Диатомит, диатомитна пръст, кизелгур, с произход микроводораслото Odontella aurita microalgae

Произход на диатомит - синоними: диатомитна пръст, кизелгур, натурален силициев диоксид, SiO2

 • Растителен Силиций, Bioherba, 220 мг, 100 капс.

  Растителен Силиций, Bioherba, 220 мг, 100 капс.

  Цена: 13,00 лв.

 • Диатомит – Инфузорна пръст food grade, Сертифициран, Kieselgur powder
 • диатомит, диатомитна, пръст кизелгур Повечето съвременни учени се придържат към теорията за произхода на живота на Земята в древния, топъл океан. Преди около три милиона години водите на първичния океан допринасят за появата на първите растения на Земята - водораслите. Дори сега, една четвърт от цялата органична материя на планетата, се създава от древните диатомни водорасли Odontella aurita microalgae. От праисторически времена, в продължение на стотици хиляди години, техните твърди силициеви черупки се отлагат на дъното на моретата и океаните, създавайки уникално природно вещество - диатомит. Феновете на аквариумните риби са запознати с диатомите, въпреки че може да не са наясно с това. Именно от тях редовно се налага да почистват дъното и стените на аквариума.

  Диатомитът в литературата може да се намери под различни имена: диатомитна земя, инфузорна пръст, диатомитна пръст, кизелгур, планинско брашно, целит.

  Диатомитът, или кизелгур, е вкаменелост с високо съдържание на органичен силиций. Днес все по-голям брой хора обръщат внимание на ролята му за състоянието на косата, ноктите, костите и ставите. Този донякъде подценен елемент е от съществено значение за здравето на целия организъм. Кизелгур е добър източник на силиций.

  Каква е ползата му и има ли вреда от неговата употреба?

  Какво е това диатомит и неговото приложение

  Диатомитът е подобен на креда мека и ронлива силициева скала с органичен произход. Нарича се кизелгур, целит, планинско брашно. Естествено оформената минерална утаечна скала се появява в резултат на натрупването на диатомови микро екзоскелети на океанското дъно. Това са микроскопични едноклетъчни водорасли, чиято клетъчна стена е наситена със силициев диоксид (неорганично силициево съединение). Тя възлиза на половината от масата на клетката.

  Под микроскоп тези черупки изглеждат като цилиндрични тръби с различна форма, с много пори, които имат силно отрицателен електрически заряд. Поради това те имат способността да привличат положително заредени молекули. Това свойство прави силициевия диоксид често използван в процесите на детоксикация и почистване на тялото. Високото съдържание на силиций в диатомита го прави добър източник на този рядко срещан в храните елемент.

  Диатомитът се използва в хранителната индустрия, медицината и в селското стопанство и по-специално като:

  диатомитът, индустрии, селско стопанствоФилтър за различни лекарства - ефективно отстранява тежките метали от водата, което оправдава използването му във филтри за пречистване на питейна вода. Поради това по-малко вредни вещества (например тежки метали) влизат в тялото ни;

  Противопаразитно средство за животни и хора;

  Натурален продукт за защита на растенията - наръсването с него отблъска и убива насекомите, червеите и охлювите. Той е подходящ за домашното био производство. Промишлено се използва за защита на семената срещу съдържащите се в тях различни вируси, гъбички, за предпазване от неблагоприятни фактори на околната среда;

  силициевия диоксид е вещество, което предотвратява залепването и премахва лошите миризми;

  Инсектицидно средство - при хора и животни. Може да се направи на кашичка и да се втрие в косата или козината при въшки, бълхи и други паразити. Диатомитът често се използва за да се отървете от насекомите в домовете и стопанските сгради, като се наръсват, третират местата откъдето влизат насекомите. Освен това е безопасно за хора и животни. Трябва да се внимава да не се вдишва и да се пази от вдишване малки деца, когато е наръсено по пода.

  Хранителен диатомит: свойства, ползи и вреди за организма

  Добавянето на кизелгур към хранителния режим е много полезно за организма. Основните предимства на хранителния диатомит, с размер на частиците фууд грейд, включва следните ефекти и свойства:

  Пречистване на тялото

  Прочистване на тялотоИзползването на диатомит за детоксикация на тялото е може би най-популярната му употреба. Представете си, че през цялото ни тяло преминават милиони микроскопични частици диатомит, които абсорбират в порите си всички замърсители, бактерии, вируси и гъбички. Така действа диатомитът. Когато такива порести тръбички преминават през стомашно-чревния тракт, те са в състояние ефективно да абсорбират всички токсини и остатъчни хранителни вещества, слуз, както и други вещества, съхранявани в организма. Единична доза диатомит съдържа милиони отрицателно заредени мекро-черупки от диатоми, които привличат положително заредени бактерии, гъбички, плесен, прости вируси, ендотоксини, пестициди, остатъци от лекарства и тежки метали. Тези вредни вещества и шлаки се свързват от цилиндричната структура на диатомитната черупка и се отделят чрез изпражненията.

  Тези цилиндри са много твърди и имат остри ръбове. Преминавайки през стените на червата, те деликатно "почистват" стените му, изхвърляйки "отломките" от тялото, без да увреждат лигавиците и чревните стени. Но в същото време, благодарение на неправилната си форма, те убиват с изпъкналите си ръбове и по-едри и по-опасни за хората паразити, като глисти, тении, токсоплазмоза.

  Кизелгур е едно от най-често препоръчваните антихелминтни, антибактериални и детоксикиращи средства в народната медицина. Пречистването на тялото с диатомитна пръст е практичен и ефективен начин. Учените имат много големи надежди за широкото му използване в медицината и потребителите, които са чували за него, вече използват детоксикиращата му сила.

  Повишава самочувствието и благоприятства по-лесното отслабване

  Хората, които редовно използват този естествен детоксикатор, говорят за общо подобряване на здравословното състояние, спиране на развитието на определени заболявания, повишен имунитет и значително подобрение на външния вид на кожата, косата и ноктите.

  Те също така отбелязват, че употребата на кизелгур решава храносмилателните им проблеми: организмът работи по-бързо и по-ефективно, което означава, че им е много по-лесно да свалят излишни килограми. Благоприятният ефект, който диатомитът осигурява за отслабване, се формира чрез прочистване на храносмилателния тракт от отлагания на хранителни вещества и токсини, както и от паразити (които предизвикват непрекъснатото усещане за глад и за сладко). Освен това органите, които пречистват кръвта (като черния дроб), са много по-малко натоварени и работят по-добре.

  Осигуряване на тялото на източник на силиций, калций и магнезий с всички произтичащи от това благоприятни последствия

  Ползата на кизелгур не идва само от неговата структура, но и поради високото му съдържание на лесно усвоим силиций (в него се съдържат над 80% от цялата маса), който всички ние консумираме твърде малко, тъй като се съдържа в храната ни в малки количества слабо усвоими форми. Важна роля в него играят магнезия и калция - изключително важни минерали за човека.

  Каква е ползата от диатомита поради наличието на всички тези елементи?

  кизелгур, въздейства, работа на сърцетоУкрепва мускулно-скелетната система, особено хрущялите, сухожилията, костите

  Смленият диатомит на прах често се препоръчва при дегенеративни състояния (включително остеопороза). Редовно консумиран, той е благоприятен при това тежко заболяване на скелетната система и се използва като превантивна мярка за ефективното му предотвратяване. Често го назначават за посттравматично и следоперативно възстановяване - за да ускори процеса на зарастване на тъкани и кости. Подобно на силиция (като компонент на костите и хрущялите), той помага да се възстанови нормалната структура.

  Ефектът на силиция върху скелетната система обаче не завършва с коригиране на недостатъците  в състава и структурата на костите. Веществото силициев диоксид има индикации, че действа и като анестетик - за намаляване болката в ставите, болки в гърба или дискомфорт при подагра.

  Въздейства на правилната работа на сърцето

  Кизелгур може да бъде полезен за изравняване на липидния профил на кръвта, като допринася значително за повишаване нивото на „добрия” холестерол и понижава нивото на триглицеридите. Силицият е отговорен за еластичността на кръвоносните съдове, така че може да бъде елемент от превенцията на атеросклерозата. Освен това кизелгур съдържа калций и магнезий, които играят значителна роля за нормалното функциониране на сърцето.

  Влияе на кръвоносната система

  здравата кожа, коса и нокти, диатомитПриемът на натурален диатомит е благоприятен за регулиране кръвното налягане, предотвратява заболявания на кръвоносната система.

  Подпомага здравата кожа, коса и нокти

  Силицият е отговорен за състоянието на косата и ноктите, допринася за лечението на възпалителни процеси на кожата, акне, ускорява регенерацията на епидермиса, участва в синтеза на колаген, еластин и хиалуронова киселина.

  Други "качества" на диатомитната пръст

  Има известни индикации, че редовната употреба на силициев диоксид спомага за потискането на хепатит, диабет, коронарна болест, ракови симтоматики, благоприятен е и за възстановяването на причинените от тях щети на организма.

  Натуралния Силициев диоксид се препоръчва на хора със заболявания на горните дихателни пътища. Поради естествения му антисептичен ефект, се приема, че употребата е благоприятна за намаляване разпространението на инфекции на дихателната система, терапия на бронхит и други.

  Отслабва всякакви алергични реакции, включително на храносмилателната система.

  Натуралния Силициев диоксид се препоръчва на хора със кожни заболявания като псориазис, сърбеж, абсцес, циреи, акне, язви, изгаряния, измръзване и различни видове обриви и кожни лезии. Използва се за външна употреба като кашичка от диатомит и вода, която се поставя като тънък слой, докато изсъхне.

  Диатомитът, според потребителите, които имат проблеми с безсънието, се бори и с него. Вероятно поради съдържанието на Магнезий той има благоприятно въздействие на нервната система. 

  Кизелгур е често споменавано средство за укрепване и терапия на зъбите. Предотвратява и лекува заболявания на венците и зъбите, по-специално кариес. Насърчава усвояването на витамини и минерали.

  Редовната употреба на диатомит според натуропатията е метод, който е благоприятен за поддържане здравето и жизнеността.

  Начин на употреба на диатомит

  Начин на употреба, диатомит, пръст, силиций, как се пие, за каква, действие,Диатомитът може да бъде закупен под формата на бял прах, наподобяващ фино брашно (не случайно се нарича планинско брашно). Цената му в зависимост от производителя може да варира, но като правило остава достъпна.

  Диатомитът, който възнамерявате да приемате за вътрешна употреба, трябва да има хранителен размер на частиците, фууд грейд! Това означава, че е фино смлян. В европейска общност Диатомита се продава с указан размер на частиците, например фууд грейд, но по закон все още той не се предлага като хранителна добавка, а само като натурален Диатомит на прах. Препоръчваме ви да закупувате термично обработена диатомитна пръст, тъй като тя се добива от природата и чрез термичния процес се елиминират патогенните микроорганизми.

  Дозировката зависи от индивидуалните нужди, но се препоръчва постепенно увеличаване на количеството от мъничко към препоръчаното от вашият натуропат. Струва си да наблюдавате реакцията на тялото си към този продукт. Ако имате грипоподобни симптоми, това може да означава, че тялото се изчиства твърде бързо и рязко. В този случай се препоръчва значително намаляване на дозата, а след известно време - постепенното ѝ увеличаване.

  Необходимата доза кизелгур на прах трябва да се разтвори във вода или друга течност. Така приготвеният разтвор е готов за употреба. Започнете с 1 равна чаена лъжичка в чаша вода (сок, мляко) с храна или между храненията един път дневно. Можете да приемате 1 до 3 пъти на ден. За детоксикация вземете 1 чаена лъжичка разтворена в чаша вода 1 час преди хранене или 2 часа след хранене 1 до 3 пъти на ден. Курсът е 2 до 4 седмици. След това направете почивка за 1 седмица и курсът може да се повтори. Може да се приема дълго време, но не повече от 1 чаена лъжичка на ден. 

  Противопоказания на диатомит

  Диатомита има клиничти тестове, но засега те не са толкова много. /вижте линковете в края на статията/ Повечето данни се опират на споделяне на потребители.  Няма докладвани отрицателни последици от употребата му - при условие, че се приема в нормално количество. Въпреки това, във всеки случай трябва да се спазва предпазливост и умереност и да се консултирате с лекар. Не използвайте за деца, без консултация с педиатър.

  Какви са недостатъците на диатомита и може ли да причини вреда?

  Диатомитът е безопасен и като правило се понася добре, няма странични ефекти. Недостатъците на приложението обаче включват следното:

  Странични ефекти от прочистване на тялото

  Въпреки факта, че процесът на детоксикация обикновено е свързан с незабавно подобряване на благосъстоянието и външния вид, първите дни на лечение с кизелгур, като правило, не са най-приятните. Като мощен детоксикатор, той почиства тялото от токсини, но преди да бъдат изведени от тялото, те трябва да бъдат освободени от тъканите, където са се натрупали. Това може да доведе до неприятни симптоми: главоболие, гадене, стомашно-чревни разстройства и слабост. В крайни случаи бързо отделените токсини могат да доведат до интоксикация на организма, така че всички процедури за детоксикация трябва да бъдат добре обмислени и да започват със малки дози и постепенно.

  Изсушаващи свойства

  В случай на употреба на диатомит е необходимо да се помни използването на достатъчно количество течност (2 литра е минималното в този случай), тъй като той има силни хигроскопични свойства. Употребата му може да доведе до дехидратация и запек, когато не се приема достатъчно вода.

  Така че заслужава ли си, или да не използваме добавката кизелгур?

  Предвид сравнително ниската цена, струва си да изпробвате ефекта на диатомита върху тялото си. Много хора потвърждават неговия благоприятен ефект и е трудно да се намерят отрицателни отзиви. За мнозина приемането на "пръст " вътрешно може да изглежда като малко странен метод. Тук обаче трябва да се разбере, че името на добавката не съответства напълно на нейния състав. В крайна сметка, както вече беше споменато, диатомитната пръст не е нищо друго освен 100% натурален силициев диоксид SiO2 с примеси на магнезий и калций. Произхода е от натурални микро водорасли, които са преминали процес на изсушаване и втвърдяване.

  Предвид замърсяването на околната среда и голямото количество вредни вещества в храните, които консумираме, пречистването на организма трябва да стане обичайна практика. Периодично всички трябва да прибягваме до процес на детоксикация. Има много начини да направите това и сред тях можете да изберете домашни процедури за пречистване. Един от вариантите е диатомит,  известен още с името диатомитна пръст кизелгур.