Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

ОБЩИ СВЕДЕНИЯ ЗА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

 

ХРОНИЧНИ ХЕПАТИТИ

ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗА

БОЛЕСТИ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР
И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

     

КРАТКИ БЕЛЕЖКИ ВЪРХУ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО С БИЛКИ ПРИ ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

 jly4ka.jpgКакто с помощта на експериментални методи в опити върху кучета, плъхове и други лабораторни животни с жлъчни фистули, така и с клиничнолабораторни методи при помощта на дуоденално сондиране у човека днес е обективно доказано, че на много билки са присъщи холеретични и холагогни свойства. Трябва да се има пред вид обаче, че не винаги билките, които експериментално показват най-силно холеретично и холагогно действие, са най-добри в терапевтичната практика. Известни са не малко билки , които по своя холеретичен и холагоген ефект отстъпват на други и за които независимо от това клиничната практика показва по-добър ефект при чернодробни и жлъчни заболявания. Причината са присъщите на тези билки редица други действия, като спазмолитично, карминативно, защитно по отношение на чернодробния паренхим, леко лаксативно и пр., които в съвкупност могат да определят поголяма ефективност при лекуваното чернодробно-жлъчно заболяване. Тази цел в редица случаи се постига и чрез комбинираното прилагане на няколко билки , чиито основни действия взаимно се допълват.


Билки
при заболяванията на черния дроб и жлъчните пътища

Много трудно е да се даде задоволителна класификация на лечебните билки с преимуществено въздействие върху черния дроб или жлъчните пътища. Причината е, че фактически нито едно растение не действува само с една единствена активна съставка. С цялата условност на тука привежданите примери все пак можем да кажем, че има билки , които действат предимно на чернодробния паренхим, други — на излъчването на жлъчката, като по този начин могат да упражняват лечебен ефект и при жлъчнокаменната болест, трети със своето спазмолитично действие могат в значителна степен да облекчават състоянието на болните с дискинезии на жлъчните пътища. Най-после могат да се посочат и билки , които наред с холагогно или холеретично действие или наред със сцазмолитичните си ефекти върху жлъчните пътища имат и бактериостатично или бактерицидно действие — по този начин могат да бъдат предвиждани като помощно средство при лечението на холангити и холецистити.

Семената на белия трън (Silybum marianum Gaertner) главно чрез съдържащото се в него биологично активно вещество силимарин имат изразено хепатопротективно, холеретично и холагогно действие при много добра поносимост. Отвара и екстракти от тези семена са добро лечебно средство при хронични холецистопатии и при постхепатитния синдром, силимаринът е основна съставка на съвременния препарат в дражета легалон, който се утвърди като ефикасно средство при хронични хепатити, чернодробна цироза, токсично-метаболитни чернодробни увреждания. Надземната част на обикновения пчелйнок (Marrubium vulgare L.), лютивата мента(МепШа piperita L.), цикорията (Cichorium intybus L.) действат като добри холагогни и спазмолитични средства. Специално внимание в тази група билки заслужават глухарчето (Taraxacum officinale Web.), змийското мляко (Chelidonium majus L.), жълтият смил (Helichrysum arenarium (L.) Moench. ssp. ponticum). C изразеното си холеретично, холагогно, спазмолитично, а в някои случаи и хепатопротективно действие тези билки могат да се имат предвид в комплекса терапевтични мероприятия при хронични хепатити, холангити, холецистити, дискинезии на жлъчните пътища и при жлъчнокаменна болест. При жлъчнокаменна болест може да се направи терапевтичен опит и с маслинено масло. Холагогно и хепатопротективно действие има и черната ряпа (Rhaphanus sativus L.). При холецистити, включително и калкулозни, се получават добри резултати и чрез фитотерапия с кисел трън (Berberis vulgaris L.). Холеретично действат също хрянът (Arxnoracia rusticana Gaertner), поречът (Nasturtium officinale R. Вг.)и др.

Голям брой от споменатите при стомашно-чревните заболявания горчиви, горчиво-ароматични, спазмолитични, антидиспептични билки и билките, които се прилагат при хронична обстипация и метеоризъм, могат да се окажат твърде полезни и при чернодробно-жлъчните заболявания. При билколечениетона хроничните чернодробно-жлъчни заболявания, както между впрочем при билколечениетои на другите хронични заболявания, лечението с подбраните билки трябва да продължи като правило няколко месеца. При това желателно е след няколко седмично лечение с една билка да се преминава на друга с аналогично действие. Полезни са и рационално съставените билкови комбинации.

 

БИЛКИ, ИЗПОЛЗВАНИ ПРЕДИМНО ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА:

ListoПчелинок

ListoМента пиперлива

Listo
Бял трън

ListoГлухарче

ListoКисел трън

ListoЗмийско мляко

ListoСиня жлъчка, цикория

ListoЖълт смил

ListoЧерна ряпа

Продукти свързани със статията

  1. ОБИКНОВЕН ПЕЛИН , Artemisia Gattung , МЛЯН ЗА КАПСУЛИ НАСИПНО , при паразити
  2. LIVER ESSENTIALS 100 CAPSULES / ФОРМУЛА ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ 100 КАПСУЛИ
  3. БИЛКОВА ГРИЖА ЗА ЖЛЪЧКАТА 60 КАПСУЛИ
  4. ЗМИЙСКО МЛЯКО СТРЪК , Chelidonium majus