bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Синя метличина, действие и приложение на билката

Centaurea cyanus L.

Английски — Bachelor's buttons,Cornflower, Pуски — Василек посевной, Френски — Bluet, Немски - Kornblume
Сем. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни

 • Синя метличина цвят - при липса на апетит и изтощение, Centaurea cyanus

 • Синя метличина, Centaurea cyanus

  Описание на билката синя метличина

  Синята метличина е дногодишно (двугодишно) тревисто растение с тънък вретеновиден корен. Стеблото изправено, 30—80 (100) см високо, разклонено, сивобяло влакнесто. Листата последователни, сивозелени, долните триделни или перести, горните линейни, цели. Цветните кошнички единични, едри, по върховете на стеблото и разклоненията, обвивните листчета в няколко реда, външните зелени, вътрешните жълтеникави, ципести. Цветовете тръбести, външните сини, фуниевидни, 5-делни, вътрешно тръбести, виолетови, с 5 зъбчета. Плодосемката сива или сивожълта с хвърчилка от кафеникави чупливи власинки.

  Цъфтеж на билката синя метличина

  Цъфти юни — юли.

  Разпространение на билката синя метличина

  Синята метличина расте из посевите като плевел, рядко — по синури и изоставени места. Разпространено из цялата страна от низините докъм 1800 м надморска височина. СреЩа се в Югоиз¬точна Европа, натурализирано в цяла Европа (без крайния север и запад).

  Дрога на билката синя метличина

  Цветни кошнички (Floret Ceillaurcac).

  Съдържание на билката синя метличина

  Антоцианови багрила (с неустановен строеж), слузести вещества, в листата са намерени полиацетиленидите центаур Х2 и центаур Х3.

  Основно действие на билката синя метличина

  Апетитостимулиращо, тонизиращо, жлъчегонно и диуретично.

  Експериментални и клинични данни на билката синя метличина

  Основното действие на метличината се определя от съдържащите се в нея горчиви глюкозида центаурин, цианин (представляващ в същност антоцианов глюкозид), а също и алкалоида пеларгонин. Дрогата съдържа също така и алкалоида еритрецин, за който се отбелязва, че е идентичен със съдържащия се в жълтата тинтява алкалоид генцианин. Башмурин /Башмурин, А. Ф. Сборник научнмх трудов Ленинградского Института усовершенствования ветеринар врачей. Л., 1951, 174—177. / проучва експериментално и клинично действието на метличината и установява наличието на жлъчкогонен и диуретичен ефект. Проучено е и сърдечно-съдовото действие на синята метличина (алкохолни и водни извлеци) и е установено, че използваните извлеци понижават слабо артериалното налягане на нормотонични котки, "оказват също така известен нормализиращ нарушения сърдечен ритъм ефект.

  Синя метличина, лечениеНародната медицина отдавна препоръчва прилагането на метличината при изтощени от дълго заболяване болни, при безапетитие от най-различен произход, както и при заболявания на бъбреците и на пико чоотделителните пътища (нефрити, нефрозонефрити, нефролитиаза, уретрити и цистити). Препоръчва се също така употребата на дрогата при заболявания на жлъчните пътища. Народната медицина препоръчва използуването на извлеци от метличина и при възпалителни заболявания на бронхите, при магарешка кашлица, при обструктивен бронхиален синдром като отхрачващо и противо¬възпалително средство.

  Начин на приложение на билката синя метличина

  Цветните кошнички се прилагат като дрога. Вземат се 2 чаени лъжички от цветовете, заливат се с чаша вряща вода (извличане на горещо) и се оставят да престоят в продължение на 20 минути. След като изстине, запарката се прецежда и се изпива в продължение на един ден /Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1963, 364./Отвара се прави от 1 чаена лъжичка, която се залива с 250 мл вряща вода и се запарва за 10 минути. Прецежда се. Отварата се пие по 80 мл, 3 пъти дневно. Външно - при заболявания на кожата и за промивка при възпаление на очите.

  Нежелани реакции

  Тъй като метличината съдържа силно активни съединения с цианова съставка, се налага внимание при използването на дрогата.

  ВНИМАНИЕ!

  Тъй като в цветовете на синята метличина се съдържа багрило с хубав син цвят, то с тях могат да бъдат боядисвани вълнени и памучни прежди в синя оцветка, а ако се прибавят и цветове от див мак, получава се виолетова оцветка.

  Съчетание с други билки

  Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.


  Продукти свързани със статията

  1. МЕТЛИЧИНА СИНЯ, ЦВЯТ

   МЕТЛИЧИНА СИНЯ, ЦВЯТ

   Цена: 2,53 лв.

   Не е в наличност

  2. Подбел лист - за отхрачване при бронхиални заболявания, Tussilago farfara
  3. Диуретичен чай на Д-р Емфеджиев, Бъбречен чай при възпаления
  4. Зайча сянка стрък рязан – Аспарагус, при високо кръвно, Asparagus officinalis