Оризът е основна храна по целия свят, приготвя се по толкова много начини, и има почти толкова различни видове ориз, колкото има начини да го ядете

Ориз видове и рецепти

За да изберете кой тип ориз искате да сготвите, важно е да можете да различите вашия басмати, от вашия Arborio, от вашия див ориз, и да знаете как да готвите всеки отличителен вид ориз. Все пак всеки ориз има прилики.
Оризът има три важни определящи качества: цвят, дължина (обикновено късо или дългозърнесто) и текстура. Когато става дума за дължина и текстура, основното правило е, че те са свързани. Колкото по-къс е оризът, толкова по-лепкав ще бъде. Тънките оризове, като басмати и жасмин, остават по-отделни при готвене и са по-леки и по-сухи.

Важно правило при готвенето на ориз е да го измиете старателно преди да пристъпите към готвене. Това помага за премахване на излишното нишесте, за да се постигне пухкава текстура. 
За да измиете лесно ориза си, добавете количеството, което искате да сготвите, в мрежесто сито и го пуснете под студена вода, докато го разклащате. Измиването на пълнозърнестия ориз трябва да отнеме само около 30 секунди, докато измиването на белия ориз отнема около една до две минути. 

 • Ориз Басмати - бял, тънкозърнест и ароматен, 1 кг

  Ориз Басмати - бял, тънкозърнест и ароматен, 1 кг

  Цена:

  Редовна цена: 7,92 лв.

  Промо цена 5,99 лв.

  -24%

 • Кафяв ориз пълнозърнест, 1 кг

  Кафяв ориз пълнозърнест, 1 кг

  Цена:

  Редовна цена: 5,00 лв.

  Промо цена 4,00 лв.

  -20%

 • Основни видове ориз

  Преди да се задълбочим в спецификата, нека обсъдим основните видове ориз. Освен, че са категоризирани по размер - късо-, средно- и дългозърнест ориз - различните видове ориз, също имат различни текстури и приложения.

  Късозърнест
  Късозърнестият ориз, който също е известен като ориз Japonica, е най-малкият от групата, което означава, че зърната са къси и плътни. Поради формата си, късозърнестият ориз има тенденция да се слепва при готвене. Късозърнестият ориз също съдържа повече нишесте от дългозърнестите сортове. Често срещани примери за късозърнест ориз са оризът за суши и оризът Arborio. Използвайте този вид ориз за приготвяне на суши, оризов пудинг и оризови топчета.

  Среднозърнест
  Както подсказва името му, среднозърнестият ориз е по-къс и по-широк от дългозърнестия, но по-дълъг от късозърнестия. Често срещани примери за среднозърнест ориз са ориз бомба и ориз Арборио. Използвайте този вид ориз за приготвяне на паеля и ризото.

  Дългозърнест
  Дългозърнестият ориз е известен със своята дълга и тънка форма и е по-дълъг, отколкото широк. Обичан е, защото е лек и пухкав и не се слепва. Често срещани примери за дългозърнест ориз са ориз басмати и ориз жасмин. Използвайте този вид ориз за приготвяне на оризов пилаф, мляко с ориз и като основа за пържени ястия.

  Сортове ориз

  Басмати ориз

  Оризът басмати може да бъде бял или кафяв и всеки вид има малко по-различен метод на готвене. Перфектно свареният ориз басмати трябва да е пухкав и може да се сервира като гарнитура към къри и яхнии или да се направи на пилаф. За бял ориз басмати добавете изплакнат ориз, 1 ½ чаши вода и ½ чаена лъжичка сол в средно голяма тенджера. Оставете да заври. Разбъркайте веднъж, покрийте и намалете топлината да къкри за 18 минути. Свалете от котлона и оставете капака да се запари за пет минути. Раздухайте с вилица и сервирайте.

  Тъй като кафявият ориз басмати е пълнозърнест, готвенето му отнема малко повече време. За да направите това, смесете 1 чаша кафяв ориз басмати с 2 чаши вода и ½ чаена лъжичка сол. Оставете да заври, разбъркайте и покрийте. Намалете котлона и гответе за 50 минути. Свалете от котлона и оставете капака на пара за още пет минути. Раздухайте с вилица и сервирайте.

  Жасминов ориз

  Жасминовият ориз е дългозърнест ориз, подобен на басмати, и също се предлага в бели и кафяви разновидности. За бял жасминов ориз следвайте съотношение 1:1,5 ориз към вода. Изплакнете една чаша ориз, докато водата стане бистра, и я добавете в тенджера с 1,5 чаши вода или друга течност. Оставете да заври, покрийте с плътно затварящ се капак и намалете котлона, за да къкри за 15 минути. Свалете от котлона, като държите капака. Оставете сварения ориз да престои 10 минути. Раздухайте с вилица и сервирайте. За кафявия жасминов ориз използвайте съотношение ориз към течност 1:2 и гответе 40 минути. Оризът с жасмин обикновено се използва в редица рецепти и кухни, включително мексикански червен ориз, кубински черен боб и ориз, кокосов ориз. Може да се добавя и към супи и др.

  Кафяв ориз

  За кафяв ориз смесете изплакнатия ориз, течността и малко масло или олио в тенджера, оставете да заври и след това покрийте с плътно затварящ се капак, за да къкри за 40-45 минути. Не повдигайте капака. След това оставете ориза да продължи да се готви на пара за 10 минути, раздухайте с вилица и сервирайте. Обикновено ще ви трябва около 1 ¾ чаша течност на 1 чаша кафяв ориз, но някои видове кафяв ориз може да изискват малко повече или по-малко течност, в зависимост от формата. 

  Черен ориз

  Забраненият ориз, наричан също черен ориз или понякога лилав ориз, може да добави драматичен оттенък, текстура и малко допълнителна храна към всяко ястие с ориз. Лесно да се използва вместо късозърнест кафяв ориз във всяка рецепта и трябва да се готви по същия начин като кафявия ориз. За да направите това, използвайте съотношение 1 чаша черен ориз към 1 ¾ чаша течност, оставете да заври и след това покрийте плътно и оставете да къкри за 40-45 минути. Оставете ориза да се задуши за 10 минути, без да повдигате капака. Раздухайте с вилица и сервирайте.

  Суши ориз

  Оризът за суши е късозърнест ориз, който може да се използва за приготвяне на суши, нигири, основа за пържени ястия и много други. Въпреки, че е известен с това, че е лепкав, той не е същият като лепкавия ориз. Оризът за суши се приготвя най-добре с 1-2 Ястия с ориз, варен оризминути изплакване под прясна вода, докато водата, която изплаква ориза, стане бистра. След това накиснете ориза за 30 минути в съда, който ще използвате за готвене на ориза, с достатъчно вода, за да покрие всички зърна. Отцедете ориза и го върнете в тенджерата с прясна вода. Съотношение 1:1 е идеално за късозърнест ориз, като ориз за суши. Оставете да заври и веднага намалете котлона. Покрийте плътно и гответе за 10 минути. Свалете от котлона и оставете да къкри с капак още 10 минути. Разбъркайте и сервирайте.

  Ориз Бомба

  Ориз Бомба, наричан още ориз от Валенсия, е късозърнест ориз, произхождащ от Валенсия, Испания. Обикновено се включва в паеля и други испански ястия и може да се използва във всяка рецепта, изискваща късозърнест бял ориз. Тъй като този вид ориз се отглежда за паеля, той отлично абсорбира течност, така че ще трябва да използвате съотношение 1 чаша ориз към 1 ¾ чаша течност и може би да използвате бульон, малко вино или друга ароматна течност, за да направите повече от този ориз, който улавя вкуса на течността за готвене. За да го направите, изплакнете ориза, докато течността стане бистра (обаче, някои хора, които правят паеля, предпочитат да запазят външното нишесте и да не изплакват ориза). Оставете 1 ¾ чаша течност да заври, разбъркайте ориза, покрийте и оставете да къкри за 20 минути. Оставете ориза да почине пет минути и да бухне.

  Ориз Арборио

  Ориз Арборио е италиански късозърнест бял ориз, който обикновено се използва в ризото. Подобно на ориза бомба, той абсорбира течността и вкуса добре, но оризът Арборио е по-дълъг, докато оризът бомба е по-кръгъл, което означава, че оризът Арборио има по-нишестено и кремообразно качество. Разбира се, ориз Арборио може да се приготви по всяка рецепта за ризото, което изисква постоянно внимание и разбъркване на топла течност на малки порции. Или ориз Арборио може да се готви като друг бял ориз, в съотношение 1 чаша ориз към 2 чаши вода. За да сготвите ориз Arborio, сложете две чаши леко подсолена вода да заври. Добавете парченце масло или зехтин, ако желаете. Разбъркайте ориза Arborio, покрийте и гответе на слаб огън за 20 минути. Продължете да разбърквате, за да сте сигурни, че течността се абсорбира. Поради своята лепкавост и кремообразност, оризът Арборио е много подходящ за приготвяне на оризов пудинг.

  Лепкав ориз 

  Лепкавият ориз е основна храна в Югоизточна Азия и може да се яде заедно със солени, пикантни и сладки ястия. Поради своята лепкавост, лепкавият ориз има много по-различен метод на готвене. Започнете с накисване на вашия лепкав ориз за най-малко шест часа или до 24 часа. След това излейте излишната вода. Поставете уред за готвене на пара върху плитка тенджера с вряща вода, като добавите подложка, за да предотвратите залепването на ориза. Добавете ориза на тънък слой и го покрийте, оставяйки го да къкри за 30 минути. Оставете ориза да почине и сервирайте веднага. Този метод на пара може да работи и за други видове късозърнест ориз за по-лепкава текстура. 

  Див ориз

  „Дивият ориз всъщност дори не е ориз, а семена от блатна трева от реките на Канада и Минесота, и е супер висок“, казва Брита Лундберг. Въпреки това, това семе от дива трева може да се използва по подобен начин като ориз, има подобен вкус и се готви по подобен начин. За да направите див ориз, сложете 2 ¼ чаши вода да заври в средна тенджера с 8 унции див ориз. Покрийте с плътно затварящ се капак и намалете да къкри. Гответе 45 минути, без да повдигате капака. Оставете ориза да се задуши за 10 минути. Раздухайте с вилица и сервирайте.

  Източник: https://www.realsimple.com/types-of-rice-7644300