Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Златна пръчица, Горски енчец, действие и приложение на билката

Solidago virgaurea L.

Aнглийски - Golden rod, Pуски — Золотая розга, золотарник, Френски — Verge d'or, Немски — Echte Goldrute
Сем. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни

Златна пръчица, Горски енчец, Solidago virgaurea

 

Описание на златна пръчица, горски енчец

Многогодишно тревисто растение с късо хоризонтално или косо коренище. Цветоносното стебло изправено 10—60 (100) см високо, кръгло, в горната част разклонено. Листата последователни, отгоре голи, отдолу влакнести. Кошничките многобройни във връхни сложни метличести съцветия; обвивните листчета островърхи зеленикави. Крайните цветове езичести женски; вътрешните тръбести двуполови; всичките жълти. Плодосемката късовлакнеста, с хвърчилка от грапави четинки. Цъфти юни — септември.

Разпространение на златна пръчица, горски енчец

Расте из разредени гори, храсталаци, по скалисти и тревисти места. Разпростарено в предпланините и планините докъм 2200 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Дрога /билка/ на златна пръчица, горски енчец

Надземната част (Herba Virgaurea).

Съдържание на златна пръчица, горски енчец

Малко изучено, намерени са етерично масло, алкалоиди, танини, сапонини; в съцветията са намерени флавоноиди.

Основно действие на златна пръчица, горски енчец

Диуретично, отхрачващо. При заболявания на отделителната система - възпаления, пясък и камъни в бъбреците и мехура с албумин в урината. При отоци от различен произход, подагра, ревматизъм, ентероколити и др. При гнойни рани, циреи и кожни възпаления, пъпки, гнойни пъпки, акне.

Експериментални и клинични данни на златна пръчица, горски енчец

Посочените по-горе основни действия на дрогата се дължат на наличното в нея етерично масло (0,5%). Те също така могат да се дължат на откритите през последните години четири групи флавоноидни вещества: кверцитин, изорамнетин, рамнетин и кемпферол.
Проучена е хипотензивната активност на надземната част на растението и е установено, че 10% алкохолни и етерни извлеци, приложени в доза 1 мл на кг телесно тегло, понижават артериалното налягане по- слабо от 40% от изходните стойности и за по-кратко време от 20 мин. На основата на доказана диуретична активност на билката в Германия са регистрирани редица комбинирани препарати, в състава на които участвува и горският енчец: Solidago „Dr. Klein", Diureticum Medice и чайни смеси.

Златна пръчица, Горски енчец, лечениеБългарската народна медицина прилага горския енчец при лечението на отоци при чернодробна недостатъчност и при хроничен нефрит. Освен това се препоръчва използуването на горския енчец като ефективно отхрачващо и секретолитично средство. Употребата на дрогата се препоръчва също и за овладяване на упорити диарии. Най-после употребата на горския енчец се препоръчва при лечението на острия подагрозен пристъп.Твърди се, че в комбинация с енювчето и жълтата и бяла мъртва коприва, енчецът помага даже при спаружване на бъбреците, лошо оросяване на бъбреците и изкуствен бъбрек.

Начин на приложение на златна пръчица, горски енчец

Препоръчва се студеното извличане на активните принципи на дрогата: 6 чаени лъжички ситно нарязана билка се извличат в продължение на 8 часа с 400 мл студена вода. Това представлява дозата за един ден и се препоръчва тя да бъде изпита на бавно, на малки глътки.
Извличане на горещо: две супени лъжици от ситно нарязана билка се заливат с 500 мл вряща вода и се извличат в продължение на 2 часа. От така приготвения извлек се пие дневно 4 пъти по една винена чашка преди ядене.Външно се прилага под формата на лапи /марлен компрес/ от стрити пресни или сухи листа на кашичка с вода или мляко.

Ветеринарната народна медицина също така използва билката (отвара) при животни (селскостопански), развили диаричен синдром.

Нежелани реакции на златна пръчица, горски енчец

Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Съчетание с билки на златна пръчица, горски енчец

Препоръчва се комбинирането на дрогата с виреещото у нас покрай реките растение лечебен пореч (Nasturtium officinale L.) при гингивити (за жабурене).


Продукти свързани със статията

  1. ЗЛАТНА ПРЪЧИЦА , ГОРСКИ ЕНЧЕЦ , ЖЪЛТ ЕНЧЕЦ СТРЪК , Solidago virgaurea L.
  2. ЧАЙ ЗА БЪБРЕЦИ НА ДЯДО ВЛАДО, 39ГР
  3. ЦАРЕВИЧНА КОСА , СВИЛА , Stigmata Maydis , ОТСЛАБВАНЕ , БЪБРЕЦИ
  4. ЧАЙ ПРОСТАТИТ ЗА ПРОСТАТА И БЪБРЕЦИ
  5. ЧАЙ при ПОДАГРА - БИЛКОВА СМЕС