизми не само могат да окажат негативно въздействие върху оралното здраве, но могат да навлязат в кръвния поток и да се разпространят в други части на тялото.

 • Масло за жабуренe с дива мащерка и лайм, Barbel Drexel, 250 мл
 • Вода за уста с Ратания, Barbel Drexel, 300 мл

  Вода за уста с Ратания, Barbel Drexel, 300 мл

  Цена: 37,08 лв.

  Не е в наличност

 • Клиничните проучвания установяват, че оралните бактерии и възпалителните процеси в устната кухина, могат да допринесат за много сериозни здравословни състояния, включително:

  • Ендокардит. Това е инфекция на вътрешната обвивка на сърдечните камери или клапи, която може да възникне, когато бактерии или микроби от устната кухина се разпространят през кръвния поток и се прикрепят към определени области в сърцето.
  • Сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че връзката все още се проучва, изследванията показват, че сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза и инсулт могат да са свързани с възпалителни процеси и инфекции на венците.
  • Бременност и усложнения при раждане. Пародонтитът (тежка форма на заболяване на венците) е свързан с преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото при раждане.
  • Пневмония. Това състояние, както и други респираторни инфекции, могат да бъдат причинени в резултат на процес, при който бактериите от устната кухина навлизат в тъканите на белите дробове и това води до тяхното възпаление.
  • Захарен диабет. Установено е, че хората, които страдат от захарен диабет са по-податливи на пародонтоза. Това състояние от своя страна затруднява управлението на нивата на кръвната захар.
  • Други заболявания. Редица клинични проучвания установяват връзка между влошеното орално здраве и други заболявания, включително ревматоиден артрит, болест на Алцхаймер и деменция. 

  Кои са най-често срещаните заболявания, които засягат зъбите и венците?Заболявания на зъбите, кариес, гингивит

  -       Кариес - често срещано състояние, което може да доведе до разрушаване на зъбита или тяхната загуба.

  -       Гингивит - възпалително заболяване на венците, причинено от натрупване на плака.

  -       Пародонтоза - сериозно заболяване на венците, причинено от нелекуван гингивит. Инфекцията може да се разпространи в челюстта и костите и да доведе до възпалителен отговор в цялото тяло.

  -       Чувствителни зъби или дискомфорт, причинен от горещи или студени храни и напитки - това състояние може да се появи в резултат от изтънен емайл, отдръпване на венците или други фактори.

  -       Орален карцином - диагноза, която засяга голям брой хора в световен мащаб. Употребата на тютюн е най-честият рисков фактор при това заболяване.

  Какви са признаците за лоша устна хигиена? 

  Признаците на занижена орална хигиена могат да включват:

  -       Зъбобол;

  -       Заболяване на венците, включително гингивит и пародонтит;

  -       Отдръпване на венците;

  -       Рани в устата;

  -       Лош дъх;

  -       Чувствителност към горещи и студени храни;

  -       Сухота в устата;

  -       Всяко друго състояние, което създава дискомфорт в областта на устната кухина.

 • Вода за уста с Ратания, Barbel Drexel, 300 мл

  Вода за уста с Ратания, Barbel Drexel, 300 мл

  Цена: 37,08 лв.

  Не е в наличност

 • Anti Karies Срещу кариес, Barbel Drexel, 126 табл. за смучене
 • Здравословна диета

  Доброто хранене и здравите зъби вървят ръка за ръка. Консумацията на разнообразни храни, богати на хранителни вещества от всички хранителни групи, насърчава здравето на зъбите и венците. Балансираната диета осигурява основни хранителни вещества, необходими за поддържането както на оптимално орално здраве, така и на цялостното благосъстояние на организма.

  Храни за здрави зъбиАко диетата ви е с ниско съдържание на хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, устната ви кухина ще е по-податлива на инфекции, което допринася за развитие на пародонтоза - основна причина за загуба на зъби при възрастните хора. Въпреки че лошото хранене не причинява пародонтоза, много изследователи смятат, че болестта прогресира по-бързо и може да бъде по-тежка при хора с бедна на хранителни вещества диета.

  Храните, които са част от вашата обичайна диета, влизат в контакт с емайла на вашите зъби всеки ден. Газираните напитки, сладките и преработени храни са нездравословни и могат да нанесат поражения върху зъбния емайл, причинявайки кариес.

  Моделите на хранене и изборът на храна при децата и тийнейджърите са важни фактори, които влияят върху това колко бързо те могат да развият кариес. Когато бактериите влязат в контакт с храната в устата, се произвежда киселина, която атакува зъбите. Този процес може да доведе до развитие на кариес, особено ако почистването с конец и четкането на зъбите не се извършва редовно или не се прави по правилен начин.

  Кои са храните, които са полезни за оралното здраве и съдържат основни хранителни вещества, помагащи ни да поддържаме зъбите си здрави и силни? 

  • Пълнозърнести храни

  Пълнозърнестите храни осигуряват витамини от група В и желязо, които помагат за поддържането на здравето на венците. Пълнозърнестите храни съдържат и магнезий, който е важен за здравето на костите и зъбите.

  • Богати на калций храни

  Установено е, че хората, които консумират храни, съдържащи калций и фосфор, като месо, яйца и риба, поддържат зъбния си емайл силен и здрав и е по-малко вероятно да развият заболяване на венците. Оптималният прием на калций е превенция срещу кариес, особено при децата. Млечните продукти са чудесен източник на калций и  понижават нивата на киселините, произведени от бактериите, открити в плаката в устната кухина.

  • Плодове и зеленчуци, богати на фибри

  Консумацията на храни с високо съдържание на фибри поддържа отделянето на слюнка, което спомага за създаването на минерална защита на зъбите срещу кариес. Добри източници на фибри са сушени плодове като фурми, стафиди и смокини, както и пресни плодове като банани, ябълки и портокали. Сред зеленчуците, богати полезни влакнини, са боб, брюкселско зеле и грах.

  • Протеини

  Протеинът е основен градивен елемент за растежа и е важен за поддържането на оптималното здраве на зъбите. Чудесни източници на протеин са месото и рибата, както и боб, грах и други варива.

  • Здравословни мазнини

  Здравословните мазнини са важен компонент на противовъзпалителната диета, която действа благоприятно върху здравето на целия организъм. Препоръчва се консумацията на храни с високо съдържание на мазнини като зехтин, авокадо и мазна риба. Те допринасят за доброто орално здраве. 

 • Пудра за избелване на зъби с Ратания, Barbel Drexel, 50 гр.
 • Калциев цитрат - за костите, Bioherba, 330 мг, 60 капсули

  Калциев цитрат - за костите, Bioherba, 330 мг, 60 капсули

  Цена: 15,40 лв.

 • Полезни навици, които насърчават оралното здраве и общото благосъстояние на организма

  Поддържането на добра орална хигиена е съществен компонент от цялостния здравословен начин на живот. Занижената орална хигиената може не само да доведе до проблеми със зъбите и венците, но може и да повлияе негативно върху цялостното ви благосъстояние.

  • Мийте зъбите си два пъти на ден

  При консумацията на различни храни малки хранителни частици остават в устната кухина и могат да се прикрепят към зъбите и венците ви. Загниването на хранителните остатъци в устната кухина може да доведе до натрупване на плака, кариес и развитие на различни заболявания на венците с течение на времето. Четкането на зъбите два пъти дневно е важно, тъй като елиминира плаката и отстранява бактериите от вашите зъби. 

  • Използвайте конец за зъби всеки ден

  В допълнение към четкането два пъти дневно, използването на конец за зъби също е от съществено значение за поддържането на оптимална орална хигиена. Има зони в устата ви, които са недостъпни за четката ви за зъби. Конецът за зъби играе важна роля за премахване на скрита храна и плака между зъбите. Образуването на зъбен камък също може да затрудни отстраняването на плаката и бактериите. 

  • Не пропускайте водата за уста

  След четкането и почистването с конец, последващата употреба на вода за уста помага да се елиминират вредните бактерии в устната кухина. Редовното използване на вода за уста помага за предотвратяване на заболявания на венците, намалява зъбния камък, плаката и премахва остатъците от храна. Прекрасен избор са билковите води за уста, които съдържат растителни екстракти от мащерка, карамфил, градински чай, мента, розмарин, ратания и много други.

  • Редовни стоматологични прегледи

  Поддържането на оптимална дентална грижа у дома е от решаващо значение, но е препоръчително да посещавате своя зъболекар за редовни прегледи и почистване на зъбите поне два пъти годишно. Зъболекарите могат да оценят състоянието на зъбите, венците и устната кухина и да гарантират, че проблемите са идентифицирани и коригирани, преди да настъпят по-нататъшни увреждания. 

  • Спрете пушенето и ограничете консумацията на алкохол

  Тютюнопушенето и консумацията на алкохол са два навика, които засягат пряко оралното здраве, тъй като предразполагат към развитието на заболявания на венците. Пушенето отслабва имунната система, а високото съдържание на захар и дехидратиращите свойства на алкохола могат да доведат до проблеми с венците и зъбите.

  • Пийте много вода

  Пиенето на вода е полезно за цялостното ви благосъстояние и подпомага здравето на устната кухина. Пиенето на вода след всяко хранене помага да се изплакнат захарите, киселините и частиците от храната, които могат да навредят на зъбния емайл. 

  • Дъвка без захар

  Между храненията дъвчете дъвка без захар. Стимулира слюнката и почиства зъбите, докато освежава дъха. Слюнката съдържа важни елементи, които не само неутрализират киселините и плаката, но също така помагат за възстановяване на ранните увреждания по емайла на зъбите.