bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Сладник, сладък корен, действие и приложение на билката

 Сладник, сладък корен (ликвириция, сладунек, женско биле)

Glycirrhiza glabra L. (Liquiritzia officinalis Moench)
Aнглийски— Liquorice, licorice, Руски — Солодка голая, Френски — Regiisse de Russie, Немски — Allerleilust Wurzel, Sussholz
Сем. Fabaceae — Бобови (Papilionaceae — Пеперудоцветни)

 • Сладник корен рязан (небелен) – Женско биле, при кашлица, Licorice
 • Сладник корен ситно млян (небелен) – Женско биле, Glycirrhiza glabra
 • Сладник, сладък корен, Glycirrhiza glabraОписание на билка сладник, сладък корен, женско биле

  Многогодишно тревисто растение с късо дебело коренище. Стеблото изправено, 50 — 100 (200) см високо, силно разклонено, червеникаво, жлезисто влакнесто. Листата нечифтоперести, с 9 — 17 елиптични или яйцевидни листчета. Цветовете в дълги рехави гроздовидни съцветия в пазвите на листата по върховете на клонките. Венчето розововиолетово, от 5 нееднакви листчета. Плодът жлезисто влакнест или гол, прав или сърповиден, сплеснат боб. Цъфти юни — юли.

  Разпространение на билка сладник, сладък корен, женско биле

  Расте из влажни тревисти места край р. Дунав (на места подивяло в Дунавската равнина). Среща се в Южна и Източна Европа, на повечето места натурализирано.

  Дрога на билка сладник, сладък корен, женско биле

  Приложение намират корените, които могат да се употребяват необелени — Radix Liquiritiae naturale, и обелени — Radix Liquiritiae mundata. За получаване на втория сорт се избират по-дебели корени, обелват се ръчно или със специални машини от кафявия корк и се изсушават. Този сорт се отличава със светложълта повърхност.

  Обелената дрога се състои от корени с цилиндрична форма с различна дължина и дебелина от 0,5 до 5 см. Отвън тя има светложълт цвят с незначителни остатъци от корк. Вътрешността е лимоненожълта, а ломът е влакнест. Миризма липсва, вкусът е силно сладък и дразнещ гърлото.

  Съхранение на билка сладник, сладък корен, женско биле

  Съхранява се в сухи и проветриви помещения.

  Съдържание на билка сладник, сладък корен, женско биле

  От 6 до 12% глициризин . Глициризинът придава сладкия вкус на дрогата (около 50 пъти е по-сладък от захарта). Съдържа още захароза,  ликвирицин, чийто агликон притежава спазмолитично действие, горчиви вщества, нишесте, танини, кумарини. Освен корените приложение намира и сгъстеният и изпарен воден извлек от тях — Succus Liquiritiae, който има подобен състав. 

 • Сладник концентрат пръчица, екстракт без захар, за бонбони лакриц, ликьор
 • Сладник корен - при кашлица и бронхит, Bioherba, 320 мг, 100 капсули
 • Основни действия на билка сладник, сладък корен, женско биле

  стимулант на надбъбречна кора и панкреас
  противовъзпалително
  антиартритно
  антиоксидант
  антидиуретик
  спазмолитично
  противоязвено
  антималарийно
  антивирусно
  антибактериално
  помага за храносмилането
  успокоява дразненето (успокоява стомашната лигавица)
  отхрачващо
  естрогенно
  хипогликемично
  стимулант на имунната система
  понижава холестерола в кръвта
  леко разслабително
  защитава черния дроб
  предпазва при излагане на радиация
  тоник

  Сладник, сладък корен, лечение

  Експериментални и клинични данни на билка сладник, сладък корен, женско биле

  Противоязвената активност на дрогата (коренището) се дължи на намиращия се в него глюкозид глициризин (от 6-12%).
  Английски изследователи  успяват да получат в пречистен вид активния принцип на сладкия корен и доказват, че той представлява съединение със стероидна структура. Това съединение получава наименованието карбеноксолон. Проучвания върху механизма на противоязвената активност на карбеноксолона показват, че той усилва синтезирането на Н-ацетил-невраминова киселина (сиалова киселина) в състава на защитния слузест слой, намиращ се върху повърхността на стомашната лигавица, като по този начин съдействува за нарастване на резистентността и спрямо агресивните фактори (солна киселина и пепсин), изявяващи се с особена сила при наличие на дуодено-гастралнйя рефлукс. След доказването на този факт се създават препаратите биогастрон — за лечение на язвата на стомаха, и биогастрон-дуоденал — за лечение на язвата на дванадесетопръстника, последния с много по-слаба терапевтична активност. От друга страна, по време на клиничното експериментиране се установява, че стероидната структура на карбеноксолона, близка до тази на алдостерона, обуславя появата на голям брой странични нежелани ефекти, присъщи на продължителната употреба на съединения със стероидна структура. Това налага разработването на нов препарат на базата на деглициринизирана киселина в комбинация с антиацидни средства, наименован Caved S, характеризиращ се с намалени странични действия в сравнение с препарата биогастрон.

  Освен за лечение на язвената болест коренът на сладника се използува и при лечението на възпалителните заболявания на дихателните пътища (омекчаващо и отхрачващо средство) (съдържание на сапонини). Именно поради това сладкият корен е редовна съставна част на отхрачващите чайове и на т. нар. Species pectoralis.
  Наличните в сладкия корен съединения с флавоноидна структура са основание за използването на дрогата като средство, усилващо пикочоотделянето. Диурезата, която се получава след прилагането на извлек от сладък корен, е умерена.

  Най-после под въздействието на сладкия корен се наблюдава и добър слабителен ефект. Това въздействие се свързва с наличието на глюкозида ликвирицин,който при хидролиза освобождава диоксифлавон с лимоненожълта оцветка и се характеризира с омекчаващо и спазмолитично (разпускащо спазъма на сфинктерите на храносмилателния канал действие), по който начин се облекчава дефекационният акт.

  Българската народна медицина препоръчва използуването на сладкия корен при затруднения при уринирането поради наличие на аденома на простатата. Този емпирично установен благоприятен терапевтичен ефект на сладкия корен най-вероятно е израз на съдържащия се в него бета-ситостерин, съединение, което напоследък се утвърждава като ефективно средство при лечението на аденомата на простатната жлеза.
  Сладкият корен намира приложение във връзка с наличните си съставки и в хранителната, питейната, сладкарската, бояджийската промишленост. Ситно стрит фин прах от сладкия корен — т.нар. pulvis Liquiritiae, се използва и досега широко във фармацевтичната промишленост и практика като основа за изработването на пилюли, за предотвратяването на слепването помежду им и като коригиращо вкуса на лекарствата средство.

  Нежелани реакции на билка сладник, сладък корен, женско биле

  При продължително приемане на сладкия корен и особено често след прилагането на карбеноксолон се наблюдава повишаване на артериалното налягане, задържане на течности до формирането на отоци, поява на нарушения в половата сфера — отслабване на либидото, поява на гинеко- мастия, намаляване или изчезване на окосмяването и др.

  Не се препоръчва употреба на сладника по време на бременност и кърмене. Билката е противопоказна при наличие на хронично чернодробно заболяване, тежка бъбречна недостатъчност и диабет..

  Безопасна доза на билка сладник, сладък корен, женско биле

  Daniel Mowrey в своите "Билкови тонизиращи терапии", казва, че страничните ефекти от женското биле са преди всичко от екстрактите, а не от всяко друго използване на цялото растение, т.е. смлян корен, взет в капсули. Buhner (Buhner, Herbal Antibiotics, p.55) добавя също, че във всички цитати, които той намерил за страничните ефекти на женското биле, тези ефекти обикновено настъпвали от прием на бонбони или екстракти с него.

  Използвани лечебни средства на билка сладник, сладък корен, женско биле

  Тинктури се използват при ревматоиден артрит или алергични състояния, като храносмилателен стимулант или при белодробни заболявания. Предписва се за възпаление на стомаха или за стимулиране функцията на надбъбречната жлеза след стероидна терапия, а също така се използва за прикриване вкуса на други лекарства.

  Отвари се използват за намаляване на стомашната киселинност при язва.
  Сиропите се правят от отвари и се използват като успокояващо отхрачващо средство при астма и бронхит.
  Корен, смлян на прах, леко се втрива върху гангренясали рани.

  Сушени корени често се дъвчат като бонбони, а в Китай се дават на децата за стимулиране "растежа на мускулите".

  Течният екстракт се прави от сока на парчета корени, поставени в равен на тях обем вода, които се разтварят бавно, за да се получи силен екстракт, който може да се използва като отвара, тинктура или сироп.

  Съчетание с други билки на билка сладник, сладък корен, женско биле

  За подсилване на имунитета се съчетава с листа от ружа, листа от подбел, листа от слез, стръкове от медуница, стръкове от мащерка, корени от бял оман, кора от канела, плод от карамфил, корени от джинджифил.

  Монопрепарати, използващи сладък корен

  Brazil: Brefus. Czech Republic: Gallentee. France: Depiderm;Trio D

  Препарати, използващи в състава си и сладък корен:

  Argentina: No-Tos Adultos; No-Tos Adultos; No-Tos Infantil; No-Tos Infantil; Urinefrol. Australia: Asa Tones; Betaine Digestive Aid; Broncafect; Feminine Herbal Complex; Gingo A; Glycoplex; Glycyrrhiza Complex; Herbal Cold & Flu Relief; Herbal Digestive Formula; Herbal PMS Formula; Hydrastis Complex; Neo-Cleanse; Potassium Iodide and Stramonium Compound; Senega and Ammonia; Verbascum Complex. Austria: Gastripan; Heumann's Bronchialtee; Krauter Hustensaft; Laxalpin; Midro Tee; Neoplex; Nesthakchen; Sigman-Haustropfen. Brazil: Fontolax; Frutalax; Laxarine; Laxtam; Peitoral Angico Pelotense; Sene Composta; Tamaril; Tamarine; Tamarix; Tussucalman. Canada: Bentasil Licorice with Echinacea; Bronchozone; Damiana-Sarsaparilla Formula; Herbal Nerve; Milk Thistle Extract Formula. Chile: Naturlax; Neostrata; Pectoral Pasteur. Czech Republic: Biotussil; Blasenund Nierentee; Bronchialtee N; Cajova Smes pri Nachlazeni; Cajova Smes pri Redukcni Diete; Detska Cajova Smes; Detsky Caj s Hermankem; Diabetan; Erkaltungstee; Ipecarin; Magenund Darmtee N; Naturland Grosser Swedenbitter; Projimava; Pruduskova; Pulmoran; Reduktan; Schlaf-Nerventee N; Species Pectorales Planta; Stoffwechseltee N; Tormentan; Zaludecni Cajova Smes. France: Mediflor Tisane Contre la Constipation Passagere No 7; Mediflor Tisane Hepatique No 5; Mediflor Tisane No 4 Diuretique. Germany: Gastritol; Heumann Bronchialtee Solubifix T; Heumann Magentee Solu-Vetan; Heweberberol-Tee; Iberogast; Muc-Sabona; Renob Blasen- und Nierentee; Salmiak; Ulcu-Pasc. Hong Kong: Mist Expect Stim; Vida Brown Mixture. India: Arowash; Diovol Forte DGL; Disogel; N-T-Tus. Israel: Gingisan; Gingisan; Lido Tea; Midro-Tea. Italy: Cadifen; Cadimint; Dicalmir; Influ-Zinc Gola; Lassatina; Midro; Proctopure; Rabro N; Sciroppo Berta; Tamarine; Tussol. Malaysia: Horseradish Plus; Total Man. Monaco: Blackoids du Docteur Meur. Norway: Solvipect comp; Solvipect. New Zealand: Bonningtons Irish Moss. Portugal: Midro. Russia: Doktor Mom (Доктор Мом); Doktor Mom Herbal Cough Lozenges (Доктор Мом Растительные Пастилки От Кашля); Linkus (Линкас); Original Grosser Bittner Balsam (Оригинальный Большой Бальзам Биттнера); Prostanorm (Простанорм). South Africa: Borsdruppels; Chamberlains Cough Remedy Regular; Puma Cough Balsam. Singapore: Phytoestrin. Spain: Bronpul; Laxomax; Malvaliz; Natusor Astringel; Natusor Gastrolen; Natusor Low Blood Pressure; Pastillas Pectoral Kely; Regamint. Switzerland: DAM Antacidum; DemoPectol; DemoTussil; Gem; Iberogast; Kernosan Elixir; Lapidar 10; Makaphyt Gouttes antitussives; Makaphyt Sirop; Pastilles bronchiques S nouvelle formule; Sirop pectoral contre la toux S; Sirop S contre la toux et la bronchite; Strath Gouttes pour l'estomac; Tisane laxative; Tisane pectorale et antitussive; Tisane pectorale pour les enfants. Thailand: Brown Mixture; Meloids; Ulgastrin. UK: Allens Pine & Honey; Asthma & Catarrh Relief; Chesty Cough Relief; Covonia Mentholated; Culpeper Detox Tea; Honey & Molasses; Jamaican Sarsaparilla; Lane's Sage and Garlic Catarrh Remedy; Lightning Cough Remedy; Napiers Echinacea Tea; Nigroids; Potters Sugar Free Cough Pastilles; Revitonil; Rob-Bron Tablets; Summertime Tea Blend; Tickly Cough & Sore Throat Relief; Vegetable Cough Remover; Vocalzone.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Сладник корен рязан (небелен) – Женско биле, при кашлица, Licorice
  2. Сладник корен ситно млян (небелен) – Женско биле, Glycirrhiza glabra
  3. Сладник Тинктура при висока кръвна захар, Bioherba, 50 мл
  4. Сладник, концентрат, твърда пръчица с тегло 25 гр, без захар