Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Копър, начини на използване и дозировка, рецепти

Копър

Foeniculum vulgare

kopyr.jpgИзползвана част: семена.

Действие: Противовъзпалително, бронходилататор, газогонно, диуретично леко слабително.

Употреба: Семената от копър са приятни на вкус и способстват за намаляване на колики, газове и дискомфорт в храносмилателния тракт. Копърът действа като леко слабително за червата и релаксант, облекчава напрежението в стената на дебелото черво. Той е отличен за бебетата с колики. Чаят от копър може да бъде давана на бебета под формата на капки или може да се приеме, чрез кърмата, ако кърмещата майка пие чай от копър.

Чаят от копър може да се използва при запек, газове, гадене и повръщане. Семената от копър могат да се добавят към слабително за децата, тъй като ще предотвратят спазмите на червата. Една от комбинации за чай срещу стомашни спазми са копър, маточина и коча билка.

Билката може да се използва при респираторни инфекции и кашлица, тъй като не само релаксира и намалява бронхиални спазми, но също така има антимикробно действие, което се дължи на отделянето на емисиите на летливи масла в белите дробове.

Приятният вкус на тинктурата или сироп го прави лесно за приемане.

Настойката от семената може да се използва като капки в очите за ечемик, конюнктивит или сърбеж в очите.

Чаят от копър може да се взима, като лечебна вода за уста за възпалени венци и гърло. Комбинирайте го с равни части от мащерка и мента.

Препарати и дозировки

Инфузия: Използвайте 1 чаена лъжица семена в 225 гр вряща вода, варете за 5 минути. Използвайте по 1 чаша 3 пъти на ден. За бебета, използвайте 1-2 капки три пъти на ден.

Тинктура: използвайте по 1 ч. л. 3 пъти на ден. За бебета се използват 5 до 10 капки в малко вода 3 пъти на ден.

Сироп: Използвайте по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден. Може да се добавя в топла вода, за да се направи сладко топла напитка. Дъвчете пресни семена за облекчаване на лошо храносмилане, киселини, газове или лош дъх.

Продукти свързани със статията

  1. КОПЪР СЕМЕ , Anethum graveolens L.
  2. КОПЪР ВРЪХЧЕТА , Anethum graveolens
  3. МАСЛО ОТ КОПЪР, DILL SEED OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  4. РЕЗЕНЕ , ФЕНЕЛ , МОРАЧ ,  ДИВ КОПЪР СЕМЕ , Foeniculum vulgare
  5. НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН , Биохерба, 150 гр, без термична обработка