Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Сънотворен мак, действие и приложение на билката

Papaver somniferum L.

Английски - Opium poppy, Pуски - Мак снотворный, Френски - Pavot, Немски – Schlafmohn

Сем. Papaveraceae — Макови

mak.jpg

Основно действие на сънотворен мак

Обезболяващо.

Експериментални и клинични данни на сънотворен мак

Основният алкалоид на получавания от билката сънотворен мак опиум, има хиляди експериментални и клинични изследвания. Главното действие на морфина е обезболяващо. Освен това той понижава възбудимостта на кашличния и дихателния център. Други съдържащи се в билката сънотворен мак алкалоиди (кодеин, наркотин) имат предимно противокашлично действие, а папаверинът е силен спазмолитик. Както морфинът, така и кодеинът и папаверинът намират широко приложение в терапевтичната практика. Морфинът е силно токсичен и употребата му е абсолютно забранена за деца до 5-годишна възраст, за кърмещи жени (една част от поетия морфин се излъчва с млякото и може да предизвиква отравяне на кърменото дете), за бременни в крайния период на бременността.

Емпирични данни на сънотворен мак

Използването в народната медицина на отвара от незрелите кутийки на плода на билката сънотворен мак като сънотворно средство при деца е изключително вредна и опасна практика. Може да настъпи смъртоносно отравяне. Недопустимо е и практикуваното преди в народната медицина използване на отвара от плодните кутийки на мака при стомашни и чревни болки.

Съвременна фитотерапия на сънотворен мак

Използва се при кашлица, диарии и пр. Съдържащите се в нея опиеви алкалоиди могат да предизвикат тежки и дори смъртоносни отравяния.

Описание на сънотворен мак

Едногодишно тревисто растение. Стеблото изправено, 30 — 100 (150) см високо, кръгло голо просто (по-рядко разклонено). Приосновните листа на къси дръжки, стебловите приседнали, обхващащи стеблото, всички удължено яйцевидни или неравно наделени, назъбени, възкожести синьозелени голи. Цветовете единични на върха на стеблото, едри до 10 см в диаметър. Венчелистчетата 4 виолетови, бели, розови или червени, с виолетово, жълто или бяло петно в основата. Плодът сферична или бъчвовидна кутийка, отваряща се на върха с 8 — 10 отвора под диска на близалцето. Семената мрежовидно набръчкани. Цъфти юни — август.

Разпространение на сънотворен мак

Отглеждано като лечебно и декоративно, рядко подивяло. Древно културно растение, произходът неизяснен (вероятно от Източното Средиземноморие или Централна Азия).

mak_2.jpg

Дрога на сънотворен мак

Семенните кутийки след узряване на семената; втвърденият млечен сок (опиум), който изтича при нараняване на зелените кутийки.

Съдържание на сънотворен мак

Цялата билка (без семената) и особено семенните кутийки и опиумът съдържат над 20 алкалоида (главно морфин, още и тебаин, кодеин, папаверин, наркотин и др.), тритерпени, стероли, меконова и хелидонова киселина. Семената съдържат до 50% тлъсто масло.

Начин на приложение на сънотворен мак

Както опиумът, така и морфинът и другите получавани от опиума алкалоиди се употребяват само по лекарско предписание и под лекарски контрол както поради опасността от отравяне, така и поради рисковете да се развие пристрастяване към морфина, което има много тежки последици.

Приложение на семена на сънотворен мак

Семената се използват за печене в хранително-вкусовата промишленост, а в ароматерапията за добиване на масло от маково семе. Маковото семе се произвежда от семена, които се използват в храната и за производство на маргарин и във фармацевтични продукти. За храна използвайте семена от хранителен мак. Поръсват сладкиши или правят пълнеж. Най-вече хранителен мак, отглеждан в Чехия (Чешки син мак / Чешки син мак) и Турция. Напълно узрелите макови семена се използват в сладкарската промишленост, а полученото от тях мастно масло се използва за приготвяне на козметични масла.

Приложение на незрели кутии на сънотворен мак

От незрелите си кутии получават опиум - сгъстен млечен сок. Суровият опиум се използва в Китай и други страни за пушене, дъвчене, като наркотично, опияняващо средство. В европейската медицина опиумът се преработва за извличане на алкалоиди и производството на болкоуспокояващи, успокоителни, антиконвулсанти и хипнотици, както и при стомашни заболявания.

Приложение на листата на сънотворен мак

Пресни листа от мак се използват за компреси за подуване и ухапвания от насекоми.

Множество полезни свойства на билката сънотворен мак

Фармакологичният ефект на опиума се определя от основните съдържащи се в него алкалоиди: морфин, папаверин и кодеин. Морфинът се използва като обезболяващо средство при болка, при подготовка за операции и в следоперативния период. Аналгетичният ефект на морфина се дължи на неговия инхибиращ ефект върху таламуса, трудността при предаване на болка в мозъчната кора. В допълнение, морфинът намалява възбудимостта на дихателните и кашличните центрове, има хипнотичен ефект и инхибира двигателната функция на стомаха и червата. Дългосрочната употреба на морфин може да доведе до пристрастяване към него, придружена от психични разстройства и увреждане на всички органи. Папаверинът има спазмолитичен и успокояващ ефект, намалява тонуса на гладката мускулатура и го отпуска. Използва се при хипертония, ангина пекторис, мигрена, холецистит, спастичен колит, спазми на пикочните пътища, бронхоспазъм. Кодеинът намалява възбудимостта на кашличния център. Препаратите, съдържащи опиум алкалоиди, трябва да се използват само под лекарско наблюдение. Те са противопоказани в напреднала възраст, с дихателна недостатъчност и общо изтощение, както и при деца под 3-годишна възраст.

Морфинът се използва при болка с различна етиология (при наранявания, новообразувания, коронарна болест на сърцето и др.), Безсъние, свързано с болка, и отравяне с беладона.

 

 

Продукти свързани със статията

  1. МАКОВО СЕМЕ , МАК СЕМЕ , ПОЛСКИ МАК , КАДЪНКА , Papaver rhoeas L.