bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Великденче, действие и приложение на билката

Великденче (Гергьовденче, Превара)


Veronica officinalis L.
Aнглийски — Common speedwell, Pуски — Вероника лекарственная, Френски — Veronique officinale,the d'Europe,
Hемски — Wald. Ehrenpeis
Сем, Scropulariceae — Живеничеви

 • Великденче стрък – Гергьовденче, при бронхит и кашлица, Veronica officinalis
 • Великденче, Veronica officinalis 

  Описание на великденче

  Многогодишно тревисто растение с тънко пълзящо коренище. Цветоносните стебла пълзящи вкореняващи се и приповдигащи се, цветоносните клонки изправени. Листата срещуположни, на къси дръжки, обратно яйцевидни или елиптични, назъбени. Цветовете събрани във връхни изправени жлезисто-влакнести гроздове. Венчето бледосиньо, в основата срастнало в къса тръбица, неправилно 4-делно. Плодът двугнездна, многосеменна сплесната кутийка. Цъфти май — юли.

  Разпространение на великденче

  Расте из влажни гористи и храсталачни места. Разпространено из цялата, страна докъм 2000 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

  Дрога /билка/ на великденче

  Надземната част по време на цъфтежа (Herba Veronicae).

  Химични свойства на великденче

  В билката са намерени са сапонини, глюкозиди, танини, горчиви вещества, етерично масло, витамин А и С.

  Лечебни свойства на великденче

  Бронхолитично, противокашлично, противовъзпалително, апетитовъзбуждащо. Улеснява откашлянето и действа секретолитично при хронични бронхити и бронхиална астма. Притежава диуретично действие.

  Експериментални данни на великденче

  В експерименти на животни  е установено, че екстракти от Veronica spuria понижават кръвното налягане повече от 30% за по-продължително време — над 30 мин.
  Установили са в някои видове вероники антибактериална активност по отношение на Staphylococcus aureus и Escherichia coli.

  Емпирични данни на великденче

  Немските лекари наричат растението европейски чай и го считат за панацея при лечението на бронхиалните и белодробните заболявания. Билката великденче има стимулиращо секрецията на лигавиците действие, като възбужда и секрецията на стомашно-чревния път. При аерофагия се предписва ядене по 50— 100 г леко подсладена отвара от великденче. В Германия великденчето се употребява за лечение на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища и за лечение на стомашно-чревни заболявания, особено диарии. В Австрия използуват отвара от растението по време на цъфтеж за лечение на трахеити, бронхити и кожен сърбеж при диабет. Препоръчва се за лечение на подаграта в по-големи дози, като се приема на гладно.

  Българската народна медицина за великденче

  Прилага отварата от великденчето най-често при ангина, трахеити, бронхити, астма, суха кашлица. Великденчето е с добро лечебно действие против невроза, която е предизвикана от психическо пренатоварване. Една чашка вечер, изпита преди лягане, има доказано успокоителното и действие. Препоръчва се на хората, които се занимават много с умствен труд, да пият този успокоителен чай преди лягане. Той спомага за СВЕЖА ПАМЕТ И ПРЕМАХВА УСЕЩАНЕТО ЗА СВЕТОВЪРТЕЖ.

  Начин на приложение на великденче

  Вътрешно под формата на отвара. Една супена лъжица билка се залива със 150 мл гореща вода;кисне два часа, пие се преди ядене по една супена лъжица  за подобряване на апетита (Исаев, И., И. Ланджев, Г. Нешев. Билките в България и използуването им, III изд, С., Земиздат, - 1977). Външно билката се прилага счукана в маслена настойка против обикновени рани, рани от изгаряне и циреи.

  Великденче, лечебно великденче, великденче ползи

  Приготвяне: Една препълнена чаена лъжичка билки само се запарва с вода на чай: 1/4 литър и се оставя малко да се изкисва. Пресен сок: Пресните съцветия се измиват и както са мокри, се изстискват в сокоизстисквачка, след това се пълнят в малки шишенца и се съхраняват в хладилника. Тинктура: Две препълнени шепи цъфтяща, нарязана на ситно, билка се слага в един литър 38 до 40 %-ова житна ракия и се държи 14 дни на слънце или близо до печката. Смесен чай: Една препълнена чаена лъжичка със сместа само се запарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.

  При жълтеница, болки в черния дроб и далака се препоръчва следната смес за чай: 50 г корени от радика, 25 г цветове от синя жлъчка, 25 г същинска лазаркиня и 50 г великденче. Посочените билки трябва да се разбъркат добре. В продължение на деня се изпиват две чаши не подсладен чай /на 1/4 литър вода - една препълнена чаена лъжичка билки/.

  Нежелани реакции на великденче

  Не използвайте великденче при следните условия: индивидуална непоносимост, алергични реакции; сърдечно заболяване; кърмене; бременност; повишено кръвно налягане; диабет; бъбречна недостатъчност.

  Съчетание с други билки на великденче

  Често се изпозлва в съчетание с градински чай, ягоди, боровинки, малини, върба, липа и др.