bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

ОБЩИ СВЕДЕНИЯ ЗА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

 

ХРОНИЧНИ ХЕПАТИТИ

ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗА

БОЛЕСТИ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР
И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

КРАТКИ БЕЛЕЖКИ ВЪРХУ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО С БИЛКИ ПРИ ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

 jly4ka.jpgКакто с помощта на експериментални методи в опити върху кучета, плъхове и други лабораторни животни с жлъчни фистули, така и с клиничнолабораторни методи при помощта на дуоденално сондиране у човека днес е обективно доказано, че на много билки са присъщи холеретични и холагогни свойства. Трябва да се има пред вид обаче, че не винаги билките, които експериментално показват най-силно холеретично и холагогно действие, са най-добри в терапевтичната практика. Известни са не малко билки , които по своя холеретичен и холагоген ефект отстъпват на други и за които независимо от това клиничната практика показва по-добър ефект при чернодробни и жлъчни заболявания. Причината са присъщите на тези билки редица други действия, като спазмолитично, карминативно, защитно по отношение на чернодробния паренхим, леко лаксативно и пр., които в съвкупност могат да определят поголяма ефективност при лекуваното чернодробно-жлъчно заболяване. Тази цел в редица случаи се постига и чрез комбинираното прилагане на няколко билки , чиито основни действия взаимно се допълват.


Билки
при заболяванията на черния дроб и жлъчните пътища

Много трудно е да се даде задоволителна класификация на лечебните билки с преимуществено въздействие върху черния дроб или жлъчните пътища. Причината е, че фактически нито едно растение не действува само с една единствена активна съставка. С цялата условност на тука привежданите примери все пак можем да кажем, че има билки , които действат предимно на чернодробния паренхим, други — на излъчването на жлъчката, като по този начин могат да упражняват лечебен ефект и при жлъчнокаменната болест, трети със своето спазмолитично действие могат в значителна степен да облекчават състоянието на болните с дискинезии на жлъчните пътища. Най-после могат да се посочат и билки , които наред с холагогно или холеретично действие или наред със сцазмолитичните си ефекти върху жлъчните пътища имат и бактериостатично или бактерицидно действие — по този начин могат да бъдат предвиждани като помощно средство при лечението на холангити и холецистити.

 • Full Spectrum Билкова грижа за жлъчката, Bioherba, 60 капс.

  Full Spectrum Билкова грижа за жлъчката, Bioherba, 60 капс.

  Цена: 9,89 лв.

 • Жлъчегонен чай, насипен

  Жлъчегонен чай, насипен

  Цена: 5,40 лв.

 • Семената на белия трън (Silybum marianum Gaertner) главно чрез съдържащото се в него биологично активно вещество силимарин имат изразено хепатопротективно, холеретично и холагогно действие при много добра поносимост. Отвара и екстракти от тези семена са добро лечебно средство при хронични холецистопатии и при постхепатитния синдром, силимаринът е основна съставка на съвременния препарат в дражета легалон, който се утвърди като ефикасно средство при хронични хепатити, чернодробна цироза, токсично-метаболитни чернодробни увреждания. Надземната част на обикновения пчелйнок (Marrubium vulgare L.), лютивата мента(МепШа piperita L.), цикорията (Cichorium intybus L.) действат като добри холагогни и спазмолитични средства. Специално внимание в тази група билки заслужават глухарчето (Taraxacum officinale Web.), змийското мляко (Chelidonium majus L.), жълтият смил (Helichrysum arenarium (L.) Moench. ssp. ponticum). C изразеното си холеретично, холагогно, спазмолитично, а в някои случаи и хепатопротективно действие тези билки могат да се имат предвид в комплекса терапевтични мероприятия при хронични хепатити, холангити, холецистити, дискинезии на жлъчните пътища и при жлъчнокаменна болест. При жлъчнокаменна болест може да се направи терапевтичен опит и с маслинено масло. Холагогно и хепатопротективно действие има и черната ряпа (Rhaphanus sativus L.). При холецистити, включително и калкулозни, се получават добри резултати и чрез фитотерапия с кисел трън (Berberis vulgaris L.). Холеретично действат също хрянът (Arxnoracia rusticana Gaertner), поречът (Nasturtium officinale R. Вг.)и др.

  Голям брой от споменатите при стомашно-чревните заболявания горчиви, горчиво-ароматични, спазмолитични, антидиспептични билки и билките, които се прилагат при хронична обстипация и метеоризъм, могат да се окажат твърде полезни и при чернодробно-жлъчните заболявания. При билколечениетона хроничните чернодробно-жлъчни заболявания, както между впрочем при билколечениетои на другите хронични заболявания, лечението с подбраните билки трябва да продължи като правило няколко месеца. При това желателно е след няколко седмично лечение с една билка да се преминава на друга с аналогично действие. Полезни са и рационално съставените билкови комбинации.

   

  БИЛКИ, ИЗПОЛЗВАНИ ПРЕДИМНО ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА:

  ListoПчелинок

  ListoМента пиперлива

  Listo
  Бял трън

  ListoГлухарче

  ListoКисел трън

  ListoЗмийско мляко

  ListoСиня жлъчка, цикория

  ListoЖълт смил

  ListoЧерна ряпа

  Продукти свързани със статията

  1. Обикновен Пелин стрък на прах, Artemisia Gattung

   Обикновен Пелин стрък на прах, Artemisia Gattung

   Цена: 3,88 лв.

  2. Формула за Черния дроб Liver Essentials, Bioherba, 100 капс.

   Формула за Черния дроб Liver Essentials, Bioherba, 100 капс.

   Цена: 23,74 лв.

  3. Full Spectrum Билкова грижа за жлъчката, Bioherba, 60 капс.

   Full Spectrum Билкова грижа за жлъчката, Bioherba, 60 капс.

   Цена: 9,89 лв.

  4. Змийско мляко стрък, Chelidonium majus

   Змийско мляко стрък, Chelidonium majus

   Цена: 2,14 лв.