Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Тученица, действие и приложение на билката

PORTULACA OLERACEA L.

 (сем. Portulacaceae — Тученицеви)

tlystiga.jpg
Български народни наименования на билка тученица

клъстига, тлъстига, тученица.

Народни наименования в други страни на билка тученица

Aнглийски -  purslane, Руски - портулак огородный, Немски - Gelber Portulak, Френски - pourpier potager.

Употреба на тлъстигата като лековита билка

Като слабително и пикочогонно средство в нашата народна медицина: по 5 г на ситно стрита билка се залива с 1 чаена чаша вряща вода, оставя се да изстине и се прецежда. Доза за 1 ден. Същата доза се употребява и против скорбут.

При ориентировъчните фитохимични и фармакологични изследвания върху нашата билка е установено, че водните и маслените екстракти от билката съдържат флавони и кумарини. При изследване на влиянието им върху експериментално предизвикан алоксанов диабет у плъхове е установено, че същите екстракти могат да спасят живота на тези животни при тежки форми на алоксанов диабет, без да е установено влиянието върху съдържанието на кръвната захар. Авторите предполагат, че съдържащите се в същите екстракти вещества (кумарини или флавоноиди) оказват известно влияние върху нарушената мастна обмяна при тежки форми на диабет.

Приложение на билката тученица

Предотвратяването на заболявания на сърдечно-съдовата система

Омега-3, съдържащи се в тученицата, предотвратява появата на инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания, намалява холестерола в кръвта. Тученицата се използва за нормализиране на сърдечната дейност заради калия, съдържащ се в растението, тонизира стените на кръвоносните съдове и намалява натоварването на сърдечния мускул.

Нормализиране на теглото

Тученицата е малкокалорично растение, но с високо съдържание на фибри и хранителни вещества. Дори малка порция салата от тученица ви позволява да забравите за чувството на глад за дълго време.

Предотвратяване на детски болести

Омега-3, предотвратява развитието на аномалии в детството. Педиатър може да предпише растение за ранно въвеждане в допълващи храни, ако детето има аутизъм или хиперактивност.

Стомашно-чревни заболявания

Тученицата помага при диария и чревно кървене. Препоръчва се за употреба при дизентерия и хемороиди.

Козметиката

Маските на тученица почистват кожата, Витамин А, с който тученицата е богат, помага за почистването на кожата. Маските с тученица облекчават циреи и белези, старчески петна. След ухапване от насекоми сокът помага за облекчаване на подуването и сърбежа.

Превенция на онкологични заболявания

Уви, ракът е едно от най-често срещаните заболявания и дори минималният брой антикарциногени в растението не трябва да се игнорира. Витамините А и С, които се съдържат в растението в достатъчни количества, са добри антиоксиданти. Бетацианинът и бетаксантинът помагат за блокирането на свободните радикали, предотвратявайки дегенерацията на клетките. Тученицата помага за справяне с мъжки проблеми в опорно-двигателния апарат и болки в ставите.

Характерни особености на билка тученица

Тученицата е едногодишно тревисто растение. Стъблата са пълзящи или приповдигащи се, сочни, вилужно разклонени от основата си, до 50 см дълги, голи. Долните листа са последователни, а горните — почти срещуположни, всичките приседнали, продълговато обратно яйцевидни до лопатовидни, тъпи, стеснени в основата си, месести, лъскави. Цветовете са дребни, единични или по 2 — 3, приседнали по разклоненията нахтъблото или в пазвите на листата. Чашелистчетата са две, дълги до 4 мм, с тъп изпъкнал гребен ръб, в основата сраснали в къса тръбица. Венчелистчетата са 5. Тичинките са 7 — 12. Плодът е обратно яйцевидна или кръгла кутийка. Семената са черни, бъбрековидни, до 0,5 мм дълги.

Разпространение на билка тученица

В Западна и Източна Европа, Русия (европейската част, Кавказ), Средна Азия, Южна Америка, Източна Азия, Китай, Иран. У нас се среща като рудерална билка по богатите и обилно навлажнените почви из равнините и полупланинските ни области, често и като плевел из окопните култури, край пътищата и оградите, из лозята и другаде на много места в страната до около 1000 м надморска височина.

Употребяема част на билка тученица

Надземната част (Herba Portulacae)

Време за бране на билка тученица

Юли — октомври.

Начин на бране на билка тученица

Отрязва се цялата облистена надземна част на билката по време на цъфтене и веднага се изчиства от евентуално полепнали пясък, пръст и др. Ако се окаже, че отрязаната част на стъблото е много замърсена, тя се изплаква с чиста вода и се оставя да се отцеди, след което се суши.

tlystiga_.jpgНачин на сушене на билка тученица

В силно проветриво място на открито, по възможност на слънце, като много често се разбърква. Най-добре е да се доизсушава в проветриви помещения или в сушилня при температура, не по-висока от 50°. Много е важно за тази билка да се суши бързо и докрай. Бавното сушене винаги намалява нейното качество, а може да се дойде и до бракуване.

Рандеман на билка тученица

От 6 — 7 кг свежа билка се получава -1 кг суха.

Описание на готовата билка: Изсушените стръкове от тученица трябва да са запазили естествения си вид. Допуска се само леко избледняване на цветовете.

Съхранение на билка тученица

В сухи, проветриви и тъмни помещения, като от време на време се проверява да не би билката да е поела влага.

Съдържание и хранителни факти на билка тученица

До 2,2% съдържащи азот субстанции, до 0,4 % субстанции, съдържащи тлъстини и слуз, до 6,5 % безазотни екстрактивни вещества, до 2% целулоза и до 2,2% минерални вещества. Листата са богати на витамин С (до 300 мг%), както и на витамин А (каротин). Установено е също в билката съдъркание на незначителни количества алкалоиди и глюкозиди, някои горчиви вещества, багрила, които обагрят в тъмночервено, а също и захари, смолисти вещества, органични киселини и следи от етерично масло. В билката е установено съдържанието и на флавони и кумарини. Семената съдържат глицеридите на палмитиновата (10,89%), стеариновата (3,71 %), бегеновата (1,28%), олеиновата (28,69%), линолевата (38,9%) и линоленовата (9,9%) киселина. Билката съдържа още ситостерол и други още неуточнени субстанции.

Нежелани реакции на билка тученица

Въпреки огромния списък с полезни свойства има редица противопоказания за употреба. На първо място, не може да се консумира в големи количества, не повече от 200 г на ден. Пациентите с хипертония и тези със склонност към спазми се препоръчват напълно да се откажат от употребата му. При силно нервно напрежение също не се консумира.

Съчетание с други билки на билка тученица

Като салата може да се съчетава с магданоз, копър, различни видове подправки.


 

 

Продукти свързани със статията

  1. ТИНКТУРА ТУЧЕНИЦА, 100мл , БИОХЕРБА

    ТИНКТУРА ТУЧЕНИЦА, 100мл , БИОХЕРБА

    Цена:

    Редовна цена: 8,99 лв.

    Промо цена 8,90 лв.