bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ябълка дива, действие и приложение на билката

MALUS SILVESTRIS (L.) MILL.

(PIRUS MALUS L.)

сем. Rosaceae — Розоцветни

yabylka.jpg


Български народни наименования на билка ябълка дива

киселица.

Народни наименования в други страни на билка ябълка дива

Aнглийски - wild apple, Руски -  яблоня лесная, Немски - Wilde Holzapfelbaum, Френски - oommier sauvage.

Употреба на дивата ябълка като лековита билка: Като суровина за получаване на диетични и укрепителни лекарствени средства. Голямо приложение намира при производството на пектин както у нас, така и в чужбина, за фураж на домашни животни и др. Плодовете могат да се използват също и за получаване на плодово вино, ракия, сок, желета, мармелади, концентрати и др. Нашата народна медицина препоръчва плодовете на киселицата като средствб против високо кръвно налягане, затлъстяване и др.

Медоносна билка.

Характерни особености на билка ябълка дива

Киселиците са няколко вида средно високи дървета, достигащи до 10 м височина, с широка неправилна и светла корона и с червеникавокафяви, голи или гъсто окосмени клони, понякога осеяни с бодли. Кореновата система е силно развита. Кората е сивокафява, отделяща се във вид на неправилни тънки надлъжни люспи. Листата са последователни, широкояйцевидни, елипсовидни, почти кръгли, ситно назъбени, светлозелени отгоре, бледо- зелени отдолу, младите окосмени. Листната дръжка е до 4 см дълга и е винаги по-къса от петурата. Цветовете са бели, розови или пурпурни, ароматични, събрани по няколко в щитовидни съцветия. Венчелист- четата са 5. Тичинките са много, с жълти прашници. Плодът е лъжлив костилков, без каменисти клетки в месото. Цъфти през май — юни, а плодовете узряват през септември — октомври. Семената са яйцевидни.

 • Ябълков оцет екстракт - пречиства тялото и подпомага отслабване, Bioherba, 250 мг, 100 капсули
 • Лечебни свойства на билка ябълка дива

  В народната медицина ябълките се използват като витаминно, укрепващо, хемопоетично, диуретично, противовъзпалително, слабително, заздравяващо рани, бактерицидно средство.

  Сокът от ябълки се използва при недостиг на витамини, заболявания на жлъчните пътища.

  Печените ябълки помагат за нормализиране на стомашно-чревния тракт при запек. Сурови и печени ябълки се приемат на празен стомах за подобряване на апетита и храносмилателната активност. Те са полезни при запек, Използват се като диуретик, с асцит и различни отоци, при склероза, хипертония, с тенденция за образуване на камъни в бъбреците и пикочния мехур, при недостиг на витамин С, главоболие, неспокоен сън и бронхит.

  Състояния и заболявания на билка ябълка дива

  Отварата от листата и плодовете подобрява храносмилането, използва се при заболявания на стомашно-чревния тракт, колит, хроничен запек. Отварата се пие при уролитиаза, подагра и ревматизъм.

  Начин на употреба на билка ябълка дива

  Инфузия от листа и цветове от диви ябълки: 1 супена лъжица от билката се слага в 1 чаша вряла вода, оставете да престои 2 часа преди употреба. Приемайте по 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди хранене.

  Разпространение на билка ябълка дива

  В Европа, Западна и Централна Азия. У нас се ереща из долната лесорастителна зона, както и в долната част на средната лесорастителна зона — в горите и по покрайнините, из храсталаците — навсякъде в цялата страна до 1000 м надморска височина из по-влажните райони на страната, и то в много форми. Не се среща в по-високите полета.

  Употребяема част на билка ябълка дива

  Плодовете (киселиците) (Fructus Mali silvestris).

  yabylka_.jpgВреме за бране на билка ябълка дива

  Септември — октомври.

  Начин на бране на билка ябълка дива

  Плодовете се берат при пълна зрелост; тогава те са най-качествени. Под дървото се постилат платнища или черги и чрез брулене и стръсване плодовете изпадат. Събират се в кошове и щайги, прочистват се от загниващи и повредени плодове, от клонки, листа и примеси, като се внимава да не се набиват при пренасянето

  Да не се берат неузрели плодове (семената им са бели), което би намалило значително качеството на партидата, а може да се стигне и до бракуване.

  Съхранение на билка ябълка дива

  До предаването плодовете се съхраняват за кратко време в колкото е възможно по-хладни помещения.

  Съдържание на билка ябълка дива

  Свежите плодове съдържат ябълчна, винена, лимонова, хлорогенова и арабинова киселина — общо до 1 %, захари до 6,5% и пектини до 1,8%. От захарите преобладават фруктозата и глюкозата. Съдържат още дъбилни и багрилни вещества, аскорбинова киселина (до 90 мг % в пресните плодове), каротин (провитамин А), витамин В1 органически свързани желязо и фосфор и малко етерично масло. Съдържанието на минерални соли в плодовете е към 1%. Обвивката на плода съдържа флавоноиди, а семената — глюкозида амигдалин (към 0,6%) и тлъсто масло (до 32%).

  Дивата ябълка като цветен елексир на д-р Бах

  Като елексир на д-р Бах дивата ябълка се приема от хора, които са потиснати, смятат се за непривлекателни, осъждат себе си. При тях малките проблеми на външния вид или здравето предизвикват безпокойство и униние. Те се фокусират твърде много върху незначителни въпроси, които нямат никакво значение, но поглъщат ума и мислите им, не им позволява да видят основното.

  Нежелани реакции на билка ябълка дива

  Не се препоръчва употребата на плодовете на дивата ябълка при язви на стомаха и дванадесетопръстника.

  Съчетание с други билки

   При проблеми със стомашно-чревния тракт, може да се съчетава с бяла бреза, седефче, еньовче, малина, глухарче и невен.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Ябълков пектин Супер концентрат, 500 mg, 90 V-капс.

   Ябълков пектин Супер концентрат, 500 mg, 90 V-капс.

   Цена:

   Редовна цена: 33,96 лв.

   Промо цена 31,92 лв.

  2. Ябълков пектин - при висока кръвна захар, Bioherba, 300 мг, 100 капсули
  3. Капки на Д-р Бах, Crab Apple / Киселица, Bioherba, 50 мл

   Капки на Д-р Бах, Crab Apple / Киселица, Bioherba, 50 мл

   Цена: 6,92 лв.

  4. Чай Ябълка и Канела за отслабване и кръвна захар, Bioherba, 20 филтъра
  5. Ябълков оцет екстракт - пречиства тялото и подпомага отслабване, Bioherba, 250 мг, 100 капсули