bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ягода горска, действие и приложение на билката

Fragaria vesca complex

Aнглийски — Wild strawberry, Pуски — Земляника лесная, Френски — Fraisier des bois, Немски — Wald Erdbeere
Сем. Rosaceae — Розоцветни

 • Ягода лист - при диария, Fragaria vesca L.

  Ягода лист - при диария, Fragaria vesca L.

  Цена: 1,66 лв.


 • Ягода горска, Fragaria vesca

  Описание на билка ягода горска

  Многогодишно тревисто растение с хоризонтално или косо коренище, покрито с люспи, с дълги надземни вкореняващи се издънки (столони, „въси"). Листата приосновни, на дълги дръжки, тройни. Цветоносните стебла 5—30 см. високи, изправени безлистни влакнести. Цветовете в щитовидни малоцветни съцветия. Венчелистчетата бели (рядко жълтеникави). Плодовете дребни орехчета, разположени в ямките на разрасналото се месесто сочно сладко яркочервено, розово или бяло до жълто цветно легло — лъжлив плод. Цъфти май — август.

  Разпространение на билка ягода горска

  Расте из разредени гори и храсталаци, горски поляни и скални сипеи. Разпространено из цялата страна докъм 2000 м надморска височина. В страната освен горската ягода — Fragaria vesca, са разпространени и близките видове: F. mosthaia Duchesne — градинска ягода  и F. viridis Duchesne — Планица. Среща се в цяла Европа.

  Дрога на билка ягода горска

  Използват се плодовете (Fructus Fragariae) и листата (Folia Fragariae). Събирането на плодовете се извършва, като се откъсва само месестата част в сухо време. Събраните ягоди се използуват свежи или се сушат в сушилня при температура 25—30°С. Изсушените плодове са без миризма с тъмночервен цвят и възкисел вкус.
  Листата се събират с дръжките и се изсушават в проветриви помещения или в сушилня при температура до 50°С.      
  Съдържание. Плодовете съдържат пектини, захари, витамин С, флавоноиди, антоциани, танини и органични киселини. Листата — танини, витамин С, флавоноиди, етерично масло и др.  Основно действие на билка ягода горска

  Диуретично, адстрингиращо-противовъзпалително, ангиатеросклеротично (действието на горската и градинската ягода е подобно).

  Множество лечебни свойства на билка ягода горска

  Сокът от ягоди се приема при гонорея.

  Коренища, листа, инфузия при камъни в бъбреците, черен дроб, подагра, атеросклероза, диария.

  Коренища и плодовете под формата на отвара, инфузия  при метрорагия, белодробна туберкулоза, бронхиална астма, уролитиаза, подагра.

  Коренища, листа, цветя на дива ягода. Отвара при с жълтеница, хемороиди.

  Наземната част, цветя, плодове. Отвара, инфузия - при безсъние, настинки, диабет, диария; сок - подобно, както и при белодробна туберкулоза, маточно кървене, бронхиална астма, уролитиаза, подагра.

  Листа, плодове. Отвара, инфузия, пресен сок при анемия, неврастения, хлороза, гастрит, ревматизъм, скрофулоза, S-витаминен дефицит, рахит, пародонтоза, екзема, кожни обриви, атеросклероза, язвен гингивит и стоматит; тоник, заздравяване на рани, противовъзпалително, стягащо, диуретично.

  Ягода, горска ягода, ягода ползи, ягода приложение, горска ягода билкаЯгодови листа като възстановяващо, спазмолитично при неврастения, левкемия, енуреза, полименорея, карциноми на ларинкса. В експеримента те забавят ритъма и увеличават амплитудата на сърдечните контракции, разширяват кръвоносните съдове, стимулират свиването на миометриума; препоръчва се за отхвърляне на некротични маси при разпадащи се тумори. В народната медицина инфузията е за заболявания на черния дроб, бъбреците, рахит, скрофула, хемороиди, гастрит; бульон - с бронхиална астма, гастрит, колит. Сок при неврастения, левкемия, енуреза, полименорея, тумори на ларинкса.

  Цветя. Ягодов бульон - за сърдечно-съдови заболявания; тинктура - при метаболитни нарушения.

  Плодовете на ягодите. В народната медицина при хипертонични и пептични язвени заболявания, за стимулиране на апетита, при хемороиди; като болкоуспокояващо, козметичен продукт за премахване на черни точки, старчески петна; противоглистно.

   Инфузия при хипертония, бол
  ка в сърцето, атеросклероза, гастрит, колит, холецистит.

  Хиполипидемична активност

  Хиполипидемичната активност на горската ягода е била проучена при плъхове. Резултатите са показали, значителна хиполипидемична активност на екстракта от ягоди. Екстрактите от листата на билката показват инхибиращи свойстава срещу Pseudomonas aeruginosa.

  Експериментални и клинични данни на билка ягода горска

  Основание за използването на отвара от листата както на горската, така и на градинската ягода е богатото йм съдържание на танини и флавони (аглюконът кварцитин и кверцитин, едно идентично с цитрала вещество с противовъзпалителна активност).

  Освен листата като лекарство се използва и плодът на ягодата и той представлява ценен диетичен продукт. Хранителната стойност на ягодите се определя от богатото им съдържание на захари, витамини и минерални соли. Съдържанието на белтъчини в плодовете е сравнително ниско. Наред с ценните си диетични качества плодовете на ягодата оказват и диуретично действие.

  В опити върху животни е установено, че отварата от листата на градинската ягода е в състояние да понижи артериалното налягане, да увеличи амплитудата на сърдечните съкращения, да стимулира съкращенията на маточната мускулатура, да предизвиква известно (макар и статистично недостоверно) разширяване на периферните кръвоносни съдове.

  С обширни клинични проучвания е доказано, че че плодовете на ягодата оказват добър хепатопротективен и холеретичен ефект, както и лечебно въздействие при хроничните колити. Резултатите от тези експериментални и клинични проучвания служат като база за включването на извлек от ягоди в състава на комбинирания препарат Билирегулин  за лечение на заболявания на черния дроб и на жлъчкоотводящите пътища.

  Българската народна медицина препоръчва използването на отвара от листата на градинската ягода външно за лечение на възпалени и кървящи хемороиди (адстрингентно действие), при обриви на кожата, при литиаза на жлъчно и пикочоотводящите пътища (спазмолитично действие на флавоноидната съставка). Препоръчва се освен това консумирането на ягодовия плод при анемични състояния, при безапетитие от най-различен произход (във връзка с богатото съдържание на витамини — до 280 мг% аскорбинова киселина).

  Употреба в килинарията на ягода горска

  Всеки сорт ягоди има свои собствени характеристики на вкус и аромат, но като цяло плодовете на растението се характеризират със сладък, изразен вкус, който се използва широко в готвенето. На първо място, ягодите могат да бъдат независим нежен десерт, но много готвачи активно използват горски плодове за приготвяне на разнообразни ястия и напитки.

  От ягоди можете да готвите сладко, да направите желе, да я добавяте в чай, да я включите в плодови салати и сладкарски изделия. Най-популярната рецепта е ягоди със сметана и се счита за един от най-вкусните деликатеси в света.

  Рецепти с ягода горска

  Сладко от ягоди 

  Почистете плодовете на дивите ягоди, отстранете мръсотията. Можете да премахнете чашелистчетата, а можете и да ги варите с тях.Смелете ягодите с месомелачка или нарежете в блендер.
  Добавете захар към ягодите, разбъркайте всичко и оставете за 3-4 часа, докато захарта се разтвори. Сложете на слаб огън, доведете до кипене и гответе 10 минути. Сладкото е готово!

  Интересни факти с ягода горска


  Това, което наричаме ягоди е самото зрънце. Истинските плодове на това растение са малките семена, ядките на повърхността, а самата ягода е фалшив плод.
  Ягодите са известни от много време, но започват да се засаждат едва от края на XV век. Дотогава хората са били доста доволни от горските плодове, които сами са растяли в гората.
  Днес има повече от 600 вида от този уникален плод.
  В Бразилия по време на годишния карнавал хората разпръскват ягоди около себе си, което символизира богатството и благополучието в семейството.
  Ягодите са алергени. Хората, склонни към алергии, трябва да я използват много внимателно.
  Ягодите помагат и при главоболие, тъй като съдържа вещества, сходни по състав с аспирина.
  Ягодите също съдържат мед, което стимулира производството на колаген, така че вместо скъп крем е по-добре да си направите козметична маска от горски плодове.
  Лечебните свойства на дивите ягоди са познати от древни времена. В момента това е едно от най-популярните растения в народната медицина в различни страни.
  На остров Бурбон до 1801 г. няма ягоди. След като са били докарани само пет храста, те нарастват толкова много, че на места напълно покривали бреговете, които изглеждали червени по време на узряването ѝ.
  От ботаническа гледна точка ягодите и ябълковото дърво са роднини.
  Най-старите фосилизирани останки от ягоди, които археолозите са открили, са на повече от 60 милиона години. Тя е расла на Земята, дори когато динозаврите са били живи.
  Първото научно описание на дивите ягоди е направено в средата на 16 век.
  Ягодите непрекъснато дават плод през цялото лято, понякога до есента.
  Листата от ягоди съдържат впечатляващо количество витамин С.
  Неофициалната столица на дивите ягоди е белгийският град Вепион.

  Начин на приложение на билка ягода горска

  Двадесет гр. ситно нарязани листа от градинска ягода се извличат на горещо с 200 мл кипяща вода в продължение на 10 мин, след което отварата се снема от огъня и се оставя да престои още 2 часа. След като изстине и се прецеди, пие се от получения извлек по 1 супена лъжица 4 пъти дневно (по Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, Наука и изкуство, 1973).

  Нежелателни и странични ефекти на билка ягода горска

  Трябва да се помни, че твърде често при малки деца, а по-рядко и при възрастни индивиди се наблюдава непоносимост към ягодовия плод, проявяваща се в алергични кожни обриви, придружени със силен сърбеж. С всичките си полезни свойства и отличен вкус ягодите са доста силен алерген, поради което не трябва да се използват от хора с индивидуална непоносимост към продукта, както и от бременни жени в третия триместър и по време на кърмене.

  Съчетание с други билки на горска ягода

  Може да се съчетава с каркаде, бъз цвят, трицветна теменуга стрък, гръмотрън корен, девисил стрък, репей корен, златна пръчица.
   

   


  Продукти свързани със статията

  1. Ягода лист - при диария, Fragaria vesca L.

   Ягода лист - при диария, Fragaria vesca L.

   Цена: 1,66 лв.

  2. Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

   Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

   Цена: 1,76 лв.

  3. Ягода лист - при диария, Fragaria vesca L.

   Ягода лист - при диария, Fragaria vesca L.

   Цена: 1,66 лв.

  4. Ръчен ароматерапевтичен сапун Ягода, Bioherba, 60 гр.

   Ръчен ароматерапевтичен сапун Ягода, Bioherba, 60 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 2,74 лв.

   Промо цена 2,46 лв.

   -10%