Здравословни рецепти
Закуска от зърнени храни
Следната рецепта е създадена да бъде хипоалергенна и може да се приема от вашето дете от 2 до 4 пъти на седмица в продължение на период от 2 месеца за да се забележи ефекта. Хората, които я използват редовно забелязват, че алергичните реакции намаляват.
4 чаши зърнени храни (овес, ечемик и др)
2 чаши овесени трици
1 чаена чаша сушени плодове
1 чаша слънчогледови семена
1 чаша сурови, безсолни ядки (нарязани)
1 чаша лецитин гранули
1 чаша ленено семе
Смесете всички съставки добре и се съхранявайте в хладилник. За всяка порция, накиснете сместа за не по-малко от 30 минути (през нощта е добре) в соево мляко, оризово мляко, разреден плодов сок или вода. За да се увеличи стойността на протеините се яде с кисело мляко или тофу.
* Рецептата е разработена от Брус Милиман
Плодов шейк за закуска
2 банана
1 чаша сок (ябълки, грозде, круши, ягодоплодни или ананас)
1 с.л. кисело мляко с живи култури
1 с.л. ленено масло
Добавете всички съставки заедно в блендер и разбъркайте. Могат да бъдат добавени протеин на прах, пресни или замразени плодове.
* Рецептата е разработена от Д-р Бил Мичъл Джинджър
Супа (за имунната система)
6 чаши вода
3 с.л. нарязан корен от джинджифил
10 кръгчета нарязан лук
1 тофу, нарязано на кубчета
3 чаши бобови кълнове
3 супени лъжици Тамарис
2 чаени лъжици червен пипер
1 глава чесън, обелен и нарязани на кубчета
сока на един лимон
Задушете в тенджера със зехтин и оставете да къкри за 15 до 20 минути.
Бульон
3 картофа
1 връзка пресен магданоз, нарязан и почистен
Няклолко небелени моркова нарязани на кръгчета
Една шепа цвекло, нарязана
2 средни глави лук, нарязани
5 скилидки чесън, смлени
Други зелени листни зеленчуци, нарязани на ситно. Органичните зеленчуци не само са свободни от токсични пестициди, но съдържат повече хранителни вещества, отколкото биологичните продукти и зеленчуци. Оставете да къкрят във водара в голяма покрита тенджера за 30 или 40 минути. Прецежда се. Бульонът може да се съхранява в хладилник до 2 дена.
Копър в салатен дресинг
1 чаша накълцан пресен копър
4 чаши ябълков оцет или лимонов сок
1 ч. л. Дижонска горчица
1 ч. л мед или оризов сироп
1 чаша ленено масло
В купа или пасатор всичко се разбърква с изключение на маслото от ленено семе. Лененото масло се добавя бавно на тънка струйка, докато се смеси с останалата част и се бърка енергично, докато дресингътстане плътен и гладък. Съхранявайте в хладилник в тъмна бутилка за по-късна употреба. Добавяйте към салати, зърнени храни, зеленчуци или риба.
Дресинг от джинджър за салата
3 с.л. ленено масло
1-2 с.л. пресен лимонов сок
1 чаена лъжица настърган пресен джинджифил
1 скилидка чесън, накълцан
Размесете съставки заедно и се съхранявайте в хладилник в тъмна бутилка.
Бадемово мляко
1 чаша бадеми
2 чаши вода
Поставете бадемите в буркан, покрийте с вода и накиснете от 12 до 24 часа. Прецедете и старателно изплакнете ядките. Попарете бадемите в кипяща вода в продължение на 30 секунди. Стиснете бадеми между пръстите, за да премахнете кожата. Смесете бадемите с 2 чаши вода и разбийте с миксер за 1 минута, после бавно добавете още 1 чаша вода и оставете да се разбият за още 1 минута. Прецежда се, ако желаете. Съхранвайте в хладилник от 2 до 3 дни.
Бадемово песто с райс салата
1 бадемово песто
2 чаши кафяв ориз басмати
3/2 чаши вода
1 чаша сурови бадеми
2 връзка магданоз
2 връзки пресен босилек
2 скилидки чесън
3 с.л. лимонов сок
3 с.л. зехтин
2 краставици
Оставете ориза и водата да заврят, намалете котлона и оставете да къкри за около 45 минути. Смесете останалите съставки без краставицата. Сложете сварения ориз в купа, за да се охлади. Докато е още топъл добавете пестото за да продължи да се охлажда. Нарежете краставицата и добаветекъм ориза, когато изстине. Подправете на вкус.
Тофу
1 чаша тофу на пюре
1 скилидка счукан чесън
1 с.л. настърган морков, целина и лук
1 чаена лъжица нарязан магданоз, лук или босилек
Смачкайте всички съставки заедно в купа. Използвайте пасатора за да направите пюрето с по-гладка консистенция.
Супа от киселец
2 чаши нарязан градински киселец или френски киселец
1 малка глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 средно големи картофа, нарязани на ситно
1 литър вода
1 с.л масло индийско орехче на вкус
Задушете на пара киселеца с чесъна, лука, маслото и индийското орехче. Добавете картофите и гответе докато картофите омекнат. Пасирайте в блендер. Сервира се с една чаена лъжичка кисело мляко на върха. Може да се прави с девисил, коприва, спанак и / или цвекло.
Ястие с цветове от тиква
1 яйце
1 с.л. мляко
1 с.л. зехтин
4 с.л. брашно
4 чаена лъжичка чубрица или риган
Цветове от тиква
Разбийте яйчния жълтък с мляко и масло. Добавете към брашното и оставете да престои в продължение на 30 минути. Разбийте яйчения белтък, докато стане на пяна добавете към сместа с брашно и добавете чубрица или риган. Потопете цветовете от тиква в тестото и запържете до кафяво.
Шипков сок
2 чаши шипки
2 чаши вода
1 чаена чаша захар
Сложете водата шипките и захарта в тенджера и оставете да се вари в продължение на 1 час. Прецежда се през сито и се охлажда.
Коприва с ориз на фурна
3 чаши задушени коприва на пюре
2 с.л. нарязана целина
2 с.л. нарязан лук
2 с.л. разтопено масло в чаша
2 чаши варен кафяв ориз
3 яйца разбити
Смесете всички съставки и изсипете в добре намазана тава. Печете на 350 градуса за 30 минути. Сервира се със сос тахан или сос песто.
Сусамов тахан
1 чаша суров тахан
4 чаша топла вода
1 с.л. соев сос
1 чаена лъжица
лимонов сок
Разбъркайте добре и сервирайте.
Супа от билки
Това е една прекрасна супа за пролетта, когато билките са млади и свежи. Билките помагат при прочистването на тялото и го съживяват за пролетта.
2 чаши прясно измити коприва, девисил и френски киселец нарязани на ситно
1 малка глава лук, нарязани на кубчета
2 скилидки чесън, ситно
1 с.л. зехтин
половин лимон
3 чаши вода
Всичко това се вари, докато не омекне и стане готово за консумация.