bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ветрогон, действие и приложение на билката

Ветрогон (биволски трън, бял трън)

Eryngium campestre L.

Aнглийски — Sea holly, Руски — Синеголовник полевой, Френски — Erynge, chardon roulant, Немски — Feld—Manustreu
Сем. Apiaceae (Umbelliferae — Сенникоцветни

 • Ветрогон полски стрък - камъни в бъбреците, Eryngium campestre
 • Ветрогон, Eryngium campestre

   

  Описание на ветрогон

  Многогодишно тревисто растение с вретеновиден дълбок корен. Стеблото изправено, 30—60 см високо, от основата силно разклонено, цялото растение ,кълбесто, бодливо. Приосновните листа на дълги дръжки, кожести, триделни, дяловете бодливо назъбени; стебловите листа приседнали стеблообхващащи, пересто назъбени, бодливи. Цветовете събрани в сбити главести сенници в сложни сенниковидни съцветия, в основата с линейно ланцетни бодливи листчета. Венчелистчетата белезникави, яйцевидно ланцетни, осилести. Плодът елипсовиден, покрит с къси шипчета, разпадащ се на две половинки. Цъфти юли — август.

  Разпространение на ветрогон

  Расте из пасища, сухи тревисти места, из храсталаци, край пътища и селища. Разпространено из цялата страна докъм 1200 м надморска височина. Среща се в Средна и Южна Европа. 

  Дрога /билка/ на ветрогон

  Събраните изчистени и изсушени при обикновена температура корени (Radix Eryngii).Корените се изкопават или напролет преди появата на листата (март-април), или есен след узряване на семената (септември-октомври); стръковете се берат по време на цъфтежа (юни-август).

  Химични свойства на ветрогон

  Сапонини, малко етерично масло, танини, органични киселини и др.

   

  Лечебни свойства на ветрогон

  Ветрогон, лечениеПри хипертрофия на простатата; при камъни и пясък в бъбреците, трудно уриниране, при колики от различно естество, задръжка на газове, коклюш, възпаление на жлъчните пътища.

  Българската народна медицина на ветрогон

  прилага ветрогона при затруднено уриниране във връзка с увеличение обема на простатната жлеза, а също и като диуретично средство; ветрогонът се прилага и срещу тусигенните пристъпи на магарешката кашлица. Прилага се и при полова слабост, най-вече възникнала на основата на нарушения във функционирането на простатната жлеза.

  Начин на приложение на ветрогон

  Две супени лъжици 20г от надземната част на билката (или 1 супена лъжица от ситно нарязани корени) се варят в продължение на 10 минути с 500 мл вряща вода. След изстиване и прецеждане на така приготвената отвара се пие по една винена чаша преди всяко хранене. Препоръчва се и използването на прясно изстискан сок от корена на ветрогона.

  Нежелани реакции на ветрогон

  Не трябва да се консумира по време на бременност. Същото противопоказание е индивидуалната непоносимост. Странични ефекти - не са идентифицирани.

  Съчетание с други билки на ветрогон

  Най-добр  е комбинацията му със сумак, зеленика, копитник.


  Продукти свързани със статията

  1. Ветрогон полски стрък - камъни в бъбреците, Eryngium campestre
  2. Зайча сянка корен – Аспарагус, при подагра, Asparagus officinalis
  3. Троскот корен - при бъбречни и жлъчни камъни, Cynodon dactylon
  4. Магарешки трън цвят - за черен дроб и простата, Onopordum асаnthium
  5. Бабини зъби стрък с боздуганчета за потентност – Трибулус, Tribulus