Отслабване на зрението

 • Очанка стрък - при конюктивит, глаукома, Euphrasia officinalis
 • Синя метличина цвят - при липса на апетит и изтощение, Centaurea cyanus
 • Билки при заболявания на очитеТова неприятно явление може да бъде редуцирано с помощта на някои от попу­лярните с въздействието на очите билки и растения. Сред тях са очанка, хума, лапад и пчелно млечице, моркови и черница. Из­броените растения действат стимулиращо и подсилващо на очите и очните нерви.

  Няколко изпитани рецепти:

  Петдесет грама очанка се заливат с 300 мл вря­ла вода и след изстиване се консумира до 3 пъти на ден.5 г пчелно млечице 250 г мед Разбъркват се и се съхраняват на хлад­но. Консумира се по 1 ч. л. на ден., 40 г мед100 г минерална водаКапва се по 1 капка във всяко око вечер.

  Катаракта (перде на очите)

  Представлява забулване на лещата на окото. Достъпът на светлина намалява и с удебеляване на преградата постепенно зрението отчасти или напълно изчезва. Пердето обикновено се появява на едното око, но в повечето случаи засяга и двете. Загубата на зрение от перде се възстано­вява чрез хирургическа намеса. Макар и днес медицината да е толкова напреднала, че операцията от тази болест да се смята за рутинна, предлагаме ви традиционни билкови лекове за облекчаване на симптоми­те. Билките, които повлияват благотворно, са глухарче, очанка, метличина, живовляк, трън, цикория и хмел.
 • Глухарче корен - тоник за черен дроб и храносмилане, Bioherba, 350 мг, 100 капсули
 • Кисел трън корен - за жлъчка и при подагра, Berberis vulgaris

 • Няколко изпитани рецепти:
  50 г метличина 50 г очанка 25г глухарче Вземат се 3 с. л. билки и се варят 10 мин в 3 ч. ч. вода. След изстиване се прецежда и се пие по 1 к. ч. 2 часа след хра­нене. 2 с. л. кисел трън. Добавя се 500 мл вряща вода и след изстиване се прецежда през двойна марля. Капват се по 2 капки сутрин и вечер.

 • Формула за очите Vission Essentials, Bioherba, 100 капсули

  Формула за очите Vission Essentials, Bioherba, 100 капсули

  Цена: 32,99 лв.

 • Глаукома 

  Болестта се появява, когато наляга­нето в очните дъна се повиши. Колкото е по-високо налягането, толкова по-сериоз­но е нарушението на очния нерв. Ако гла­укомата не се лекува, резултатът е пълна слепота.

  Има две основни форми на глауко­мата

  Остра и хронична. Рисковете от то­ва заболяване се увеличават с годините и затова е редно след четиридесетгодишна възраст редовно да проверявате очите си. Един от най-ранните признаци на гла­укомата е увеличеното очно налягане, нещо което се установява с елементарен преглед. Заболяването се повлиява благо­приятно от компреси и отвари с очанка, жълт кантарион, трън, метличина и глу­харче.   
   
  Изпитана рецепта:
  10 г мащерка, 10г жълт кантарион, 10 г метличина Вземат се 2 с. л. от сместа и се прави запарка в 300 мл вода. Пие се топло до 3 пъти на ден.