Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Седефче, миризлив сънчец, действие и приложение на билката

Ruta graveolens L.

Aнглийски — Rue, Руски — Рута душистая, Френски — Rue fetide, Немски — Raute
Сем. Rutaceae — Седефчеви

Седефче, миризлив сънчец, Ruta graveolens

Описание на билката седефче, миризлив сънчец

Многогодишно тревисто растение със силна неприятна миризма. Стеблото право, 15—60 см високо, разклонено. Долните и средните листа триъгълно яйцевидни, 2—3 пъти перести, на дълги дръжки. Цветовете жълти във връхни рехави съцветия. Венчелистчетата 4—5, по ръба назъбени или ресничести. Плодът гола брадавчеста 4- 5-гнездна разпуклива кутийка. Семената ъгловати черни, по повърхността брадавчести. Цъфти май — август.

Отглеждане - почва, климат, издръжливост на билката седефче, миризлив сънчец

Расте по сухи каменисти, скалисти и храсталачни места. Разпространено по Черноморското крайбрежие, Северна България, Източните и Средните Родопи, Тракийската равнина, в равнините и предпланините докъм 600 м надморска височина, на много места отглеждано като градинско и подивяло. Среща се в Югоизточна Европа, култивирано и натурализирано в цяла Южна Европа.

Дрога/билка/ на билката седефче, миризлив сънчец

Връхните клонки с листата и цветовете (Herba Rutae graveolentis).

Съдържание на билката седефче, миризлив сънчец

Свежата дрога съдържа до 0,15%, а сухата — до 0,7% жълто етерично масло с 90% кетони — метилнонилкетон, метилхептилкетон, анонанон и др., метилов салицилат, пинени, лимонен, цимол, бензалдехид, мирцен, елмол и др. В билката са установени до 1% глюкозидът рутин, който се хидролизира на флавонола кверцетин и монозахаридите глюкоза и рамноза; до 1% фурокумарините бергаптен, ксантотоксин, псорален, изоимператорин (със спазмолитично действие), рутаретин, кумаринът ксантотоксин; терциерни и кватернерни алкалоиди от хинолиновата група със спазмолитично действие, скимианин, кокузагенин, гравеолин-руталеин,равеолинин и около 10 други алкалоида.Главният алкалоид в корените е фагарин.

Основно действие на билката седефче, миризлив сънчец

Болкоуспокояващо,нервоуспокояващо, противовъзпалително, противоглистно, повишаващо тонуса на маточната мускулатура.

Експериментални и клинични данни на билката седефче, миризлив сънчец

Съдържащите се в билката фурокумарини отчасти обясняват присъщия й седативен ефект. С подобна активност се характеризират и наличните алкалоиди в билката и на първо място алкалоидите фагарин и скимианин. Противовъзпалителният ефект на билката се свързва с присъствието на етерично масло и на рутин, който, както е известно, укрепва капилярната стена и възпрепятствува развитието на ексудативните явления.

Приложение при язвени увреждания на стомаха и червата и глисти

В народната медицина седефчето се използува като седативно и сънотворно средство. За тази цел се препоръчва накисване на надземната част на свежата билка в студена вода, като след извличането в продължение на 12 часа се пие преди лягане. Това показание на билката й е осигурило наименованието миризлив сънчец. Седативният ефект на билката се проявява особено при сърдечна невроза. При възпалителни и язвени увреждания на стомаха и червата, при глисти (Ascans lumbricoides) също се препоръчва използването на билката. За тази цел 1 г ситно счукана дрога се извлича на студено с 400 мл вода в продължение на 8 часа, след което се изпива в продължение на деня. Има данни, че седефчето повишава силно тонуса на маточната мускулатура, поради което не трябва да се взема от бременни жени (опасност от предизвикване на аборт). Външно счукани пресни листа от седефчето се прилагат при ужилвания от насекоми. Препоръчва се освен това налагането на заангажираните от остър ставен ревматизъм стави с лапи от седефче.Седефче, миризлив сънчец, лечение

Нежелани ефекти на билката седефче, миризлив сънчец

При бременни жени може да предизвика инкомплетен аборт. Свръхчувствителни лица дори при еднократен контакт с билката могат да се обринат или да получат отоци. Трябва да се има пред вид, че в седефчето се съдържа фурокумаринът бергаптен, който действува фотосензибилизиращо.

Начин на приложение на билката седефче, миризлив сънчец

Една чаена лъжичка се извлича с 400 мл вода на студено 10 часа, след което се прецежда и се изпива в продължение на деня.

Външно приложение на билката седефче, миризлив сънчец

За налагане на лапи при ухапване и ужилване от насекоми, изкълчване, ревматизъм, за жабурене при възпаление на венците. Настойка от билката в силна ракия (1:10) се препоръчва за разтривка при подагра, ревматизъм, ишиас, натъртване, ставни болки, лумбаго. Пресен сок се употребява за капване при възпаление на външното ухо, за компреси при преумора на очите

Билката седефче, миризлив сънчец противопоказания

Да не се употребява по време на бременността! В по-големи дози билката е отровна!


Продукти свързани със статията

  1. СЕДЕФЧЕ СТРЪК , Ruta graveolens