Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Сена, майчин лист, действие и приложение на билката

Cassia acutifolia Del.

Aнглийски — Senna plant, true senna, Pуски — Кассия остролистная, Френски — Cassia sene, Немски — Sennacassie, Sennencassie
Сем. Fabaceae (Leguminosae) — Бобови

Основно действие на билката сена /майчин лист/ - детокс

Билката сена /майчин лист/ е могъщо очистително, използвано за лечение на запек, действащо чрез стимулиране на чревната перисталтика. Сенозидите раздразват лигавицата на дебелото черво, причиняват контракция на мускулите, която води до чревно движение за десетина часа, след като е взета дозата. Те също така спират абсорбцията на течност през дебелото черво, което предпазва от втвърдяване на изпражненията и е особено полезно, ако има фисури. Важно е да се отбележи, че запекът обикновено е симптом на болест, а не болест сам по себе си,  което винаги трябва да си има предвид, когато се употребява билката сена/ майчин лист/.

Сена, майчин лист, Cassia acutifotia

Експериментални и клинични данни на билката сена /майчин лист/

Сена-глюкозидите (севозиди А и В) в червата се разпадат, освободените антрахинони по-нататък се редуцират до антрони, които под действието на чревните бактерии се превръщат: в мазнещите антраноли. Благодарение на съдържанието на сенозиди листата на сената имат очистително действие, което се постига чрез предизвиканото от тях засилване перисталтиката предимно на дебелото черво. За разлика от другате очистителни очистителният ефект тук не е придружен от силно болезнени колики. Дефекацията настъпва 5 — 10 часа след приемането на очистителната доза. За разлика от рициновото масло - сената не нарушава резорбацията в тънките черва и не нарушава нормалната им функция. 

Билка сена /майчин лист/

Билката сена / майчин лист/ се състои от отделните листчета на сложния чифтоперест лист (Folia Sennae). Те са удължено ланцетни, към върха заострени, тънка чупливи целокрайни със съвсем къса дръжка, с дължина 3 — 4 см и ширина 1 — 2 см. От двете страни са сивозелени матови окосмени. Миризмата е слаба, а вкусът горчиво-слузест.

Начин на приложение на билката сена /майчин лист/

За предпочитане 6 листата от сена /майчин лист/  и чайовете, които ги съдържат, да не се варят, тъй като получените чрез варене извлеци по-често предизвикват коремни колики, дължащи се вероятно на извлечените смолисти вещества или на редуцирани антрахинони. Студен извлек от сена се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица наситнени до 0,5 мм листа от билката се накисват през нощта в чаша вода, на сутринта се прецеждат през марля и прецедената течност се пие като очистително. Друг начин за прилагане: 1 супена лъжица от плодовете или листата се варят в 200 мл вода за 5 минути.Отварата се изпива вечер преди лягане.

Използвани средства на билката сена /майчин лист/

Шушулките са с по-слабо действие от листата и обикновено с тях се правят таблетки и други препарати. Таблетките най-често се използват при запек.
Отварата се приготвя чрез накисване на Сена и Джинджифил и се използва при запек.
Настойката се комбинира с пресен джинджифил и карамфил (подправка), и се използва при лек запек.
Тинктурите се използват от билкарите при непродължителен запек.
Като средство за бързо изчистване на стомашно-чревния тракт, е най-добре да се комбинира с канела, копър или джинджифил. Когато се използва самостоятелно, може да предизвика гадене и спазматични болки, но последиците от това могат да бъдат неутрализирани чрез кардамон, канела, карамфил, копър, джинджифил или други ароматни билки, приемани заедно с нея.

Сена, майчин лист, лечениеПротивопоказания на билката сена /майчин лист/

В големи дози препаратите от сена предизвикват коремни колики.

Описание на билката сена /майчин лист/

Полухраст, до 100 см висок. Стеблото от основата разклонено, долните клонки стелещи се или възходящи. Листата последователни сложни чифтоперестй, с 4 - 5 двойки ланцетни целокрайни островърхи листчета на къси дръжчици. Цветовете в гроздовидни съцветия на дълги дръжки в пазвите на листата. Венчелистчетата 5, жълти, елиптично обратно яйцевидни, нееднакви. Плодът плосък кожест боб. Цъфти юли — октомври.

Разпространение на билката сена /майчин лист/

Расте из пустинните и полупустинните храсталаци на Източна Африка и басейна на Среден Нил. Култивира се в някои страни на Африка и Азия.

Листа и плодове се използват и от Cassia angustifolia Vahl.

Aнглийски — Indiansenna, Pуски — Кассия узколистная, Френски — Casse trompeuse, Немски — Indian Sennencassie — от Южна Индия

Съдържание на билката сена /майчин лист/

Билката сена съдържа около 3% антрахинонови глюкозиди, наречени сенозиди, и техните . агликони сенидини, алоеемодин, хризофанол, смолисти антрахинони, наречени сенанигрини, флаво- ни, слузи, соли на винената киселина, захарния алкохол пинит, горчиви вещества, и др.
Като дрога се използуват и плодовете на ceHaTa(Fructus или Follicuti Sennae). Те са тънки кожести шушулки с бъбрековидна форма със 7 до 10 семена, дълги около 5 см и широки около 2 см. Дрогата не притежава миризма, има горчиво-слузест вкус.  
Плодовете съдържат производни на антрахинона, подобни на тези в листата.

Важно за билката сена /майчин лист/

Да не се дава на деца под 2 години, а за тези от 2 до 12 години трябва да се следва точно препоръчаната дозировка.
Да не се приема за повече от 10 дни без прекъсване. Продължителната употреба води до отслабване на големите мускули на червата и до други състояния като сърдечни аритмии, електролитни дисбаланси и ускорено влошаване на костите.
Да не се приема по време на бременност.
Да не се използва, ако има съмнения за чревно запушване, остри чревни възпаления или апендикс. Не трябва да се приема, ако има такива проблеми като язви, дивертикулит, колит или други чревни разстройва. Да не се използва в случаи на хронични стомашно-чревни заболявания; колики; дехидратация; хемороиди; възпаление на храносмилателния канал; пролапс; спастично дебело черво
.

Съчетание с други билки на сена /майчин лист/

За отслабване може да се съчетава с мечо грозде, резене, слез, зърнастец, роза, ревен, гръмотрън.


Продукти свързани със статията

  1. СЕНА , МАЙЧИН ЛИСТ , ЛИСТ , Cassia senna L.