Перга - пчелен хляб

Перга

Перга е пчелен хляб, който съчетава в себе си протеинова диета и витаминен комплекс в едно. 

Перга е един от най-ценните и същевременно най-малко познатите пчелни продукти, поради което към днешна дата е доста екзотичен. Причина за това е специфичното му трудно и скъпо производство.

Пергата е храната на пчелите почти през целия им жизнен цикъл. Много по-популярен е цветният прашец, който е основната суровина за приготвяне на перга от пчелите. Но както хората не ядат пшеница, а ядат хляб, така и пчелите събират прашец, а след като го транспортират в кошера, приготвят от него перга като хранителен запас.

 • Перга, 10гр

  Перга, 10гр

  Цена: 2,82 лв.

 • Перга - пчелен хляб, Пчелинъ, 100 гр.

  Перга - пчелен хляб, Пчелинъ, 100 гр.

  Цена: 19,74 лв.

 • В процеса на трансформация на пчелния прашец (полен) в перга се увеличава съдържанието на витамин К. Той е силно питателна храна, която съчетава свойствата на цветен прашец, пчелен мед и прополис.

  Перга е 3-4 пъти по-активна от прашеца. Усвоява се по-лесно. Съхранява се по-лесно. Има по-приятен сладникаво-кисел вкус. Подходяща е за деца и възрастни. По-слаб алерген е от прашеца поради това, че прашецът в нея вече е претърпял структурни промени и е частично разграден от ензимите на меда и от млечно-киселата флора. Поради наличие на млечно-кисела ферментация и флора има биотични свойства. (Млечно киселите бактерии са основата на пробиотиците. Биологично те се характеризират с предизвикването на млечнокисела ферментация и получаването на над 50 % млечна киселина при разграждането на захарите. Образуваната млечна киселина, заедно с бактериоцините и други биологично активни вещества спират развитието на вредните микроби, детоксикират организма, стимулират имунната система. )

  Пергата съдържа повече моновъглехидрати и млечна киселина, отколкото мазнини и протеини. В същото време се разширява употребата ѝ в козметичната индустрия, особено в козметиката за лице.
   

  Състав на пергата

  Състав на пергатаСъставът на перга е много интересен. Перга съдържа аминокиселини, витамини и ензими, които имат антимикробни свойства и висока биологична стойност.

  Перга за разлика от прашеца е стерилна, така че се абсорбира по-добре и се смила от ларвите на пчелите. Нейната хранителна стойност е 3 пъти по-висока от прашеца и 9 пъти по-висока, отколкото от всеки друг заместител на прашеца.

  В перга се съдържат много повече витамини, отколкото в цветния прашец. Например, витамин C в "пчелния хляб" е 140-205 мг%, В1 - 0,4-1,5 мг%, В2 - 0,54-1,9 мг%, B6 - 0,5-0,9 мг%, Р - 60 мг%, А - 50%, Е - 170 мг%, D - 0.2-0.6 мг%. Минералните соли в перга са от 4 до 7 мг%, органичната киселина - 1,5 мг%, ензимите и хормоните са определени в много малки количества.
   

   

  Действие на пергата
   

  - Подобрява продуктивната функция.

  - Ускорява растежа.

  - Великолепен анаболик - повишава теглото на растеж и тялото. Често се използва от атлетите за увеличаване на телесното тегло.

  - Забавя растежа на туморите.

  - Намалява токсичността. Приема се при много видове отравяния, особено едновременно с прополис.

  - Въздейства на системата на кръвообразуването.

  - Подобрява кръвоснабдяването на органите и системите.

  - Нормализира и увеличава ефекта на хранителни вещества и тяхното усвояване.

  - Ускорява заздравяването на рани.

  - Подпомага бързото и правилно зарастване на костите при фрактури.

  - Нормализира чревната микрофлора.

  - Регистрирани са случаи на по-бързо възстановяване след инсулт и инфаркт.

   

  Начин на употреба
   

  Начин на употреба на пергатаПрепоръчителните дневни дози за възрастен човек според различни автори са от 5 – 10 и до 30 грама, които се приемат в няколко приема през деня, за препоръчване – на гладно. Това означава поне 30 мин. преди храна или поне два часа след храна. Така се избягва разрушаващото/смилащото действие на стомашно-чревните сокове, които се отделят интензивно при хранене.

  В литературата се срещат различни препоръчителни схеми на прием. Една от тях е да се провеждат 10 дневни курсове по 5-10 гр. дневно в три последователни месеца през зимно-пролетния и есенно-зимния сезони.

  Разфасовка от 10 гр. е доза за 1-2 дни за възрастен човек. Дозите при деца са 1/3 – 1/4 от тези при възрастните. Предвид възможното антигенно натоварване се препоръчва първите дни от приема да се вземат по 1-2-3 гранулки, като дозата се повишава до 5-10 гр. дневно.
   

  Внимание
   

  При наличие на съмнение за алергична реакция към цветен/пчелен прашец приемът следва да се провежда с повишено внимание, под лекарски контрол или да се ограничи. Предвид това, че пергата се извлича от пчелните килийки, формата на гранулките е шестоъгълна и с размер на пчелна килийка. Цветът на гранулите на зрялата перга е кафеникав, тъмен и наподобява цвета на прополиса.