Здравословни рецепти

recepti.jpgЗакуска от зърнени храни

Следната рецепта е създадена да бъде хипоалергенна и може да се приема от вашето дете от 2 до 4 пъти на седмица в продължение на период от 2 месеца за да се забележи ефекта. Хората, които я използват редовно забелязват, че алергичните реакции намаляват.

4 чаши зърнени храни (овес, ечемик и др)

2 чаши овесени трици

1 чаена чаша сушени плодове

1 чаша слънчогледови семена

1 чаша сурови, безсолни ядки (нарязани)

1 чаша лецитин гранули

1 чаша ленено семе

Смесете всички съставки добре и се съхранявайте в хладилник. За всяка порция, накиснете сместа за не по-малко от 30 минути (през нощта е добре) в соево мляко, оризово мляко, разреден плодов сок или вода. За да се увеличи стойността на протеините се яде с кисело мляко или тофу.

* Рецептата е разработена от Брус Милиман


plodov-6eik.jpgПлодов шейк за закуска

2 банана

1 чаша сок (ябълки, грозде, круши, ягодоплодни или ананас)

1 с.л. кисело мляко с живи култури

1 с.л. ленено масло

Добавете всички съставки заедно в блендер и разбъркайте. Могат да бъдат добавени протеин на прах, пресни или замразени плодове.

* Рецептата е разработена от Д-р Бил Мичъл Джинджър
 

supa-1.jpgСупа (за имунната система)

6 чаши вода

3 с.л. нарязан корен от джинджифил

10 кръгчета нарязан лук

1 тофу, нарязано на кубчета

3 чаши бобови кълнове

3 супени лъжици Тамарис

2 чаени лъжици червен пипер

1 глава чесън, обелен и нарязани на кубчета

сока на един лимон

Задушете в тенджера със зехтин и оставете да къкри за 15 до 20 минути.
 

bulon.jpgБульон  

3 картофа

1 връзка пресен магданоз, нарязан и почистен

Няклолко небелени моркова нарязани на кръгчета

Една шепа цвекло, нарязана

2 средни глави лук, нарязани

5 скилидки чесън, смлени

Други зелени листни зеленчуци, нарязани на ситно. Органичните зеленчуци не само са свободни от токсични пестициди, но съдържат повече хранителни вещества, отколкото биологичните продукти и зеленчуци. Оставете да къкрят във водара в голяма покрита тенджера за 30 или 40 минути. Прецежда се. Бульонът може да се съхранява в хладилник до 2 дена.
 

dresing.jpgКопър в салатен дресинг

1 чаша накълцан пресен копър

4 чаши ябълков оцет или лимонов сок

1 ч. л. Дижонска горчица

1 ч. л мед или оризов сироп

1 чаша ленено масло

В купа или пасатор всичко се разбърква с изключение на маслото от ленено семе. Лененото масло се добавя бавно на тънка струйка, докато се смеси с останалата част и се бърка енергично, докато дресингътстане плътен и гладък. Съхранявайте в хладилник в тъмна бутилка за по-късна употреба. Добавяйте към салати, зърнени храни, зеленчуци или риба.
 

djindjyr.jpgДресинг от джинджър за салата

3 с.л. ленено масло

1-2 с.л. пресен лимонов сок

1 чаена лъжица настърган пресен джинджифил

1 скилидка чесън, накълцан

Размесете съставки заедно и се съхранявайте в хладилник в тъмна бутилка.
 

bnademovo-mlyako.jpgБадемово мляко

1 чаша бадеми

2 чаши вода

Поставете бадемите в буркан, покрийте с вода и накиснете от 12 до 24 часа. Прецедете и старателно изплакнете ядките. Попарете бадемите в кипяща вода в продължение на 30 секунди. Стиснете бадеми между пръстите, за да премахнете кожата. Смесете бадемите с 2 чаши вода и разбийте с миксер за 1 минута, после бавно добавете още 1 чаша вода и оставете да се разбият за още 1 минута. Прецежда се, ако желаете. Съхранвайте в хладилник от 2 до 3 дни.
 

Бадемово песто с райс салата

1 бадемово песто

2 чаши кафяв ориз басмати

3/2 чаши вода

1 чаша сурови бадеми

2 връзка магданоз

2 връзки пресен босилек

2 скилидки чесън

3 с.л. лимонов сок

3 с.л. зехтин

2 краставици

Оставете ориза и водата да заврят, намалете котлона и оставете да къкри за около 45 минути. Смесете останалите съставки без краставицата. Сложете сварения ориз в купа, за да се охлади. Докато е още топъл добавете пестото за да продължи да се охлажда. Нарежете краставицата и добаветекъм ориза, когато изстине. Подправете на вкус.
 

tofu.jpgТофу

1 чаша тофу на пюре

1 скилидка счукан чесън

1 с.л. настърган морков, целина и лук

1 чаена лъжица  нарязан магданоз, лук или босилек

Смачкайте всички съставки заедно в купа. Използвайте пасатора за да направите пюрето с по-гладка консистенция.
 

Супа от киселец

2 чаши нарязан градински киселец или френски киселец

1 малка глава лук, нарязана на ситно

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

2 средно големи картофа, нарязани на ситно

1 литър вода

1 с.л масло индийско орехче на вкус

Задушете на пара киселеца с чесъна, лука, маслото и индийското орехче. Добавете картофите и гответе докато картофите омекнат. Пасирайте в блендер. Сервира се с една чаена лъжичка кисело мляко на върха. Може да се прави с девисил, коприва, спанак и / или цвекло.
 

Ястие с цветове от тиква

1 яйце

1 с.л. мляко

1 с.л. зехтин

4 с.л. брашно

4 чаена лъжичка чубрица или риган

Цветове от тиква

Разбийте яйчния жълтък с мляко и масло. Добавете към брашното и оставете да престои в продължение на 30 минути. Разбийте яйчения белтък, докато стане на пяна добавете към сместа с брашно и добавете чубрица или риган. Потопете цветовете от тиква в тестото и запържете до кафяво.

Шипков сок

2 чаши шипки

2 чаши вода

1 чаена чаша захар

Сложете водата шипките и захарта в тенджера и оставете да се вари в продължение на 1 час. Прецежда се през сито и се охлажда.


Коприва с ориз на фурна

3 чаши задушени коприва на пюре

2 с.л. нарязана целина

2 с.л. нарязан лук

2 с.л. разтопено масло в чаша

2 чаши варен кафяв ориз

3 яйца разбити

Смесете всички съставки и изсипете в добре намазана тава. Печете на 350 градуса за 30 минути. Сервира се със сос тахан или сос песто.
 

Сусамов тахан

1 чаша суров тахан

4 чаша топла вода

1 с.л. соев сос

1 чаена лъжица

лимонов сок

Разбъркайте добре и сервирайте.


Супа от билки

Това е една прекрасна супа за  пролетта, когато билките са млади и свежи. Билките помагат при прочистването на тялото и го съживяват за пролетта.

2 чаши прясно измити коприва, девисил и френски киселец нарязани на ситно

1 малка глава лук, нарязани на кубчета

2 скилидки чесън, ситно

1 с.л. зехтин

половин лимон

3 чаши вода

Всичко това се вари, докато не омекне и стане готово за консумация.