- Начало /
- Рожков на прах – Рожково брашно, заместител на какао, Ceratonia siliqua
Рожков на прах – Рожково брашно
Ceratonia siliqua L.
Ceratonia siliqua, известен като рожков (от арабски خَرُّوبٌ (kharrūb) и иврит חרוב (haruv)), хляб на Свети Йоан, рожков (не африкански рожков) или просто рожково дърво, е цъфтящо вечнозелено дърво или храст от семейство грахови. Неговите шушулки се използват като храна от 5000 години. Рожковът се използва и като декоративно дърво в градини и пейзажи.
Рожковът вирее в средиземноморския регион, включително Южна Европа, Северна Африка, по-големите средиземноморски острови, Леванта и Близкия изток на Западна Азия в Иран и Канарските острови и Макаронезия в Атлантическия океан.
Терминът „рожков“ се отнася до плодовете на дървото, които са плоски, подобни на боб шушулки, които съдържат множество малки семена.
Хранително съдържание на Рожково брашно
Брашното от рожков съдържа 229 калории на порция от 103 g. Тази порция съдържа 0,7 g мазнини, 4,8 g протеин и 92 g въглехидрати, 51 g захар и 41 g диетични фибри, останалото е сложен въглехидрат. Брашното от рожков съдържа 0,1 g наситени мазнини и 0 mg холестерол на порция.
103 g брашно от рожков съдържа 1,03 mcg витамин A, 0,2 mg витамин C, 0,00 mcg витамин D, както и 3,03 mg желязо, 358,44 mg калций, 852 mg калий.
8% протеин и съдържа витамини A, B, B2, B3 и D. Въглехидрати: захароза (32-38%), глюкоза (5-6%), фруктоза (5-7%) и малтоза. Аминокиселини: аланин, глицин, левцин, пралин и валин; тирозин, фенилаланин; с високо съдържание на калций, фосфор, калий и магнезий и съдържа желязо, манган, барий, мед и никел; голямо количество танини.
Не съдържа глутен и /или кофеин.
Ах, този вкусен Рожков или как да го употребяваме
Наричан още Locust Pods и Sweet Pods, рожков се използва като здравословна и вкусна алтернатива на шоколада.
Той е и фантастичен заместител на шоколада за тези, които са алергични към теобромина в какаото. Можете да заместите какаото на прах със рожков на прах във всяка рецепта.
За разлика от какаото, рожков не съдържа кофеин, има повече минерали, по-малко мазнини и не изисква добавена захар, тъй като е много сладък сам по себе си.
Тъй като рожковът е естествено сладък, прахът може да се използва като подсладител в печива, бонбони и десерти. А плодовете, поръсени с рожков са също толкова вкусни и сладки.
Също така от рожков на прах може да си приготвите вкусна напитка, заместваща горещия шоколад.
Тъй като шушулките му са около ⅓ до ½ захар, рожковът се използва и за компот, ликьор и сироп.
На следващо място, сгъстителят, използван в хранително-вкусовата промишленост, е най-важната икономическа употреба на семената от рожков. Дъвката от рожков се използва като сгъстител и стабилизатор или като заместител на глутена в нискокалорични продукти.
И накрая, интересно е да се знае, че ползите от рожкова не са ограничени само за хората. Тъй като рожковът не съдържа теобромин или кофеин, той се използва и за приготвяне на подобни на шоколад лакомства за кучета.
Ползи за здравето на брашно от Рожков
Основното действие на рожков е противодиарично, противоповръщащо, адстрингентно и очистително.
Подобрява храносмилането
Рожковът е богат на танини, които помагат в борбата с токсините в храносмилателния тракт и предотвратяват развитието на вредни бактерии в червата. Вместо да се разтварят в течност, тези танини имат изсушаващ ефект, който помага за изсушаване на изпражненията, което го прави полезно средство за лечение на диария.
Тези вкусни шушулки също са богати на неразтворими фибри, вид фибри, които не се разграждат от червата и не се абсорбират в кръвния поток. Подпомага редовната дефекация, като същевременно предотвратява запек.
А знаете ли, че при кърмачета, рожков е едно от популярните природни средства за лечение на повръщане и диария?
Здравословно отслабване
Доказано е, че рожков контролира секрецията на хормона грелин според проучване, публикувано в "Journal of Nutrition" през 2006 г.
Известен също като хормона на глада, грелинът се произвежда главно в червата, но също и в мозъка, панкреаса и тънките черва. В проучването изследователите анализират 20 здрави субекта на възраст от 22 до 62 години, като им дават фибри от рожков преди хранене. Доказано е, че съдържанието на фибри в рожков намалява производството на грелин, което осигурява по-голяма ситост на субектите по време на хранене, което от своя страна предотвратява преяждането.
Кръвна захар / Диабет
Въпреки че рожковът е естествено сладък, той не повишава кръвната захар по същия начин като шоколада. Въпреки че съдържа естествена захар, рожковът има много нисък гликемичен индекс (GI), което го прави чудесна алтернатива на шоколада за диабетици.
През 2017 г. в "Nutrition Journal" беше публикувано проучване, според което съдържанието на фибри в рожков може да помогне за контролиране на кръвната захар. Изследователите помолили 50 възрастни участници с нормално тегло да консумират лека закуска от рожков преди обяд. Те събрали кръвни проби от всеки субект в началото на деня, два часа след закуска, точно преди лека закуска от рожков, два часа и три часа след закуска от рожков и точно преди и след обяд.
Резултатите показват, че участниците, които са консумирали рожков, са имали по-нисък гликемичен отговор към обедните си ястия, тъй като закуската от рожков има стабилизиращ ефект върху нивата на кръвната им захар.
Висок холестерол
Повечето изследвания показват, че приемането на каша от рожков или специфични продукти от рожков (Caromax, Nutrinova; Exxenterol, Puleva Biotech SA) през устата всеки ден в продължение на до 6 седмици намалява общия холестерол и липопротеините с ниска плътност ( LDL или "лош") холестерол при хора с умерено висок холестерол.
И още: Рожков също е добър източник на антиоксиданти и следователно забавя стареенето и намалява риска от рак и сърдено-съдови заболявания. Освен това засилва имунната система.
Начин на употреба на Рожков на прах
Направете палачинки с рожков, брауни, бисквити, сладкиши и бонбони.
Използвайте рожков във всички рецепти, които изискват какао на прах. Вероятно обаче трябва да използвате по-малко подсладител или изобщо да не използвате, тъй като рожковът е естествено сладък.
Добавете рожков на прах към смутита, каши или десертни кремове.
Направете гореща напитка от рожков вместо горещ шоколад – просто смесете заедно растително мляко и рожков на прах.
Пригответе вкусен пудинг / крем от рожков и авокадо или пудинг от кокосов крем и рожкови.
Направете блокчета от рожков (шоколад от рожков) и чипс от рожков.
Рецепта за Веган крем с рожково брашно и авокадо
2 с.л. брашно от рожков
1 бр. авокадо
4 бр. фурми
1 пакетче ванилия
Всичко се блендира до получаване на гладка, хомогенна смес. Разпределете в красиви купички. По желание можете да украсите с листенца мента, малини или ягоди.
Състав
Шушулки от дърво Рожков, смлени на прах (Ceratonia siliqua L.).
Предупреждение
Не са докладвани странични ефекти от употребата на рожков. И все пак, рожков е вид фибри. Фибрите могат да променят количеството лекарство, което тялото абсорбира. Приемането на рожков заедно с лекарството, което приемате през устата, може да промени ефективността на лекарството. За да предотвратите това взаимодействие, вземете рожков 30-60 минути след лекарствата, които приемате през устата.
Съхранение
За да се запазят вкусовите и лечебните качества на праха, по-добре е да го излеете в торбичка от фолио и да го поставите в тъмна картонена кутия. Мястото трябва да е сухо и прохладно. Срок - не повече от 1,5 години от датата на производство.
Напишете своето собствено мнение
Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
Стевия на прах – натурален подсладител, Stevia rebaudiana
Цена:
3,00 лв.
|
Черен пипер млян, Piper nigrum, насипно
Цена:
2,03 лв.
|
Еньовче стрък - за щитовидна жлеза, Galium verum
Цена:
1,92 лв.
|
Мака корен на прах - афродизиак, регулатор на хормоните, Lepidium meyenii
Цена:
3,80 лв.
|