Трънка, действие и приложение на билката

Prunus spinosa L.

Aнглийски — Blackhorn, Sloe, Pуски — Терновник, слива колючая, Френски — Prunellier, Epine noir, Buisson noie, Hемски — Schwarzdorn, Schleche,
Сем. Rosaceae — Розоцветни

Трънка, Prunus spinosa

Описание на билка трънка

Силно разклонен бодлив храст, 1 — 3 м висок, кората възчерна; клонките завършват с остър трън. Листата на къси дръжки, елиптични до ланцетни, напилени. Цветовете единични (рядко но 2 — 3), развиващи се преди листата. Венчелистчетата 5, бели. Плодът костилков с черносиня кожица с восъчен налеп, месеста зеленикава до синьозелена средна и твърда камениста вътрешна част, с 1 семе (кисел и силно тръпчив). Цъфти март — април.

Разпространение на билка трънка

Расте из храсталаци, покрайнини на гори, край пътища, слогове и ровини. Разпространено из цялата страна докъм 1200 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайния север).

Бране на билка трънка

Събраните през късна есен и изсушени плодове при температура, не по-висока от 40°С (Fructus Pruni spinosae), както и напълно разцъфтелите цветове, изсушени в проветриви помещения или при температура, не по-висока от 45°С (Flores Pruni spinosae).

Съдържание на билка трънка

Плодовете съдържат (семената) цианогенни глюкозиди, флавоноиди, инвертна захар, пектини, витамин С, танини, багрила, органични киселини, тлъсто масло и др. Цветовете съдържат флавоноиди, цианогенни глюкозиди, захари, минерални соли, восъци и др.

Лечебни свойства на билка трънка

Плодовете на трънката са не само полезен нискокалоричен продукт, но и лекарство. Те често се използват в борбата срещу такива заболявания като:
храносмилателни разстройства. Известно е, че свойствата на трънката нежно отпускат червата, подобряват дейността на стомашно-чревния тракт и облекчават метеоризма;
заболяване на венците и възпаление в устната кухина. Отварата от плодовете има противовъзпалителен и стягащ ефект, лекува малки рани и успокоява възпалените венци;
сърдечно-съдови заболявания. Плодовете укрепват стените на кръвоносните съдове и са отлична профилактика на атеросклерозата;
метаболитни нарушения. Известна е способността на трънката да премахва вредните токсини и токсини от тялото, да намалява апетита. Има диета, базирана на плодове от трънка;

Основно действие на билка трънка

Цветовете — лаксативно и диуретично; плодовете — адстрингентно (срещу диарии); листата — при възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Използваема част на билка трънка

Най-широко приложение в народната медицина намират цветовете като нежно слабително средство, като отхрачващо или като диуретик при бъбречни заболявания (специално нефролитиаза), а се използуват също при простатна аденома (Willfort, R. Gesundheit durch Heilkrauter, 14. Auflage. Linz, R. Trauner Verl., 1975). Плодовете дават ефект при различни стомашни разстройства и диарии поради адстрингентните си свойства, а листата — при възпаления на бъбреците и пикочния мехур и при някои кожни заболявания (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2, С., Наука и изкуство, 1973).Трънка, лечение

Начин на приложение на билка трънка

Прясно изстискан сок от плодовете се дава при стомашни заболявания и жълтеница (Willfort, 1975). За същата цел и при диарии се препоръчва декокт: 6 — 8 изсушени плода се заливат с 1 чаша вода и се варят, докато водата намалее с 1/3, след което се прецежда — доза за 1 ден (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973.
От цветовете се приготвя инфуз: 2 чаени лъжички на чаша вода, подсладена със захар, дневна доза.

При повишена киселинност и остра пептична язвена болест пресни плодове провокират обостряне, диария и повръщане, така че лекарите категорично забраняват да се ядат. Някои хора са свръхчувствителни към тритерпеноидите и танините, тяхното поглъщане причинява силен задух и тахикардия.

Нежелани реакции в начин на приложение на билката

Няма противопоказания, с изключение на специфични индивидуални реакции.

Съчетание с други билки 

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.