Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Воден морач, действие и приложение на билката

OENANTHE AQUATIC A (L.) POIR.

[OENANTHE PHELANDRIUM (LAM.), PHELANDRIUM AQUATIC A L.]

(сем. Umbelllferae — Сенникоцветни)

voden-mora4.jpg
Български народни наименования на билката воден морач

същински воден морач.

Народни наименования в други страни на билката воден морач

Aнглийски – wate dropwort, Руски - омежник водяной, Немски - Rebendolde, Wasserfenchel, Френски - oenanthe, fenouil aquatique.

Характерни особености на билката воден морач

Водният морач е едногодишна, двугодишна или многогодишна билка. Корените са дребни, нишковидни. Стъблото е до 1 м високо, кухо, разклонено, с надлъжни ребра. Долната му част обикновено се намира под водата и е със скъсени междувъзлия. Надводните листа са два до много пъти пересто разсечени, с разперени, често завити назад овално-ланцетни крайни дялове. Подводните листа са с нишковидни крайни дялове. Цветовете са разположени в сложни, многолъчни сенници. Цветните дръжки са с обвивка. Чашката е с 5, доста дълги шиловидни зъбчета. Венчето е бяло, 5-листно, несраснало. Тичинките са 5. Плодникът е съставен от 2 плодолиста. Плодът е 4 — 5 мм дълъг, продълговато-елипсовидна двусеменка, с тъпи надлъжни ребра, с тънка дръжчица, разпадащ се след узряване на 2 едносеменни половинки, плаващи по водната повърхност, лютиви на вкус. Цъфти през лятото до септември.

Психоактивни свойства на билката воден морач

Водения морач се използва в народната медицина за премахване на фобия, възпаления, метеоризъм, бронхит и редица други заболявания. И така, инфузията от натрошени плодове се използва за възпаление на млечните жлези по време на лактация, за астма, болка в червата и стомаха, метеоризъм. Водната инфузия може да се използва и като диуретик. При същите тези заболявания се препоръчва прах, приготвен от плодовете на растението. Отвара от плодовете е малък крайъгълен камък, препоръчан в народната медицина за лечение на хемоптиза, трябва да пиете напитката с мед. Алкохолната инфузия се приготвя и от семената, допринасяйки за отделянето на храчките при заболявания на горните дихателни пътища, за нормализиране на храносмилането, премахване на метеоризъм и главоболие.

История на употребата на билката воден морач

Водният морач често се нарича крайъгълен камък. Намерени са и други имена - воден копър, копър, конско семе, каменолом, конска кряна, кучешки магданоз. Растението прилича на копър, но най-много прилича на магданоз. За разлика от копъра, водният морач избира "мокри" места.

Известно е, че токсичните компоненти, съдържащи се във водния морач, могат да накарат човек да се усмихне. Горчивината води до свиване на лицевите мускули, в резултат на което на лицето се появява изражение, което учените наричат ​​„сардонична усмивка“. Изследователите пишат за това любопитното откритие в американското издание Natural Products.

Защо точно сардонична усмивка? Оказва се, че в древността Сардиния използвала водният морач за приготвяне на специална инфузия, която се давала за пиене на възрастни хора и хора, осъдени на смърт. Лекът е създаден, за да предизвика усмивка на умиращите, защото вярвали, че смъртта трябва да бъде посрещната с радост, защото това е началото на нов живот.

Разпространение на билката воден морач

В цяла Европа. Западна Азия, Русия (Сибир,. Кавказ). У нас се среща из по-дълбоките мочурища и блата с течаща вода почти из цялата страна.

Употребяема част на билката воден морач

Зрелите плодчета (Fructus Phelandrii).

Време за бране на билката воден морач

Юли— септември.

Начин на бране на билката воден морач

Ожънват се връхните части на билката във восъчната зрелост на плода, навързват се на малки китки или снопчета и се оставят да доузреят. След това се изчукват или овършават, а изпадналите плодчета се прочистват чрез превяване и пресяване. Жътвата да не се отлага до пълната зрелост на плодчетата, защото те много лесно се ронят. След превяване и пресяване плодчетата се доизсушават върху постелки в проветриви помещения на сянка.

voden-mora4_.jpgНедопустими подмеси на билката воден морач

При брането да не се смесва с другите от същия род видове (още 8), виреещи у нас, които не са още добре проучени. За да се избегне това, берачът трябва да се придържа точно към описанието, дадено в Характерни особености.

Рандеман на билката воден морач

От 1,1 кг прочистени и доизсушени плодчета се получава 1 кг сухи.

Съхранение на билката воден морач

В сухи и проветриви помещения, настрана от неотровните дроги.

Съдържание на билката воден морач

До 2,5% етерично масло, в състава на което влиза до 8% отровният терпен p-феландрен, един алкохол (андрол), който придава миризмата на дрогата, алдехидът феландрал, а също и един алкохол, наподобяващ миризмата на роза. Не съдържа алкалоиди. Съдържа още до 20% тлъсто масло, до 4% смолестоподобното вещество енантотоксин (енантин), до 3% восъци, гумоподобни вещества и др. В цветовете от друг вид от същия род (0. stolonifera) са намерени фла воноидите персикарин (300 мг от 4 кг свежи цветове), кверцетин (40 мг), рутин (суров 6 г, прекристализиран 3 г) (400).

Нежелани реакции на билката воден морач

Водният морач е отровно растение, отравянето на което се проявява под формата на слабост с гадене, замаяност и др. Отровата му е невропаралитична, така че ако попадне в тялото, може да причини гърчове, загуба на съзнание и повръщане.

Употребата на растението е противопоказана по време на бременност, кърмене, в детска и юношеска възраст.

Съчетание с други билки на билката воден морач

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Продукти свързани със статията

  1. РЕЗЕНЕ , ФЕНЕЛ , МОРАЧ ,  ДИВ КОПЪР СЕМЕ , Foeniculum vulgare
  2. 17 БИЛКИ за отслабване, Биохерба, 100 капсули, 220mg, Детокс формула
  3. ПАКЕТ ДЕТОКС 1
  4. РЕЗЕНЕ 300МГ, 100 КАПСУЛИ, БИОХЕРБА Р
  5. РЕЗЕНЕ , МЛЯНО СЕМЕ , Foeniculum vulgare Mill.
  6. Аризонска мечта, Сладък аюрведичен чай, Подходящ за пита доша, Чай с подправки и отличен вкус с екзотични подправки