bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Живовляк - лечебно действие и приложение на жиловлек билка

Живовляк (Живовлек)

Теснолистен жиловлек
Plantago lanceolata L.

 • Теснолист Живовляк лист - при бронхит и язва, Plantago lanceolata
 • Широколист Живовляк лист - при бронхит и язва, Plantago major
 • Теснолистен жиловлек, Plantago lanceolata

   Aнглийски — Ribwort, buckhorn, Pуски — Подорожник ланцетолистный, Френски — Plantain, herbe-acinqucotes, Немски — Spitzwegerich

  Сем. Plantaginaceae — Живовлекови

  Описание на билка живовляк, живовлек

  Многогодишно тревисто растение с късо вертикално коренище. Листата на къси дръжки в приосновна розетка, ланцетни или широко линейни, с 3—7 почти успоредни жилки. Цветоносното стебло безлистно, 10—30 см високо.

  Цветовете в гъст цилиндричен клас 2 5 (7) см дълъг, на върха на стеблото. Венчелистчетата 4, ципести, сраснали в тръбица, на върха 4-делна. Плодът двугнездна кутийка с 2 семена, отваряща се нагоре с капаче. Цъфти май — септември.

  Разпространение на билка живовляк, живовлек

  Расте из ливади, пасища, сухи тревисти и песъкливи места, край пътища, селища и др., плевел в нивите. Разпространено из цялата страна докъм 2000 м' надморска височина. Среща се в цяла Европа.

  Широколистен жиловлек, на живовляк

  Plantago major L.

  Aнглийски — plantain, Pуски — Подоржник большой, Френски — Grand plantain, Hемски — Grosserwegerich, Breitwegerich

  Описание на билка широколистен жиловлек, на живовляк

  Многогодишно тревисто растение. Листата на широки дълги дръжки в приосновна розетка, яйцевидни или елиптични, с 3—9 дъговидни жилки.

  Дрога на широколистен жиловлек, на живовляк

  Събраните по време на цъфтеж напълно развити листа или листата заедно със стеблата, изсушени в проветриви помещения или при температура до 50°С на двата вида жиловлек (Folia et Herba Plantaginis ianceolatae и Folia et herba Plantaginis majoris). Дрогата не притежава миризма, вкусът е слузест, слабо горчив.

  Съдържание на билка широколистен жиловлек, на живовляк

  Слузни вещества, глюкозида аукубин, който при хидролиза се разпада на глюкоза и аукубигенин, ензими, витамин С, лимонена киселина, танини, следи от алкалоиди, стероидни сапонини и др.

 • Теснолист Живовляк Тинктура - при кашлица, Bioherba, 50 мл

  Теснолист Живовляк Тинктура - при кашлица, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 10,44 лв.

  Промо цена 9,40 лв.

  -10%

 • Билково чудо Мехлем - при кожни възпаления и рани, Bioherba, 30 мл

  Билково чудо Мехлем - при кожни възпаления и рани, Bioherba, 30 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,50 лв.

  Промо цена 4,94 лв.

  -10%

 • Основни лечебни действие на живовляка - билка широколистен жиловлек

  Сред лечебните действия на живовляка са лечение на рани, противовъзпалително, обезболяващо, секретолитично.

  Експериментални и клинични данни на билка широколистен жиловлек, на живовляк

  В литературата се срещат много съобщения относно експериментални проучвания върху едролистния и ланцетовидния жиловлек. Така например Алиев /Алиев, P. К. Фармация (м), 1945/ в опити върху животни установява стимулиращо въздействие на едролистния жиловлек върху оздравителния процес при рани.

  Съобщени са и експериментални данни за пълно излекуване на разязвяване на роговицата от прилагането на сок от пресни листа на жиловлек. Хаджай разработва на основата на собствени експериментални проучвания препарат от едролистния жиловлек и го наименува като пантоглюцид.

  Той намира,, че пантоглюцидът има добър противоязвен ефект при модел на експериментална стомашна язва, предизвикана с фенилбутазон. Не се повлиява протеолитичната активност на стомашния сок. Налице е също така слабо спазмолитично действие на живовляка. 

  В българската народна медицина едролистният жиловлек е старо народно средство за лечение на най-различни заболяванияи се използува като средство за лечение на възпалителните заболявания на дихателните пътища, характеризиращи се с жилав, оскъден секрет (хронични бронхити), при заболявания на храносмилателния канал (гастрити, язвена болест, колити и др.).

  Българската народна медицина прилага местно счукани свежи листа от жиловлек при ужилване от насекоми, при фурункулоза, при повърхностни гнойни рани, за жабурене на устата при гингцвити, както и за налагане на компреси при възпаление на конюнктивата.

  Начин на приложение на живовляк на билка широколистен жиловлек, на живовляк

  Билка живовляк е с приложение за вътрешна употреба: прави се инфузия, като една супена лъжица сухи ситно нарязани листа се заливат с 200 мл вряща вода, запарката се оставя да престои в продължение на 10 мин, прецежда се, след като изстине, и се изпива в продължение на 1 час на глътки — доза за 1 ден (по Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1963/

  Терапевтични указания

  Сок от пресни листа се получава по следния начин: добре измити листа се нарязват и размачкват, полученият след пресоването сок се размесва с равна част пчелен мед и се вари в продължение на 20 мин. Тази смес се пази в добре затворен съд и сутрин и вечер на гладно се вземат по 2—3 супени лъжици.

  Широколистен жиловлек, лечение

  Лечебни свойства на широколистен жиловлек, на живовляк

  Живовлякът има лечебни свойства, които го правят много подходящ при болести като хемороиди, акне, гастрит, кашлица, бронхит, прочистване на кръвта, др.

  Сокът от пресни листа се приема за възпалени лигавици, особено при цистит, диария и белодробни инфекции.

  Тинктурата е желателно да се приготвя от пресни листа. Използва се при силна слуз и алергичен ринит, или ако е необходима стипчивост.

  Лапите се правят от пресни листа и се прилагат върху пчелни ужилвания и бавно зарастващи рани.

  Мехлеми се използват за рани, изгаряния и хемороиди.

  Промивки с разреден сок се използват за възпаления, язви и рани.

  Гаргари от разреден сок се използват за болки в гърлото или възпаления на устата.

  Сиропите се приготвят от сока и се използват за кашлица, особено при възпаления на гърлото или устата.

  Настойка от семена се използва за уретрит.

  Люспите често се стриват на прах и се използват в най-различни препарати.

  Живовляк чай

  Живовляк чай е много популярен при проблеми с дихателната система. За направата му са ви необходими само чаша пресни листа от растението и около 2 чаши вода, а ако използвате сушена билка – половин чаена лъжица от нея и около 300 мл вода.

  Живовляк чай има силно отхрачващо и антибактериално действие, с което помага на организма да се освободи от вредните и неприятни секрети. Течността от билката може да ви помогне при настинка, кашлица, болки в гърлото, синузит и др.

  Препоръчително е да се жабурите редовно с Живовляк чай при наличие на подобно дихателно заболяване или възпаления на устната кухина, за да помогнете на организма си да се справи по-бързо с тях.

  Нежелани реакции

  Жиовлякът не е подходящ за хора, които имат повишена киселинност и прекомерно производство на стомашен сок, както и при някои видове стомашно-чревни язви. Има и някои видове улцеративни черва и стомашни язви, при които лекарствата от живовляк са противопоказани. Ето защо, преди да използвате живоляк, трябва да се консултирате с лекар.

  Противопоказан е при кръвни съсиреци. Друго противопоказание е индивидуалната непоносимост към него. Поради тази причина, страдащите от алергия и астма трябва да бъдат особено внимателни, за да започнат лечение с тази билка. За начало можете да приемате малки дози, за да избегнете тежки алергични реакции.

  Съчетание с други билки

  Като заздравяващо средство може да се съчетава със смардлика. За подсилване на имунната система, може дас е съчетае с прополис.

  Монопрепарати, използващи живовлек:

  France: Sensivision au plantain

  Препарати, използващи и живовлек в сдъстава си:

  France: Ephydrol. Portugal: Erpecalm. Switzerland: Kernosan Elixir; Pastilles pectorales Demo N; Pectoral N; Tisane pectorale et antitussive; Tisane pectorale pour les enfants. UK: Napiers Breathe Easy Tea

  Продукти свързани със статията

  1. Теснолист Живовляк лист - при бронхит и язва, Plantago lanceolata
  2. Теснолист Живовляк Тинктура - при кашлица, Bioherba, 50 мл

   Теснолист Живовляк Тинктура - при кашлица, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 10,44 лв.

   Промо цена 9,40 лв.

   -10%

  3. Билково чудо Мехлем - при кожни възпаления и рани, Bioherba, 30 мл

   Билково чудо Мехлем - при кожни възпаления и рани, Bioherba, 30 мл

   Цена:

   Редовна цена: 5,50 лв.

   Промо цена 4,94 лв.

   -10%

  4. Широколист Живовляк лист - при бронхит и язва, Plantago major
  5. Подбел лист - за отхрачване при бронхиални заболявания, Tussilago farfara
  6. Ружа медицинска лист - при кашлица, Althaea officinalis

   Ружа медицинска лист - при кашлица, Althaea officinalis

   Цена: 2,14 лв.