bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Шипка, действие и приложение на билката

Rosa canina L. 


Aнглийски - Dog rose, Pуски - Шиповник собачий, Френски - Eglantier, Roseir des chiens, rosier sauvage, Hемски - Hunds-Rose, Hecken-Rose
Сем. Rosaceae — Розоцветни

6ipka.jpg

Основно действие на билка шипка

Антискорбутно, холагогно, диуретично и адстрингентно.

Експериментални и клинични данни на билка шипка

Ефективността на шипката се обуславя от голямото съдържание на аскорбинова киселина. Според клиничните данни на учения Халметов през 1964г. шипката с успех се прилага за лечение на хеморагични диатези. Малките дози витамин С (15 мг/кг) стимулират кръвотворния апарат и усилват фагоцитарната способност на левкоцитите. Екип от руски учени рабитл в периода 1974 - 1972г. съобщават за положителни резултати при лечение на маточни кръвоизливи и кървави диарии. Поради хипохолестеринемичните си свойства аскорбиновата киселина намира клинично приложение при лечението на атеросклерозата. Билката шипка се прилага и като холагогно средство при холецистити и хепатити. Шипката се използва още за подобряване храносмилането и обмяната на вещества, за повишаване устойчивостта на организма при инфекциозни заболявания и повишаване работоспособността при умствена и физическа умора.

Емпирични данни на билка шипка

Лечебните свойства на шипката са известни от преди много векове. В XVI в. тя е използвана за лечение на скорбута, болести на стомаха и сърцето, нефрити и чернодробни заболявания, очни заболявания.

Подходящи комбинации на билка шипка

Комбинира се с други диуретични средства (корени от коприва, корени от магданоз). За лечение на подагра е сполучлива комбинацията с настойка от пелин и хвойна.


6ipka_2.jpg

Ползи на билката шипка

Шипката често се използва за борба с настинки.
Поради високото съдържание на витамин С в отварата е възможно да се предотврати дехидратация, да се намали температурата и също така да се унищожат вирусите. Препаратите на базата на шипка помагат за укрепване на имунната система, подобряване на производството на антитела.
Използва се за лечение на такива заболявания, като: магарешка кашлица; скарлатина; пневмония; дифтерия; възпаление на сливиците.
Шипката има отлично холеретично свойство, а също така е много полезна за хематопоеза.
Поради наличието на витамин К се подобрява синтеза на протромбин, необходим за нормализиране на процеса на коагулация на кръвта.
Наличието на витамин Р в състава помага за укрепване на кръвоносните съдове, а витамините В2 и В1 участват активно в производството на кръв.
Шипката може да предотврати появата на атеросклероза, защото благодарение на нейните компоненти съдовете се изчистват от холестерола.
Билката шипка има следните свойства: антивирусни; заздравяване на рани; имуностимулант; намаляване; противовъзпалително.
Отвара от коренищата е в състояние да разтвори камъните в тялото и може да се приема чай от листата за облекчаване на болката и подобряване на стомашната перисталтика.

Описание на билка шипка

Бодлив храст, 2 — 3 м висок. Стеблата в основата с прави коренови издънки (леторасти), силно разклонени, с многобройни твърди сърповидно извити (видоизменени) листа. Листата последователни, в основата с широки прилистници, сложни, нечифтоперести, с елиптични или яйцевидни назъбени листчета. Цветовете двуполови, единични или по 2 - 3 по върховете на клонките. Венчелистчетата 5, свободни, розови, бели (жълти или червени). Плодовете орехчета, влакнести, обхванати от разрасналото се цветно легло, формиращи несъщински плод — шипка. Цъфти май - юли.

Разпространение на билка шипка

Расте из разредени гори и храсталаци, по тревисти и каменисти места. Разпространено из цялата страна докъм 1500 (2000) м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Освен от R. canina L. шипки у нас се събират и от близките видове: R. gallica L., R. pendulina L., R. tomentosa Sm., R. dumalis Sm., R. caesia Sm. и др.

Дрога на билка шипка

Узрелите, тъмночервени изсушени шипки (Fructus Cynosbati).

Съдържание на билка шипка

До над 1% витамин С; витамин А1( К; флавоноиди, каротиноиди, плодови киселини, танини, соли.

Начин на приложение на билка шипка

Прилага се вътрешно във вид на отвара и запарки. Запарка се приготвя по следния начин: 3 супени лъжици ситно нарязани плодове на шипка се заливат с 2 чаши вряща вода, оставя се да ври 10 мин в затворен съд и след престой от 12 часа се прецежда. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно. Прилага се като витаминозно средство и при нефролитиаза, жлъчни заболявания и като диуретично средство.

Друг начин за приготвяне на билка шипка

В 1 л, вода се, оставя да ври 1 — 2 мин, след това се прибавят 3 — 4 чаени лъжички захар, 30 г цели шипки, които се варят в порцеланов чайник 5 — 10 мин. Отварата се оставя на хладно 2 — 3 часа, прецежда се през платно и се държи в добре затворен порцеланов съд. Пие се по 2—3 чаши дневно. Прилага се и във вид на превръзки или компреси, напоени с тинктура от шипки. Тинктурата се разрежда с физиологичен серум и се прилага за лечение на фистули и цикатрикси.
 

 

 

Продукти свързани със статията

  1. Шипка плод, Rosa canina L.

    Шипка плод, Rosa canina L.

    Цена: 0,90 лв.

  2. Шипка люспа - без семки, за шипков мармалад и чай, Rosa canina L.