Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Селим, действие и приложение на билката

LEVISTICUM OFFICINALE КОСН.

(сем. Umbeiliferae — Сенникоцветни)

byzunyak.jpg
Български народни наименования на билка селим

заря, левущян, питомен бъздуняк, росалия, русалка, русалия, селим.

Народни наименования в други страни на билка селим

Aнглийски – lovage, Руски - любисток, зоря лекарственная, Немски – Liebstocke,  Френски - liveche.

Употребана бъздуняка като лековита билка

Като стомашно, газогонно, укрепително и пикочогонно средство във вид на запарка: 1 чаена лъжичка ситно нарязан или счукан сух корен се залива с 1 чаена чаша вряща вода и след изстиване се прецежда. Доза за 1 ден. Използува се под контрол на лекаря. Външно отварата рт корените и листата се употребява в нашата народна медицина за бани и за налагане против лунички и петна по лицето. Етеричното масло, получавано от дрогата, намира широко приложение в хранително-вкусовата и парфюмерийната промишленост, за ароматизиране на ликьори, в сладкарството и др.

В билката е установена антибактериална активност.

Действие, приложение при лечение на много болести

Лечебните свойства на селим се дължат на наличието на етерично масло в състава му, то придава на растението характерен вкус и аромат. Съдържа 2,5% етерично масло. Коренът е богат на танини, съдържа ябълчена киселина, витамин С, дъвка.

В козметологията селим също намерА своето приложение. Момичетата отдавна изплакват косата си с отвара от тази ароматна билка. След изплакване с отварата, косата придобива блясък, става копринена на пипане. Отварата от билката е полезна за кожата на лицето и тялото, почиства от пъпки и тонизират кожата. Счита се, че селим е силен афродизиак. Според популярната легенда миризмата на това растение прави жена много привлекателна в очите на мъжа. За тази цел жените се къпали в бани със селим и нанасяли малко от аромата му върху китката си. В козметологията пигментираните петна се отстраняват, чрез селим.

Селим е ефективен при анемия. Билката има почистващи свойства, подобрява подвижността на червата, действа върху организма като леко слабително. Коренът на растението има холеретичен ефект, е добър антиконвулсант. Сухата билка се използва за лечение на подагра, при проблеми с уринирането. Селим стимулира апетита, препоръчва се да го използвате при липса на апетит, храносмилателни проблеми.

Билката е много добра за профилактика на очните заболявания. Съдържанието на каротин в листата на растението възстановява зрителните функции, премахва ненужното очно напрежение. Липсата на каротин, в допълнение към реакциите на зрителните органи, може да причини суха кожа, ранни бръчки около очите и чупливи кости.

Селим има благоприятен ефект върху нервната система, помага при неврози, безсъние. В народните рецепти билката се използвала при сърдечни болки. От незапомнени времена селим се добавя към храната не само заради вкуса, но и като естествен афродизиак. Селим увеличава притока на кръв към тазовите органи, предотвратява преждевременната еякулация. Билковият корен се препоръчва за облекчаване на мъжките и женските проблеми с репродуктивното здраве.

Растението влияе положително на червата, убива паразитите. Листата на селим съдържат голямо количество витамин С, който е необходим за подобряване на защитните свойства, имунитета. Витамин С е също средство срещу преждевременно стареене, намалява неблагоприятните ефекти на свободните радикали.

Характерни особености на билка селим

Селимът е многогодишно тревисто растение. Коренът е многоглав, дебел, месест. От всяка глава излиза по едно стъбло, обикновено до 2 м високо, гладко, кухо, голо, надлъжно набраздено, надебелено в основата си, към върха разклонено. Листата са сложноперести, разсечени на едри, клиновидно назъбени листни дялове, с улейовидно разширени дръжки. Долните листа са дълги, а по-горните — сравнително по-къси, почти приседнали. Цветовете са дребни, групирани,в плътни, 6 — 12 -лъчни сложни сенници, разположени на върха на стъблото и разклоненията му. Главните лъчи и цветните дръжки са с обвивка от много листчета. Чашката е с неясни зъбци. Венчелистчетата са жълтозелени, елипсовидни, навътре завити. Плодовете са елипсовидни, жълтокафяви, с ципести крилати ръбове, разпадащи се надлъжно на две половинки. Цялата билка е с приятна миризма. Цъфти през лятото.

Разпространение на билка селим

В Европа и Северна Америка. Отглежда се в по- голямо количество в Германия, Чехословакия, Унгария, САЩ и др., където се употребява не само за подправка, но и за получаване на етерично масло. В нашата страна сравнително ограничено се отглежда като градинско растение. Диворастящата билка у нас не е позната.

Употребяема част на билка селим

Корените (Radix Levistici) и листата в свежо състояние (Folia Levistici).

byzunyak_.jpgВреме за бране на билка селим

Март — април, септември — ноември.

Начин на бране на билка селим

Корените на 3 — 4-годишните билки се изкопават през пролетта преди започване на развитието на билката или през есента след спирането на вегетацията. Събраният материал се изчиства от надземните части и се измива, а по-дебелите корени се разцепват надлъжно за по-бързо сушене.

Начин на сушене на билка селим

Така приготвените корени се сушат колкото е възможно по-бързо в проветриви помещения или в сушилня при температура, не по-висока от 35°. Билката трябва да бъде изсушена добре.

Рандеман на билка селим

От 4 — 5 кг свежи корени се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата билка селим

Изсушените корени от селим са с приятна характерна миризма, отначало със сладникав, а после с горчив вкус.

Опаковка на билка селим

В торби със стандартно тегло.

Съхранение на билка селим

В сухи и проветриви помещения. Да не се държи близо да други билки, за да не им придаде миризмата си. Да се има предвид, че билката е много хигроскопична.

Съдържание на билка селим

До 2% етерично масло, в състава на което влиза като главен компонент бутилиденфталидът (около 70%). В състава на етеричното масло влизат още терпинеол, цинеол, карвакрол, бутилфталид, бутилдихидрофталид, бутилтетрахидрофталид, алфатерпинеол, еугенол, кумарини, сесквитерпени, терпени, фурокумарини, от които е вече изолиран псорален и бергаптен.

Билката съдържа още и смоли, ябълчна киселина, минерални соли, дъбилни и пектинови вещества, нишесте и др.

Установено е, че добивът на етеричното масло при поливни условия е 25 — 30% по-висок в сравнение с неполивните.

 

 

 

Продукти свързани със статията

  1. Мастикс , Мастика, билков тамян , чам сакъз , медицинска дъвка, натурална смола
  2. ДЕВЕСИЛ , КОРЕН РЯЗАН , Levisticum officinale
  3. ДЕВЕСИЛ , ДЕВЕТ СИЛИ , СТРЪК , Levisticum officinale
  4. ЛОПЕН , ЛИСТ С ЦВЯТ , Verbascum phlomoides L.