Кафето може да бъде както здравословно, така и нездравословно, и не всички кафета са еднакви. Кафето, което пиете и начинът, по който го приготвяте, имат много общо с това дали кафето е вредно за вас или не.
Ползи и вреди от пиене на кафеНека разберем повече за ползите и вреди от кафето - да започваме!

7 Ползи от кафето

Въпреки негативната преса, която кафето може да получи, има много начини, по които ежедневният прием на кафе може да бъде от полза за вашето здраве. Ето как кафето с кофеин всъщност може да е добро за вас.

1. Намалява рисковете от рак

Ежедневното ви кафе може да намали риска от не само един, а няколко вида рак. Ежедневно пиещите кафе имат:
20% по-нисък шанс за рак на простатата при мъжете
25% намален риск от рак на ендометриума при жените
40% по-малка вероятност от рак на черния дроб (както и намалени шансове за чернодробно заболяване )
По-нисък шанс за развитие на базално-клетъчен карцином (новопоявилите се данни показват, че кофеинът може да помогне за предотвратяване на този вид рак на кожата)
За да получат тези ползи, участниците пият приблизително 4 чаши кафе на ден. Ако някой се съмнява в навика ви за кафе, кажете му, че е за вашето здраве!

2. Ускорява загубата на тегло

Ако искате да отслабнете , това е един вкусен начин да го направите. Кафето съдържа калий и магнезий, които влияят положително на нивата на инсулина и предпазват нездравословния глад, като и двете подпомагат загубата на тегло.
Има още добри новини: кафето помага на тялото да разгражда мастните клетки, за да ги изгори за гориво. Дори ускорява метаболизма ви! Талията ви ще ви благодари за консумацията на кафе.

3. Подобрява физическото представяне

Вашето кафе е на път да бъде най-новият ви приятел във фитнеса. Изпиването на чаша кафе един час преди тренировка може да увеличи ефективността ви с 11-12%. Това е така, защото кафето повишава нивата на адреналин, като подобрява времето за реакция на тялото и ускорява сърдечната честота.

4. Балансира кръвната захар

Дългосрочната консумация на кофеин е свързана със значително по-нисък риск от диабет тип 2 при мъжете и жените. Известно е, че намалява инсулиновата чувствителност и нарушава толерантността на организма към глюкозата. (Само внимавайте да не го комбинирате със сметана, пълна със захар!)
Ефектите са неоспорими: Едно проучване показа, че всяка дневна чаша кафе намалява риска от диабет със 7% .

5. Предпазва от хронични заболявания

Редовната консумация на кафе предпазва тялото от много различни заболявания и състояния.
Консумацията на кафе може да намали риска от болестта на Паркинсон с до 58% и да предпази от увреждане на нервните клетки.
Редовното пиене на 2-4 чаши кафе на ден може да намали риска от инсулт при жените с 38%.
Пиенето на 3-5 чаши от осем унции дневно може да намали риска от деменция и болестта на Алцхаймер със зашеметяващите 65% в дългосрочен план.
Кафето не само намалява шансовете ви да развиете тези здравословни проблеми, но чаша кафе също е пълна с антиоксиданти . Тези химикали предпазват от свободните радикали, които допринасят за сърдечни заболявания, рак и др.

6. Увеличава фокуса

Независимо дали пишете курсова работа или се подготвяте за най-добрата си игра на голф, чаша черно кафе почти гарантирано ще повиши способността ви да се фокусирате и общите енергийни нива.
Проучванията показват, че консумацията на кофеин може да увеличи когнитивната скорост по време на полагане на тест.

7. Повишава настроението

Ако се чувствате потиснати, кофеинът може да е в състояние да подобри настроението ви. Кофеинът дава тласък за вашата нервна система и невротрансмитери. Известно е, че повишава нивата на допамин, серотонин и норадреналин и повишава общото ви настроение.
Дори е доказано , че ефектите на кафето намаляват риска от самоубийство с около 50%.

 • Зелено кафе на зърна Робуста – насипно кафе на зърна, Coffea robusta
 • Зелено кафе на зърна Арабика – насипно кафе на зърна, Coffea Arabica
 • 7 Недостатъци на пиенето на кафе

  Видове кафе, ползи и недостатъциВредно ли е кафето? За повечето хора редовната консумация на кафе не е вредна за тяхното здраве. Но докато ползите за здравето от кафето са много, в някои случаи все още може да има недостатъци от консумацията на кофеинови напитки.
  Недостатъците на пиенето на кафе са възможни проблеми с храносмилането, повишена тревожност, потенциална токсичност, лош сън и опасения за здравето на сърцето. Важно е обаче да се отбележи, че повечето от тях са редки и могат да бъдат избегнати.

  1. Може да влоши стомашно-чревните проблеми

  Това е един от най-обсъжданите странични ефекти от пиенето на кафе: киселинността в кафето може да причини киселини, стомашен дискомфорт и дори някои храносмилателни проблеми. Ох!
  За да избегнете това, помислете за пиенето на кафе с храна, а не на празен стомах. Можете също така да опитате слабо изпечено кафе, което е по-малко киселинно от конвенционалните марки.
  Слабо изпеченото кафе има по-ниска киселинност от традиционното черно кафе.

  2. Може да повиши безпокойството

  При някои хора кофеинът може да увеличи чувството на тревожност. „ Кофеиновите нерви“ могат да се превърнат в по-тежки нерви за определени индивиди.
  Затова, ако имате съществуващи проблеми с тревожността или сте на възраст под 18 години, обикновено е най-добре да пиете кафе в умерени количества. Придържайте се към чаша или по-малко на ден и обърнете внимание как това влияе на настроението ви.

  3. Може да бъде токсично

  Некачествените кафени зърна могат да доведат до некачествена чаша кафе. Основното безпокойство са пестицидите, използвани при отглеждането на много по-нискокачествени кафеени зърна. Пестицидите са свързани със сериозни здравословни проблеми като увреждане на нервите, репродуктивни проблеми, дразнене на кожата и по-високи рискове от рак.
  По-качественото кафе на зърна означава по-здравословно кафе.

  4. Намалява качеството на съня

  Приемът на кофеин по-късно през деня може да навреди на качеството на съня. Изследванията препоръчват спиране на консумацията на кафе поне 6 часа преди лягане, за оптимален сън.
  Ако пък наистина имате нужда от още една чаша вечер, опитайте кафе без кофеин.

  5. Може да повлияе на здравето на сърцето

  Въпреки че кафето може да е от полза за много аспекти на здравето, има някои опасения относно ефектите му върху сърцето:
  Cafestol, химикал, открит в кафето, може да повиши нивата на LDL холестерола и следователно риска от сърдечни заболявания.
  Кафето може да влоши високото кръвно налягане.
  На някои хора със специфичен генетичен код (алел CYP1A2*1F) може да отнеме повече време за метаболизиране на кофеина. Тези хора са изложени на по-голям риск от нефатален инфаркт и високо кръвно налягане, отколкото други хора, когато пият кафе.
  По-добре ли е никога да не пиете кафе? За хора с проблеми с високо кръвно налягане може би е по-добре никога да не пият кафе. Въпреки това, повишаването на кръвното налягане, което кофеинът предизвиква, е минимално за повечето хора.

  6. Извежда важни минерали от тялото

  При пиещите кафе се наблюдава повишена екскреция с урината на важни минерали като калций, магнезий и калий. Дисбалансът в електролитния ви статус може да доведе до сериозни системни усложнения.

  7. Може да наруши нормалния детоксикацията на черния дроб

  Съставките в кафето могат да попречат на нормалния метаболизъм на лекарствата и детоксикацията в черния дроб, което затруднява регулирането на нормалния процес на детоксикация в черния дроб. Друг проблем, който трябва да имате предвид при приема на кафе, е как някои лекарства като левотироксин (щитовидна жлеза), както и трициклични антидепресанти се абсорбират слабо, което прави симптомите странно по-лоши за пациентите.

  Изводът за недостатъците на кафето: Освен ако нямате предшестващи притеснения като висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания, определени генетични кодове или високо кръвно налягане, пиенето на кафе би трябвало да е напълно безопасно.

 • Сурово зелено кафе на зърна Робуста - ободрява и тонизира, Bioherba, 100 гр
 • Кафе за отслабване, Bioherba, 100 гр.

  Кафе за отслабване, Bioherba, 100 гр.

  Цена: 9,85 лв.

 • Как да извлечете максимални ползи от пиенето на кафе

  Не всички вариации на кафе имат еднакви предимства. Всъщност какво пиете като „обикновено кафе“ е много важно.
  Разтворимото кафе, напитките на основата на еспресо като лате и ледените напитки като фрапучино, обикновено не са здравословен избор. Те обикновено са пълни с добавени захари и добавки, които превъзхождат антиоксидантите и хранителните вещества в кафето.Как да извлечем максимални ползи от кафето
  Тук няма осъждане, но има по-добри алтернативи!
  Освен това, нефилтрираното кафе като френско или турско кафе е много по-вероятно да повиши вашия LDL холестерол, отколкото филтрираните сортове, поради високите нива на съединението хомоцистеин.
  За да получите най-много ползи от вашето кафе, изберете марка, която е:

  • Ниска киселинност, за предотвратяване на дискомфорт;
  • Органично отглеждано, за да се пропуснат пестицидите;
  • Не е опаковано в пластмаса, избягвайки нежелани химикали.

  Колко кафе е твърде много?

  Лошо ли е да пием кафе всеки ден? Пиенето на кафе всеки ден не е толкова голям проблем, в сравнение с това колко кафе пиете всеки ден. Повечето лекари са съгласни, че пиенето на повече от 400 mg кофеин на ден е твърде много, което се равнява на нещо повече от четири чаши кафе.
  Средно вашата обичайно сварена чаша кафе съдържа около 95 mg кофеин.

  Добре ли е кафето да съдържа много кофеин?

  Постоянното приемане на прекомерно количество кофеин, може да започне да причинява отрицателни ефекти. Изберете кафе без кофеин след четвъртата си чаша за деня.

  Кой не трябва да приема кафе?

  Повечето експерти са съгласни, че бременните жени трябва да избягват кофеина. Кърмещите майки или тези, които се опитват да забременеят, трябва да поддържат приема на кофеин под 200 mg дневно (2 чаши кафе).
  Освен това, хората с висок холестерол или сърдечни проблеми вероятно трябва да избягват кафето, особено нефилтрираните сортове, както и хората, които смятат, че то влияе на тревожността им. И накрая, ако случайно имате алел CYP1A2*1F, безкофеиново кафе може да бъде вашият нов приятел.