bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Синя жлъчка, цикория, действие и приложение на билката

Cichorium intybus L.

Aнглийски — Chicory, wild succory, Руски — Цикорий, Френски — Cichoree, cichoree sauvage, Немски — Zichorie, Wegwart
Сем. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни

Цикория стрък на изгодна цена
Синя жлъчка, цикория, Cichorium intybus

Описание на синя жлъчка, цикория

Многогодишно растение с дълъг месест вретеновиден корен. Стеблото изправено, 30—120 см високо, в горната част разклонено. Приосновните листа в розетка на къси дръжки, обратно ланцетни, стебловите — последователни, приседнали стеблообхващащи. Кошничките единични или по няколко на къси дръжки до почти приседнали в пазвите на листата. Цветовете езичести светлосини (рядко бели или розови). Плодосемката с люспеста хвърчилка. Цъфти юни — октомври.

Разпространение на синя жлъчка, цикория

Расте из ливади и тревисти места, по изоставени, необработвани и буренясали места, край пътища и селища. Разпространено из цялата страна докъм 1500 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Съдържание на синя жлъчка, цикория

Коренът на цикория съдържа фруктоза, гликозид, каротин, витамини от група В, витамин С, макро и микроелементи (Na, K, Ca, Mg, P, Fe и др.), Както и органични киселини, танини и протеинови вещества, пектин, смоли, но най-ценният компонент в състава на корен е инулинът. Той помага за подобряване на метаболизма и нормализиране на храносмилателната система, повишаване нивото на абсорбция на калций.

Дрога на синя жлъчка, цикория

Насипна билка Синя жлъчка корен

Корените (Radix Cichorii); рядко се употребява и надземната част (Herba Cichorii). Съдържание. Корени: 50—60%инулин и следи от горчиви вещества; листа — сесквитерпетони лактони (лактуцин, лактукапиждац) с горчив вкус, тритерпени, цикориенова киселина; цветове — кумариновият глюкозид цикории.

Основно действие на синя жлъчка, цикория

Синя жлъчка Тинктура - за добро храносмилане, Bioherba, 50 мл

Холагогно; стимулира храносмилането, понижава нивото на кръвната захар.

Широко приложение и ползи при много болести на синя жлъчка, цикория

Жлъчегонен чай - билково спасение за жлъчката

Преди да се сложи на масата, цикория се подлага на щателна обработка, но не губи своите лечебни свойства. Разтворимата цикория е най-удобната за употреба: тя е много проста за приготвяне - просто трябва да разтворите праха с гореща вода. Цикория се препоръчва на хора с различни заболявания. Тя е полезна за поддържане на съдовия тонус, има положителен ефект върху хематопоетичната и нервната система. Този уникален продукт има благоприятен ефект върху далака и бъбреците, подобрява усвояването на калций от организма, а също така помага за възстановяване на чревната микрофлора, като същевременно инхибира развитието на патогенни бактерии. Вкусът на незабавната цикория само отдалеч наподобява разтворимо кафе, има собствен уникален аромат и вкус с приятна мека горчивина, докато няма кофеин, което означава, че няма да повиши кръвното налягане. В допълнение, цикорията е полезен продукт за пациенти с диабет, тъй като нормализира нивата на кръвната захар. За бременни жени цикорията се препоръчва за отстраняване на токсините от тялото, за пречистване на кръвта и като средство за намаляване на гаденето.

Експериментални и клинични данни на синя жлъчка, цикория

Засилва рефлекторно стомашно-чревната секреция и перисталтика, регулира дефекацията, повишава апетита. Arullani (Arullani, C. Problema alim., 11, 1937, 1, 103—109) доказва хипргликемизиращото действие на растението. Според него след приемане на 20б—300 г. от дрогата се получава понижаване на кръвната захар с 18—44%. Тези резултати са потвърдени от Ploese (Ploese; H. Hippokrates, 11, 1940, 287—291), който наблюдава понижаване на кръвната захар с 15—20% след приемане на сок от листата. Benigni и др. (Benigni, R., C. Capra, P.E.Cattorini. Plante medicinali, Chimica Farmacologia е Terapia. Milano,Inverni Delia Betta, 1962) описват тиреостатично действие на растението.

В народната медицина това е една от предпочитаните билки за лечение на чернодробни и жлъчни заболявания. Счита се, че засилва жлъчната секреция. Препоръчва се особено при застой в областта на порталното кръвообращение. Като богата на инулин дрога корените на цикорията подобряват обмяната на веществата в организма.
Взема се и за ревматични състояния и подагра.Сокът е леко слабително и е особено подходящ за деца и възстановяващи се болни.Може да се използва за гаргара при възпалено гърло.Запарки се използват за лечение на хемороиди, туберкулоза, коремни спазми и обриви.Когато се прилага локално, счуканите листа помагат за намаляване на подуването и възпалението.В Аюрведическата медицина се използва за главоболие, диспепсия, кожни алергии, повръщане и диария.

Начин на приложение на синя жлъчка, цикория

Две чаени лъжички ситно счукан корен се заливат с две чаши вода за приготвяне на отвара, която се изпива в продължение на два дни (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973).
Корените се използват за приготвяне на безкофеиново кафе или се комбинират с кафето в различни съотношения.

Продукти свързани със статията

  1. Цикория корен – Синя жлъчка, при камъни в жлъчката, Cichorium intybus
  2. Цикория стрък – Синя жлъчка, при жълтеница, Cichorium intybus
  3. Синя жлъчка Тинктура - за добро храносмилане, Bioherba, 50 мл
  4. Жлъчегонен чай - при камъни и възпаление на жлъчката, насипен
  5. Капки на Д-р Бах, Chicory / Цикория, Bioherba, 50 мл

    Капки на Д-р Бах, Chicory / Цикория, Bioherba, 50 мл

    Цена: 10,99 лв.