Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Водно пипериче, действие и приложение на билката

Водно пипериче

Polygonum hydropiper L. — (Persicaria hydropiper (L.) Opiz)
Aнглийски  — Water-pepper, Pуски —  перец водяной, Френски — Poivre d'eau, piment d'eau, Hемски — Wasserpfeffer
Сем. Polygonaceae — Лападови

Водно пиперичеВодното пипериче има основно кръвоспиращо (най-често при маточни и хемороидални кръвотечения) и утеротонизиращо действие.

Освен че спира кръвотечението, водното пипериче увеличава кръвното налягане. Това е важно особено в случаите на обилна менструация, когото кръвното налягане обикновено се понижава. Билката действа общо тонизиращо на целия организъм.

Експериментални и клинични данни на водно пипериче

Първи фармакологични изследвания на водното пипериче са извършени от големия руски фармаколог Н. П. Кравков в 1912 г. От Кравков е установено, че водното пипериче действува кръвоспиращо, като по силата на това си действие превъзхожда екстрактите на Hydrastis canadensis. Изяснено е, че кръвоспиращото действие на водното пипериче се проявява само в условията на цял организъм. В по-ново време в опити върху зайци, извършени с освободен от баластни вещества течен екстракт от водно пипериче, български автори потвърждават кръвоспиращото му действие — те са наблюдавали силно скъсяване на протромбиновото време / кръвен тест, който се използва за измерване на времето необходимо на кръвта да се съсири/ . Клиничната проверка също напълно потвърждава данните на народната медицина за кръвоспиращото действие на водното пипериче. Приема се, че това действие зависи, от една страна, от съдържащите се в растението флавонови глюкозиди, които  понижават капилярната проницаемост, от друга страна, в растението се съдържат и вещества, които повишават съсирваемостта на кръвта. В клиниката препаратите от водно пипериче са се оказали особено ефикасни при менорагии / обилно маточно кървене/, дисменорея /болезнена менструация/  и кървящи хемороиди. Екстрактът от водно пипериче предизвиква и усилване на контракциите на маточната мускулатура подобно на препаратите от мораво рогче, макар и значително по-слабо. Във връзка с упражнявано деконгестивно действие върху органите в малкия таз водното пипериче се прилага като помощно средство и при хипертрофия на простатата.

Водното пипериче се прилага широко в народната медицина като кръвоспиращо средство при стомашни и чревни кръвоизливи, кървящи хемороиди, маточни кръвотечения. В народната медицина водното пипериче се използува и като противодиарично средство. Пресен сок от водно пипериче, разреден с вода, се използува за плакнене на устата при пародонтоза.

Лечебни свойства на водно пипериче

Водното пипериче има най-голямото значение като уникален хемостатичен агент, лекарите го предписват за силно маточно и хемороидално кървене. Инфузии от водното пипериче са използвани за промивки при гноен тонзилит. Антибактериалните свойства на водното пипериче се използват при лечението на екзема и невродермит.

Начин на приложение на водно пипериче

Една шепа прясно нарязано растение или 3 чаени лъжички ситно нарязана суха дрога се вари 15 мин с 2 чаени чаши вода, като след изстиване се прецежда и се изпива на 3 пъти за 1 ден по предписание и под контрол на лекар.

Билката водно пиперичеОписание на водно пипериче

Водното пипериче е едногодишно тревисто растение. Стеблото изправено или приповдигащо се, вкореняващо се във възлите, 30—70 (120) см високо, зелено или под възлите с виолетови пръстенчета (при узряването на плодовете цялото червено). Листата на водното пипериче продълговато ланцетни или ланцетни, последователни във възлите на дръжки в основата на ципести зеленикави, кафяви или яркочервени прицветници, сраснали във влагалища, обхващащи стъблото. Цветовете в класовидни рехави съцветия в пазвите на горните листа, обикновено извити и наведени. Околоцветникът зеленикав, на върха червеникав, розов или бял, със златистожълти до жълтеникави точковидни жлези. Плодът тристенно или лещовидно (от едната страна плоско, от другата силно изпъкнало) орехче, чернокафяво, голо. Цъфти юли — октомври.

Разпространение на водно пипериче

Водното пипериче расте по влажни и мочурливи места, из ровове, изкопи, край блата, езера и други водоеми като рудерално край селищата. Разпространено из цялата страна докъм 1000 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Билка водно пипериче 

За лечебни цели се използва надземната част (Herba Polygonii Hydropiperis) на водното пипериче.

Химични свойства на водно пипериче

Флавоноиди (рамназин, рутин, хиперозид, кверцитин и др.), танини, глюкозид полигопиперин, етерично масло, съдържащо нафталинови въглеводороди. Корените съдържат антрахинонови съединения (емодин, полигонин, хризофанова киселина и др.).

Нежелани реакции на водно пипериче

Важно!!!Водното пипериче не трябва да се употребява при болни с възпаление на бъбреците и на пикочния мехур.

Съчетание с други билки на водно пипериче

Често се използва водно пипериче в съчетание с други билки. При кожни заболявания с евкалиптови листа, метличина, жълт кантарион. При невродерматоза лосионите се правят с инфузия с подбел,  коренища на острица и розови листенца.


Продукти свързани със статията

  1. ВОДНО ПИПЕРИЧЕ , МАЯСЪЛЧЕ СТРЪК , Polygonum hydropiper L.