bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Стевия - чудната сладка билка

Сладката билка, полезната билка - Стевия

Стевия - сладката билка, чудната билкаСтевия е растение с наситено сладък вкус, което се използва за подслаждане на храни, напитки и приготвяне на лековит чай още от древността, а през 16-ти век започва разпространението му в глобален мащаб. Първите наблюдения и изследвания върху растението са направети от испанския ботаник Педро Естеве (1500 – 1556), който дава името си на билката: Esteve - Estevia (Стевия).

Сладостта на билката Стевия се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества наричани общо стевиозиди (в чист вид те са около 200 пъти по-сладки от захарта), както и растителни липиди, полизахариди, витамини и др.

Растението произхожда от Парагвай и Бразилия, но в наши дни се отглежда в Япония, Китай иммного други държави от суб-тропичния климатичен  пояс. Известна още като Stevia Rebaudiana, тя е храстовидно растение, което е част от семейството на сложноцветните васкуларни растения. Има около 240 вида Стевия, като всички те произхождат от Северна и Южна Америка. През 20-ти век Япония е първата държава извън Американския континент, която започва да култивира растението, и да синтезира натурални подсладители за храни и напитки. Стевия се използва като некалоричен подсладител и билкова добавка, като здравословна алтернатива на рафинираната захар в много ястия и напитки. Некалоричните подсладители са тези, които съдържат малко или никакви калории. Тя има от 200 до 300 пъти по-сладък вкус от бялата захар. Стевията не предизвиква инсулинов отговор от организма и може да бъде използвана като здравословна алтернатива на захарта за хора с диабет и претдиабет, и хора спазващи нисковъглехидратен режим на хранене. Тя не носи никакъв риск за здравето и няма странични ефекти, когато се използва умерено.

По последни статистически данни Китай е водещ производител и износител на продукти от стевия, но понастоящем стевията се отглежда и в много други страни. Растението може да бъде закупено и в градински центрове за домашно отглеждане. Тъй като стевията е 200 до 300 пъти по-сладка от останалите захарни растения (тръстика и цвекло), са необходими около 20 процента от почвата и далеч по-малко вода, за да се синтезира същото количество сладост като при другите основни растителни подсладители.

  • Стевия лист - при висока кръвна захар и холестерол, Stevia Rebaudiana
  • Стевия лист на прах - 100% натурален подсладител, Stevia rebaudiana

  • Stevia, Стевия заместител на захартаСтевията съдържа осем гликозида. Това са сладките компоненти, изолирани и пречистени от листата на стевия. Тези гликозиди включват:
    стевиозид
    ребаудиозиди A, C, D, E и F
    стевиолбиозид
    дулкозид А


    Ребаудиозид A е най-малко горчив от всички стевиол гликозиди в растението стевия. За да се произведе Ребаудиозид, стевия растения се сушат и се подлагат на процес на извличане чрез вода. Този суров екстракт съдържа около 50% ребаудиозид А; различните молекули гликозидни се разделят чрез техника, наречена кристализация, обикновено чрез използване на етанол или метанол като разтворител. Това позволява на производителя да изолира чист ребаудиозид А.
    Националният изследователски съвет на Канада е патентовал метод за извличане на сладки съединения от стевия чрез колонна екстракция при температура 0 – 25 °C, последвано от пречистване чрез нанофилтруване. Микрофилтрация се прилага като предварителна обработка и се използва за пречистване на екстракта. Пречистването става чрез ултрафилтрация, последвана от нанофилтруване.

    Стевията е билка, която оказва общо тонизиращо действие, възстановява силите след нервно и физическо изтощение и намалява процесите на стареене. Тази билка е незаменимо средство за болните от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет, т.к. стевиозидите стимулират секрецията на инсулина.

    Ето някои от възможните ползи за здравето при употребата на стевия:

    - при диабет
    Изследванията показват, че подсладителите от стевия не внасят допълнителни калории и въглехидрати в организма, и съответно не оказват ефект върху кръвната захар и инсулиновия отговор. Това позволява на хората с диабет да се радват на по-богато меню и консумират по-голямо разнообразие от храни, спазвайки здравословния си режим.

    - за контрол на теглото
    Стевията може да замести захарта в диетата за отлабване и контрол на теглото. Има много причини за наднорменото тегло и затлъстяването, като физическо бездействие и повишен прием на енергийно наситени храни, богати на мазнини и добавени захари. Доказано е, че приемът на захар внася около 16% от общите калории в храненето. Това води до увеличаване на теглото и намаляване на контрола на нивата на кръвната захар. Стевията не съдържа захар и калории, което я прави идеална съставка на добре балансираната диета, която да помогне за намаляване на енергийния прием, без лишения.

  • Стевия на прах - натурален заместител на захарта, Bioherba, 35 гр.
  • Стевия Тинктура при висока кръвна захар, Bioherba, 50 мл
  • - при рак на панкреаса
    Стевията съдържа много стерини и антиоксидантни съединения, включително кемпферол. Проучванията са установили, че кемпферолът може да намали риска от рак на панкреаса с 23 процента.

    - за нормално кръвно налягане
    Установено е, че някои гликозиди в екстракта от стевия разширяват кръвоносните съдове. Те също могат да увеличат отделянето на натрий и отделянето на урина.
    Проучване от 2003 г. показва, че стевията би могла да помогне за понижаване на кръвното налягане. Изследването предполага, че растението стевия може да има кардиотонични действия. Кардиотоничните действия нормализират кръвното налягане и регулират сърдечния ритъм.

    - хранене при деца
    Храните и напитките, съдържащи стевия, могат да играят важна роля за намаляване на калориите от нежелани подсладители в храненето на децата. Прекомерната консумация на високо калорични храни са свързани със затлъстяването и появата сърдечно-съдови заболявания още в ранна детска възраст, а заместването на захарта със стевия може да предотврати появата и развитието на тези опасни състояния.

    - при алергии
    През 2010 г. Европейският комитет по безопасност на храните (EFSA) е прегледал съществуващата информация, за да определи дали има някакви причини за безпокойство относно възможността за алергични реакции към стевия. Рецензентите стигат до заключението, че „стевиоловите гликозиди не са реактивни и не се метаболизират до реакционноспособни съединения, следователно е малко вероятно стевиоловите гликозиди сами да предизвикат алергични реакции, когато се консумират в храни.“
    Стевия за отслабване, стевия при диабетДори силно пречистените форми на екстракт от стевия е малко вероятно да причинят алергична реакция. Не са регистрирани случаи на алергична реакция към стевия от 2008 г. насам.


    Странични ефекти на стевия: Екстрактът от стевия с висока чистота е одобрен за консумация от Европейската комисия по безопасност на храните и редица други регулаторни органи. Проучванията за безопасност отбелязват екстракта от стевия като свободен от странични ефекти. Пречистените стевиолови гликозиди могат да се добавят към храни и са признати за безопасни, а това важи и за консумацията на листа от стевия в суров вид. Растението Стевия може да се отглежда свободно и листата му могат да се използват в кулинарията.

    Многобройни изследвания доказват, че при редовна употреба на Стевия във вид на чай, сух или течен билков екстракт се намалява съдържанието на захаррадионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане. Сред всички билки, тя е една от най-уникалните с разнообразието си от свойства и ползи за организма.

    Източници: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251#What-are-the-risks?; https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F

    Продукти свързани със статията

    1. Стевия на прах - натурален заместител на захарта, Bioherba, 35 гр.
    2. Стевия лист - при висока кръвна захар и холестерол, Stevia Rebaudiana
    3. Кафе за отслабване 3 в 1 - с мляко и стевия, Bioherba, 100 гр.
    4. Стевия Тинктура при висока кръвна захар, Bioherba, 50 мл
    5. Чай Стевия - при висока кръвна захар и холестерол, Bioherba, 20 филтъра