горчив пъпеш плодГорчив пъпеш (Momordica charantia)

С доказано действие в редица изследвания, Горчивият пъпеш (Momordica) е един от най-ценните плодове в света. Използван още от древността, той действа благотворно за редица заболявания, като диабет и смущения в хранасмилателната и метаболитната система.

За негова родина се смятат тропическите райони, като е широко разпространен в Индия, Югоизточна Азия, Китай, Карибите и цяла Южна Америка. Горчивият пъпеш представлява многогодишно пълзящо растение, достигащо до 5 метра височина с плодове подобни на краставица. Древните използвали почти цялото растение за лечебни цели, ястия и напитки, като най-често плодовете му. Те имат силен горчив вкус, за това се консумират зелени (с узряването горчивината им нараства).

 • Горчив пъпеш Тинктура - за детокс на черния дроб, Bioherba, 50 мл
 • Горчив пъпеш плод - за отслабване, Momordica charantia

  Горчив пъпеш плод - за отслабване, Momordica charantia

  Цена: 7,54 лв.

 • Лечебни ползи на Момордиката:

  горчив пъпеш сушен плод

   

  Още в древността, а и днес, Горчивият пъпеш се прилага успешно при диабет, смущения в храносмилането и метаболизма. В индийската медицина е често срещано средство за тонизиране, вирусни инфекции, подагра, ревматизъм, чернодробни заболявания и слабително, предизвикващо повръщане. Силен помощник за пречистване на кръвта от токсините. В Амазония приемали чай от листата на билката срещу морбили, хепатит и треска, за предизвикване на менструация, а в Бразилия за лечение на рани, ревматизъм и лапи при хемероиди, обриви, екземи, проказа и псориазис. Корените на Момордиката в Мексико са известен афродизиак. Билкари от цял свят препоръчват плодовете на Горчивия пъпеш за всякакъв тип възпаления (кашлица, треска, инфекции).

   

 • Горчив пъпеш екстракт, Bioherba, 470 мг, 60 капс.

  Горчив пъпеш екстракт, Bioherba, 470 мг, 60 капс.

  Цена: 9,89 лв.

 • горчив пъпеш, хранителна добавка

  Активни съставки:

  Растението е изключително богато на биологично активни химични съставки, както и тритерпени, протеини и стероиди. Една от особеносттите му е, че подтиска ензима гуанилат циклаза, причинител на псориазис. Също така протеинът момордин има антиканцерогенна активност срещу Ходжкинова лимфома при животните. Това уникално растение притежава също и стероидни сапунини, инсулино-подобни пептиди и алкалоиди, гликозиди, смоли, желязо, калий, витамин С, бета-каротин и други. Любопитен факт е, че Горчивият пъпеш има действие подобно на инсулина, като намалява нивата на кръвната захар и риска от катаракта.

  Можете да приемате Горчив пъпеш под формата на хранителна добавка или сушен плод. 

  3ахарен диабет

  Захарният диабет е нарушение на абсорбцията на глюкоза, основно вещество, което служи като източник на енергия за всички наши клетки. Но за да донесе енергия в клетката, молекулата на глюкозата трябва да влезе в нея. За това е отговорен за специален протеин в клетъчната мембрана-глюкоза транспортьор. Сигнал за вграждане на този протеин в мембраната и започване на прехвърляне на глюкоза обикновено дава инсулин. Този хормон, произведен от панкреатичните бета клетки в отговор на повишени нива на кръвната глюкоза, се свързва с неговия рецептор на клетъчната мембрана и предизвиква каскада от сигнали реакции. След това везикулите-мембранни мехурчета в клетката, носещи протеинов Транспортер-се сливат с външната мембрана и се появяват "входове" за глюкоза.

  Това се случва във всички клетки с изключение на мускулните клетки-те имат втори механизъм: протеинов транспортер се появява в мембраната в отговор на упражнение. В същото време някои везикули реагират на мускулна компресия, докато други - за намаляване на енергийните доставки на мускул. Първите са особено добре се държат в ритмично договаряща сърдечния мускул, която по този начин зависи малко от наличието на инсулин.

  Глюкозата може да дойде не само с храна: с липса на енергия, самият черен дроб започва да синтезира глюкоза, чието потребление обикновено също регулира инсулина.
  Тази схема може да се счупи на няколко места. При диабет тип 1 тялото губи клетки, произвеждащи инсулин, така че цялата верига от реакции, която води до абсорбция на глюкоза, е прекъсната. Това се случва по друг начин: бета клетките са живи, инсулинът е в кръвта, но не работи добре. При диабет тип 2 има две основни причини: недостатъчно производство на инсулин и недостатъчен брой инсулинови рецептори в консумирането на клетки. Има и независимо намаляване на чувствителността на клетките към инсулина, чийто механизъм е неясен. Вероятно, в този случай е в състояние да се намесва и най-голямата жлеза на тялото-неговата мастна тъкан: мастните клетки синтезира сред други хормони-адипокин и някои от тях могат да блокират рецептори, предотвратяване на клетката от консумирането на глюкоза.

  Горчив пъпеш и диабет

  Лекарствата, намаляващи захарта, имат сериозен недостатък: метформин и най-новите продукти могат да намалят съдържанието на глиран хемоглобин само с 0.5-1,3%. Това е подходящо само за първоначалните форми на заболяването: обикновено не трябва да надвишава 6,5%, а при диабета се увеличава до 7,5-10%. Така че, трябва да вземете набор от лекарства и понякога да добавяте инжекции с инсулин. Скъпо е и не всички са ефикасни. Ето защо интересът, особено в третия свят, за евтините продукти за контрол на захарта, които са желани не намалява. Горчивият пъпеш, мормордика заема най-важното място сред тези средства и привлича вниманието не само на лечители, но и на биохимици, опитвайки се да потвърдят факта и да установят възможен механизъм на лечебната му дейност. Според литературни източници, горчивият пъпеш се използва за лечение на диабет от хилядолетия.

  Мормордикта, горчивия пъпеш стимулира производството на инсулин, стимулира клетките до абсорбция на глюкоза и запушване на абсорбцията на глюкоза в червата, потискане на синтеза на глюкоза от черния дроб и дори регенерация.