bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ружа, лечебна, действие и приложение на билката

Althaea officinalis L

Aнглийски — Marschmallow, Pуски — Алтей лекарственный, Френски — Guimauve officinale, Немски — Echter Eibisch
Сем. Malvaceae — Слезови

 • Ружа медицинска лист - при кашлица, Althaea officinalis

  Ружа медицинска лист - при кашлица, Althaea officinalis

  Цена: 2,14 лв.

 • Ружа медицинска небелен корен - при кашлица, Althaea officinalis
 • Ружа, лечебна, Althaea officinalis

  Лечебна ружа синоними

  бяла ружа, бял слез, волово око, пъртенка, дива ружа, лигавка, божа ръчица, просвирняк

  Основно действие на лечебна ружа билка

  Лечебната ружа има установено омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие.

  Експериментални и клинични данни на лечебна ружа билка

  Тези въздействия на лечебната ружа се свързват с богатото съдържание на слизести вещества в корените й, установяват учените. Корените на медицинската ружа се използват широко и са с доказана терапевтична активност. Показания за прилагането им на първо място са заболявания на дихателните пътища, придружени от упорита кашлица, магарешка кашлица, бронхити, трахеити и на второ място - заболявания на храносмилателния канал (язвена болест, хиперацидни гастрити). Лечебната ружа се препоръчва при хронични колити и дори при дизентерия. В тези случаи ружата оказва и противодиарично действие. Ружата се препоръчва и за външно прилагане при възпалителни заболявания на устната кухина, при гингивити, тонзилити и при конюнктивити.

  Противовъзпалителното действие на извлека от медицинска ружа се свързва и с присъствието на полизахариден комплекс, изграден предимно от хексози и пентози. Корените на медицинската ружа намират приложение и в една друга област - в диететиката, в състава на т. нар. слузеста диета.

  Емпирични данни на лечебна ружа билка

  Изчистеният корен от ружата е бил използван още в Персия като клечка за дъвчене при никнене на млечни зъби на бебета.След накисване клеят от листата и корените на ружата се използва като успокояващо средство за сухи ръце, слънчево изгаряне, суха коса, в лосиони или в маска за лице, за лечение на такива състояния на кожата като псероазис.Успокояващ компрес на очите може да се използва за омекотяване на кожата около очите.

 • Ружа медицинска белен корен - при кашлица и храчки, Althaea officinalis
 • Бяла ружа корен, Bioherba, 200 мг, 100 капсули

  Бяла ружа корен, Bioherba, 200 мг, 100 капсули

  Цена: 15,94 лв.

 • Народната медицина използва лечебните свойства на ружата като препоръчва гаргари – за болки в гърлото и възпаления на венците, мехлем от корените на ружата – при циреи, абцеси или изгаряния. Запарка от листата на ружата се използва вътрешно за лечение на кашлица, диария, цистит, често уриниране или външно като компрес на очите. Пресни смачкани цветове от лечебна ружа се прилагат топли за успокояване на възпалената кожа. Стрита на прах ружа се използва като слепващ агент в производството на таблетки. Сиропите се приготвят от настойки за лечение на кашлица. Отвари, тинктури и лапи от лечебна ружа могат да се използват за всякакви възпаления.

  Начин на приложение на лечебна ружа билка

  Една-две супени лъжици ситно нарязани корени (много по-рядко се прибягва към употребата на листа или цветове от ружа) се извличат с 500 мл студена вода (извличане на студено) в продължение на 1 ден. Полученият извлек се прецежда, подсладява се малко и се пие по една супена лъжица на всеки 2 часа. За същата цел може да се използва и изготвеният в аптеките сироп от корените на ружата или т. нар. дисперг.

  Противопоказания на лечебна ружа билка

  В цветовете на ружата се съдържа пигментът малвидин, който може да се използва за оцветяване на вълна.В същото време е важно да се отбележи, че противопоказания при употребата на лечебна ружа не са познати. Въпреки това, усвояването на други лекарства може да се забави заради лепкавите вещества в билката.

  Описание на лечебна ружа билка

  Лечебната ружа е многогодишно, тревисто, гъсто, сивовлакнесто растение. Стеблото е право, до 2 м високо, често разклонено. Листата на лечебната ружа са триъгълно яйцевидни, цели или длановидно наделени, долните са 5, горните са 3-делни. Цветовете на лечебната ружа са многобройни, едри, единични или на групи в пазвите на горните листа. Чашката е 5-делна, двойна, трайна. Венчелистчетата са 5, клиновидни, (9) 15-20 мм дълги, 2 пъти по-дълги от чашката, розовобели или бели, рядко червени. Плодът е 7-8 (10) мм в диаметър, разпадащ се на 15-25 светлокафяви плодни дяла. Лечебната ружа цъфти от юли до септември.

  Ружа, лечебна, кашлица

  Разпространение и история на лечебна ружа билка

  Лечебната ружа расте по влажни места, ливади, из храсталаци, край реки и блата, в равнините и планините. Разпространена е из цялата страна от низините докъм 1000 м надморска височина. На някои места лечебната ружа се отглежда декоративна. Освен у нас, лечебната ружа се среща почти в цяла Европа (с изключение на северните части).

  Дроги на лечебна ружа билка

  Най-широко в медицинската практика се използват корените на лечебната ружа (Radix Althaeae). Доброкачествената дрога се получава от корени на двугодишни билки. През първата година на развитие корените на лечебната ружа са още тънки и не съдържат достатъчно количество слузни вещества, а през третата година вече вдървеняват и слузното им съдържание силно намалява.

  Корените на ружата се изкопават през есента след узряване на семената, когато те са най-богати на слузни вещества. След изваждането им се отстраняват най-тънките коренчета и надземните части, а корените се почистват от почвените частици и се измиват. След отцеждането им, според изискванията на фармакопеята, корените се обелват, за да се отстранят ликовите влакна, поради които стриването на дрогата на прах е трудно. След това се сушат колкото е възможно по-бързо - най-добре в сушилня при температура около 45°С. Представляват прави, след сушенето слабо усукани цилиндрични корени, които след обелването отвън са бели или жълтеникавобели. Ломът им е брашнян (поради голямото количество нишесте), към периферията дълговлакнест, а към дървесината късовлакнест и зърнест.
  Дрогата притежава слаба характерна миризма и сладникав силно слузест вкус.

  Съдържание и свойства на лечебна ружа билка

  Съдържа около 20% слузни вещества, 30% нишесте, пектини, танини и др. Слузните вещества се разтварят в студена вода. В практиката е въведен течен екстракт от корените (1:2). Влиза в състава на гръдния чай и служи за приготвяне на сироп.

  Приложение на лечебна ружа билка

  В народната медицина намират приложение и листата на билката (Folia Althaeae), събрани по време на цъфтеж, а цветовете (Flores Althaeae) - в началото на цъфтежа. Сушат се на тънък пласт или в сушилня при температура до 50°С. Листата и цветовете съдържат по-малко слузни вещества, следи от етерично масло флавоноидни вещества и др.

  Монопрепарати, използващи лечебна ружа:

  Canada: Butt-Out. France: Primadrill. Germany: Phytohustil

  Препарати, включващи в състава си и лечебна ружа:

  Australia: Althaea Complex; Cough Relief; Garlic and Horseradishþ C Complex; Hydrastis Complex; Potassium Iodide and Stramonium Compound. Austria: Heumann's Bronchialtee; Paracodin; The Chambard-Tee; Tuscalman. Belgium: Kamfeine. Brazil: Asmatiron; Broncofenil; Bronquidex; Brontoss; Expectobron; Expectol; Iodeto de Potassio; Iodeto de Potassio; Iol; Iolin; MM Expectorante; Peitoral Angico Pelotense; Pulmoforte. Canada: Original Herb Cough Drops; Swiss Herb Cough Drops. Chile: Paltomiel Plus; Pulmagol; Ramistos. Czech Republic: Detska Cajova Smes; Detsky Caj s Hermankem; Nontusyl; Pruduskova; Pulmoran; Species Pectorales Planta. France: Mediflor Tisane No 4 Diuretique. Germany: Heumann Bronchialtee Solubifix T; Tonsilgon. Italy: Gastrotuss. Malaysia: Horseradish Plus. Russia: Linkus (Линкас); Pansoral Teething (Пансорал Первые Зубы); Tonsilgon N (Тонзилгон Н). South Africa: Cough Elixir. Spain: Bronpul; Llantusil; Malvaliz; Natusor Broncopul; Natusor Farinol; Natusor Gastrolen; Natusor Malvasen; Pazbronquial; Senalsor. Switzerland: Malveol; Tisane pectorale et antitussive; Tisane pectorale pour les enfants; Tisane Provencale No 1; Tuscalman. UK: Antibron; Asthma & Catarrh Relief; Balm of Gilead; Chest Mixture; Herb and Honey Cough Elixir; Herbelix; Herbheal Ointment; Horehound and Aniseed Cough Mixture; Modern Herbals Cold & Catarrh; Modern Herbals Cold & Congestion; Napiers Uva Ursi Tea; Potter's Catarrh Pastilles; Sinotar; Vegetable Cough Remover. USA: Laci Le Beau Super Dieter's Tea.

   


  Продукти свързани със статията

  1. Ружа медицинска лист - при кашлица, Althaea officinalis

   Ружа медицинска лист - при кашлица, Althaea officinalis

   Цена: 2,14 лв.

  2. Ружа медицинска небелен корен - при кашлица, Althaea officinalis
  3. Ружа медицинска белен корен - при кашлица и храчки, Althaea officinalis