Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ветрогон, действие и приложение на билката

Ветрогон (биволски трън, бял трън)

Eryngium campestre L.

Aнглийски — Sea holly, Руски — Синеголовник полевой, Френски — Erynge, chardon roulant, Немски — Feld—Manustreu
Сем. Apiaceae (Umbelliferae — Сенникоцветни

Ветрогон, Eryngium campestre

 

Описание на ветрогон

Многогодишно тревисто растение с вретеновиден дълбок корен. Стеблото изправено, 30—60 см високо, от основата силно разклонено, цялото растение ,кълбесто, бодливо. Приосновните листа на дълги дръжки, кожести, триделни, дяловете бодливо назъбени; стебловите листа приседнали стеблообхващащи, пересто назъбени, бодливи. Цветовете събрани в сбити главести сенници в сложни сенниковидни съцветия, в основата с линейно ланцетни бодливи листчета. Венчелистчетата белезникави, яйцевидно ланцетни, осилести. Плодът елипсовиден, покрит с къси шипчета, разпадащ се на две половинки. Цъфти юли — август.

Разпространение на ветрогон

Расте из пасища, сухи тревисти места, из храсталаци, край пътища и селища. Разпространено из цялата страна докъм 1200 м надморска височина. Среща се в Средна и Южна Европа. 

Дрога /билка/ на ветрогон

Събраните изчистени и изсушени при обикновена температура корени (Radix Eryngii).Корените се изкопават или напролет преди появата на листата (март-април), или есен след узряване на семената (септември-октомври); стръковете се берат по време на цъфтежа (юни-август).

Химични свойства на ветрогон

Сапонини, малко етерично масло, танини, органични киселини и др.

 

Лечебни свойства на ветрогон

Ветрогон, лечениеПри хипертрофия на простатата; при камъни и пясък в бъбреците, трудно уриниране, при колики от различно естество, задръжка на газове, коклюш, възпаление на жлъчните пътища.

Българската народна медицина на ветрогон

прилага ветрогона при затруднено уриниране във връзка с увеличение обема на простатната жлеза, а също и като диуретично средство; ветрогонът се прилага и срещу тусигенните пристъпи на магарешката кашлица. Прилага се и при полова слабост, най-вече възникнала на основата на нарушения във функционирането на простатната жлеза.

Начин на приложение на ветрогон

Две супени лъжици 20г от надземната част на билката (или 1 супена лъжица от ситно нарязани корени) се варят в продължение на 10 минути с 500 мл вряща вода. След изстиване и прецеждане на така приготвената отвара се пие по една винена чаша преди всяко хранене. Препоръчва се и използването на прясно изстискан сок от корена на ветрогона.

Нежелани реакции на ветрогон

Не трябва да се консумира по време на бременност. Същото противопоказание е индивидуалната непоносимост. Странични ефекти - не са идентифицирани.

Съчетание с други билки на ветрогон

Най-добр  е комбинацията му със сумак, зеленика, копитник.


Продукти свързани със статията

  1. ВЕТРОГОН ПОЛСКИ , БИВОЛСКИ ТРЪН СТРЪК , Eryngium campestre L.
  2. ЗАЙЧА СЯНКА , АСПАРАГУС, АСПЕРЖИ, РЯЗАН КОРЕН , Asparagus officinalis L.
  3. БЪЗАК , БЪЗУНЯК , ТРЕВИСТ БЪЗ ПЛОД , Sambucus ebulus
  4. СУМАК ПОДПРАВКА , СОМАК , КИСЕЛО , Rhus coriaria
  5. КОПИТНИК , СТРЪК С КОРЕН , Asarum europaeum L., при алкохолизъм , тютюнопушене