ИМАМЕ ВРЕМЕННО ЗАБАВЯНЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКИТЕ! МОЛЯ ДА НИ ИЗВИНИТЕ

Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Сапуниче, действие и приложение на билката

Saponaria officinalis L.

Aнглийски — Soapwort, Руски— Мыльянка лекарственная, Френски — Saponaire savonniere, Немски — Gemeines-Seifenkraut
Сем. Caryophyllaceae — Карамфилови

Сапуниче, Saponaria officinalis

 

Други наименования на сапуниче

/лечебно сапунче, белонога/

Описание на билката сапуниче

Многогодишно тревисто растение с масивен разклонен червеникав корен. Стеблата възходящи или изправени, 30—80 (100) см високи, кръгли, в горната част слабо разклонени. Листата срещуположни в прешлените накръст, продълговато елиптични или овално ланцетни. Цветовете двуполови, по 1—2 в пазвите на най-горните листа, формиращи метличести съцветия. Венчелистчетата 5, свободни, бели или бледорозови, с дълъг нокът и овална слабо двуделна петура. Плодът яйцевидна многосеменна кутийка. Цъфти юни — септември. Време и начин на бране на билката: Корен от сапунче - през есента (септември - октомври) след узряване на семената. Изкопават се с права лопата или копач корените на добре развити растения. Стрък от сапунче - През лятото по време на цъфтеж. С нож или сърп се отрязват връхните части на облистените цветоносни стъбла с дължина до 25 cm.

Разпространение на билката сапуниче

Расте по влажни песъкливи и чакълести места, край реки и потоци, из храсталаци. Разпространено из цялата страна докъм 1000 м надморска височина. Отглеждано из градините като декоративно. Среща се в Централна и Южна Европа.

Дрога /билка/ на билката сапуниче

Корените (Radix Saponariae rubrae или Radix Saponariae officinalis).

Съдържание на билката сапуниче

Корените съдържат до 5% сапонини, главно сапорубин и сапорубинова киселина, производни на пентацикличните терпени (Ruzicka, 1951), гипсогенин — тритерпенов сапонин.
Надземната част съдържа флавоновия глюкозид сапонарин, който при хидролиза дава смес от агликоните сапонаретин и витексин (производни на апигенина); листата са богати на витамин С - около 1%.

Сапуниче, лечениеОсновно действие на билката сапуниче

Отхрачващо, диуретично, потогонно.

Експериментални данни на билката сапуниче

Установено е, че водните извлеци на сапунчето имат цитотоксично действие.

В народната медицина запарка от корените на билката сапунче се използва като отхрачващо, слабително и диуретично. Предизвиква изпотявания. Бронхиалният секрет се разводнява и отхрачването се облекчава. В зависимост от концентрацията на сапонините в запарката може да се предизвика дразнене на лигавицата на фаринкса и стомаха. Парите на запарката дразнят лигавиците на очите и носа и предизвикват сълзотечение и кихане. В народната медицина сапунчето се използува най-вече като отхрачващо при бронхити и фарингити с жилави секрети; при простудни заболявания — като потогонно средство.

Нежелани ефекти на билката сапуниче

Водните екстракти от сапунчето могат да предизвикат отравяния, които се проявяват с мускулно треперене, сухост в устата, парализа на езика, силно изразена мидриаза, халюцинации. При продължително приемане в по-големи дози сапунчето предизвиква повръщане (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973).

Начин на приложение на билката сапуниче

Една чаена лъжичка стрити корени се варят с 500 г вода в продължение на 5 мин. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. Използва се и студен извлек - 30 г корен от сапуниче се поставят в чаша студена вода за 8 часа. Да се пие по 2—3 супени лъжици 3 пъти дневно при гъсти секреции в носа и гърлото. При ангина да се използува за гаргара.

 

ИМАМЕ ВРЕМЕННО ЗАБАВЯНЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКИТЕ! МОЛЯ ДА НИ ИЗВИНИТЕ.