ашваганда, билкаАшваганда билка

Ашваганда (Ashwagandha, Withania somnifera) или по известен като "индийски женшен", "зимна череша" е една от най-използваните билки е Аюрведичната медицина. В Аюрведа ашваганда се използва за редица заболявания, като често за стимулиране на имунната и сърдечно-съдовата система, сексуалната функция, балансира дошите и съхранява енергията.

 

 • Ашваганда корен на прах - при стрес и умора, Withania somnifera Ashwagandha
 • Ашваганда корен рязан – при стрес и безсъние, Withania somnifera Ashwagandha
 • Какво е Ашваганда?

  Ашваганда представлява храст, който цъфти с жълти цветове през цялата година.  Билката ражда малки червени плодове, с големина колкото стафида. Използва се цялото растение, като най-често корена. От него се правят различни отвари за подобряване на имунната система, безсъние и енергичност. Това е така, защото билката е адаптоген.

  Действие на Ашваганда

   

  Действие на Ашваганда

  Поради широкоспектърното си действие , билката е мощен имуностимулант, който успешно предпазва организма ни от вредни влияния. Спомага при депресивни състояния и прекомерна, както физическа, така и умствена умора. Билката притежава мощни регенеративни свойства. В Аюрведичната медицина ашваганда се приема за подсилване на слаби деца, тоник при треска и ревматични болки, болезнено подуване и възпаление на ставите, циреи, язви, мощен антиоксидант забавящ процесите на стареене. Има блаприятно действие върху сърдечно-съдовата, дихателната и лимфната система.

 • Ашваганда Тинктура - при стрес и напрежение, Bioherba, 50 мл

  Ашваганда Тинктура - при стрес и напрежение, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 9,89 лв.

  Промо цена 8,90 лв.

  -10%

 • Ашваганда, Nature’s Way, 500 мг, 60 капс.

  Ашваганда, Nature’s Way, 500 мг, 60 капс.

  Цена:

  Редовна цена: 56,82 лв.

  Промо цена 53,41 лв.

 • Активни съставки на Ашваганда

  dr-3.jpg

  Активните съставки на ашваганда са алкалоиди и стероидни лактони. Сред алкалоидите се нареждат витанин, сомниферин, сомнин, сомниферинин, витананин, псевдовитанин, тропин, псевдотропин, кускогидрин, анферин и ангидрин. Тези вещества правят билката адаптогенен продукт с широко приложение и уникални свойства върху организма ни.

  Индийският женшен може да се намери под формата на хранителна добавка или рязан корен за направата на чай. Билката не е токсична и е абсолютно безопасна, но не се препоръчва при алергия към растения от сем. картофови, повишени нива на желязо в кръвта, заболяване на щитовидната жлеза, бременност и кърмене.

  Ашваганда и аюрведа

  Най-важната билка от древната индийска Аюрведа е ашваганда.
  Поради доказани приложения и въздействия, ашваганда се счита за най-важната билка в Аюрведа от древни времена. Тя се отглежда в Централна Индия и сухите ѝ корени и листа се използват като съставка в няколко лекарствени продукта по целия свят. Множество клинични изследвани доказват,  въз основа на проучванията и резултати ашваганда се използва в продукти, които са от полза за здравето. Наличието на алкалоиди/Санаолигоди в ашвагада я правят важна билка. В аюрведа се използва при слаб имунитет, стрес, тревожност, натрупвания на мазнини, депресия и т. н. В Индия, традициионно, прахът от ашваганда се консумира директно или с вода или мляко за благосъстоянието на организма.

  Ашваганда история и употреба

  Ашваганда (ashwagandha) е "женшен", който в аюрведа медицината и традиционната индийска медицина  се счита за "адаптоген," термин, използван за описване на билки, които подобряват физическата енергия, подсилват имунитета срещу настинки и инфекции, и увеличаване на сексуалните способности и плодородието.

  Ашваганда употреба

  Ашваганда не е широко известна в нашата страна, но тя е на почит сред билкови лечители. Ашвагандата има много употреби в традиционната билкова медицина, в Аюрведа и в африканската народна медицина. Тя се използва като успокояващ тоник за мозъка, за понижаване на кръвното налягане, намаляване на болката и възпалението и промяна на имунната система. Ашваганда също се използва като адаптоген за подпомагане на тялото да се справи с стреса на ежедневието като общ тоник за предотвратяване на признаци на стареене и като средство за подобряване на способността да се мисли по-ясно. Семената от ашваганда се използват като диуретично средство и за приспивателно.
  Няколко научни изследвания потвърждават, че растението действа като:
  противовъзпалително;
  антиоксидант;
  анти-стрес;
  подмладяващо;
  Благоприятно е за ендокринната
  централната нервна система;
  и за кардиопулмоналната система.

  ВНИМАНИЕ: Не забравяйте, че Ашваганда е енергетик! Използвайте я само по указаният начин и доза!