bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Царевица, действие и приложение на билката

ZEA MAYS L.

(сем. Gramineae — Житни)

 • Царевична коса - при цистит и бъбречни камъни, Stigmata Maydis
 • Царевична коса - при цистит и камъни в бъбреците, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

  Царевична коса - при цистит и камъни в бъбреците, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 14,29 лв.

  Промо цена 12,86 лв.

  -10%

 • carevica.jpg
  Български народни наименования на билка царевица

  бубол, влашковидна, гълъби, кукуруз, мамул, мисир, моруза, рапка, ронка.

  Народни наименования в други страни на билка царевица

  Aнглийски - maize, corn, Руски - кукуруза обыкновенная, маис, Немски – Mais, Френски mais.

  Употреба на царевицата като лековита билка

  В нашата народна медицина като пикочогонно, кръвоспиращо и диуретично средство при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур във вид на запарка: 10 г на ситно нарязана билка се залива с 2 чаени чаши вряща вода и след изстиване се прецежда (доза за 1 ден). Употребява се по указание и лекарски контрол. Прилага се също и като средство за увеличаване на жлъчната секреция. Отварата от царевичните зърна се употребява в нашата народна медицина като средство против тении.

  Медоносна билка.

  Характерни особености на билка царевица

  Царевицата е едногодишно еднодомна културна билка. Стъблото е изправено, неразклонено, наделено на възли и междувъзлия, плътно, отвътре с шуплест паренхим, достигащо до 3 — 4 м и повече височина. Листата са ланцетни до линейноланцетни, с успоредно жилкуване, прикрепени за стъблото с полузатворени влагалища. Цветовете са еднополови. Мъжките цветове са събрани на върха на стъблото в едро, широко, метличесто съцветие, а женските — в кочани, разположени по стъблото. Мъжките цветове са снабдени с 2 плевици и 3 тичинки. Женските цветове имат 3 плеви, един плодник и едно дълго стълбче със също така дълго близалце. Плодът е заоблено, сплескано или с друга форма зърно, с малък зародиш и голям скорбелен ендосперм. Цъфти през лятото. Плодовете узряват през септември — октомври.

 • Царевично нишесте - 100% натурално, Zea mays subsp, насипно
 • Впечатляващи ползи от царевицата

  Царевичната коса се използва при чернодробни заболявания, царевично нишесте - под формата на прах и мехлеми, царевичното масло - за предотвратяване на атеросклероза. Използва се перорално под формата на екстракт, прахове, таблетки и чайове, като средство, което ускорява коагулацията на кръвта и има холеретичен ефект. Хемостатичният ефект се обяснява с високото съдържание на витамин К. 10 г царевична коса се варят като чай с една чаша вряла вода и се пие инфузията по една супена лъжица на всеки 3 часа.
  Царевичното масло е отлично ядливо мастно масло, полезно за профилактика и лечение на атеросклероза, тъй като понижава холестерола в кръвта.

  Разпространение на билка царевица

  Само като културна билка, произходът на която още не е уточнен. Отглежда се в множество подвидове и вариетет и стотици сортове.

  Видове царевица

  Сладка царевица (Zae mays saccharata)
  Восъчна царевица (Zea mays ceratina)
  Пуканкова царевица  (Zea mays everta)
  Царевица тип „конски зъб“ (Zea mays indentata)
  Брашнена царевица  (Zea mays amylacea)
  Царевица тип „флинт“ (Zea mays var. indurata)
  Царевица Карагуа (Зеа Карагуа)

  Употребяема част на билка царевица

  Дългите нишковидни близалца („копринката", „косата") на женските цветове (Stygmata maydis).

  carevica_.jpgВреме за бране на билка царевица

  Август — октомври.

  Начин на бране на билка царевица

  Близалцата се отрязват с ножици или нож от мамула и се прочистват веднага от случайно попаднали примеси. Това става в периода на узряването на царевичните зърна, като брането започва от тяхната млечна зрелост.

  Начин на сушене на билка царевица

  Сушенето се провежда бързо в проветриви или затоплени помещения или в сушилня при температура, не по висока от 35 — 40°, като близалцата се разстилат (особено отначало) на тънък пласт върху рамки или постелки.

  Рандеман на билка царевица

  От 4,5 кг свежи близалца се получава 1 кг сухи.

  Описание на готовата билка царевица

  Изсушената царевична коса се състои от многобройни преплетени, чупливи, неслепени помежду си, единични, плоски, лентообразни нишки (гледани под лупа) със светлодо тъмнокафяв, кафявочервен или светложълт цвят. Миризмата е слаба, характерна.

  Съхранение на билка царевица

  В сухи и проветриви помещения в добре приготвени опаковки.

  Съдържание на билка царевица

  Още недобре проучени вещества, сродни на витамин K, (група витамини, които влияят при съсирването на кръвта), които от химична гледна точка представляват производни на филохинона и имат антихеморагично действие. Билката съдържа още до 3% сапонини, флавони, до 13% танини, до 2,5% смолести вещества, до 0,2% етерично масло, в състава на което влиза 18% карвакрол, до 2% тлъсто масло с арахинова и линолова киселина, пентозан и пентозен, едно багрилно вещество, до 0,5% едно вещество с алкалоидни отнасяния, ситостерол, стигмастерол, едно горчиво глюкозидно вещество, витамин С. Течният екстракт от билката е бил изпитан в Русия с положителни резултати при заболявания на жлъчния канал и черния дроб и като кръвоспиращо средство.

   

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Царевична коса - при цистит и бъбречни камъни, Stigmata Maydis
  2. Царевично нишесте - 100% натурално, Zea mays subsp, насипно
  3. Царевична коса - при цистит и камъни в бъбреците, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

   Царевична коса - при цистит и камъни в бъбреците, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 14,29 лв.

   Промо цена 12,86 лв.

   -10%