bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Решетка, действие и приложение на билката

Carlina acanthifolia AIL

Aнглийски — Carlina thisle, Руски — Колючник бесстебельный, Френски — Carline acaule, Немски — Eberwurz, Einhackl
Сем. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни

 • Решетка корен - при високо кръвно BOF, Carlina acanthifolia All.
 • Решетка Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Решетка Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Цена: 7,90 лв.

 • Решетка, Carlina acanthifolia

  Двугодишно (рядко многогодишно) тревисто растение с дълъг корен — до 50—100 см дълбочина. Развива приосновна розетка от многобройни пересто изрязани бодливи листа, прилепнали към земята. Кошничката единична голяма, до 10—12 см в диаметър, плътно прилепнала до листната розетка (стеблото липсва). Цветовете тръбести двуполови възжълти. Плодосемката длъгнеста влакнеста, с хвърчилка от перести власинки. Цъфти юни — октомври.

  Билката решетката се счита за слънчево растение, тъй като изглежда като малко слънце. Решетката няма стебло, а листата ѝ са събрани в розетка – продълговати до овални, с много бодли по тях. При брането ѝ се получава затруднения и този, който я докосне, винаги си заплаща заради множество убождания, след това набраният цвят се изсушава. Може да се лакира в златно, за да носи повече богатство. Към растението се добавят още тройка листа от разковниче и глава чесън. Може да сложите и още билки, но задължително с нечетен брой – три, седем или девет. Всяка от тях се нарича поотделно. Направеният талисман можете да сложите на видно място в дома, за да запазите дома си от всяко лошо желание, както и от крадци, зли сили, болести и лоши помисли. Според легендата решетката привлича божията благодат за да носи в дома здраве, разбирателство, богатство, щастие и късмет.

  Основно действие на билката решетка

  Диуретично и противовъзпалително.

  Експериментални и клинични данни на билката решетка

  Най-вероятно отговорни за проявяваните от дрогата въздействия са наличните в нея инолин (от 8 до 20%) и значителен процент (от 1 до 2%) етерично масло. Дрогата проявява противовъзпалителен ефект при възпалителни процеси в храносмилателния тракт. Това действие на решетката най-вероятно се дължи на съдържащите се в нея дъбилни вещества и танини.

  Проучено е сърдечно-съдовото действие на дрогата, в резултат на, което е установено, че водни и алкохолни извлеци от решетката оказват силен и дълготраен хипотензивен ефект (по-продължителен от 20 мин). Не са познати други експериментални и клинични проучвания на дрогата.

  Решетка, лечениеБългарската народна медицина предлага решетката като средство за лечение на отоците (асцита), съпровождащи чернодробната цироза. Освен това дрогата се използува като отхрачващо средство при хронични обструктивни заболявания на белите дробове, като противовъзпалително средство при заболявания на пикочоотделителните пътища и на бъбречния паренхим. Решетката се предлага и за външно приложение при лечение на инфектирани рани и при фурункулоза.

  Решетката намира приложение и във ветеринарната медицина (народна) като ефикасно средство за лечение на болестта „бутрак" при конете и за лечение на болестта „гърлица" при свинете. Дрогата се прилага при домашните животни, примесена към храната.

  Начин на приложение на билката решетка

  Дрогата се прилага като алкохолен извлек в съотношение 1:10 в доза 15—20 капки 2—3 пъти дневно, както и под формата на запарка, изготвяна, както следва: 15 г от ситно нарязаната дрога се заливат с 500 мл вряща вода. Извлича се в продължение на 20 мин (извличане на горещо) (Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1963); след изстиване на течността и прецеждане се изпива изготвеното количество в продължение на два дни. Препоръчва се също при¬емането на върха на ножа на стрит на прах корен в продължение на няколко месеца по 2 до 3 пъти дневно.
  За външно приложение се препоръчва варенето на 50 г нарязана дрога (корен) в 500 мл вода в продължение на 30 минути.


  Продукти свързани със статията

  1. Решетка корен - при високо кръвно BOF, Carlina acanthifolia All.
  2. Решетка Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Решетка Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Цена: 7,90 лв.

  3. Шведска горчивка - 11 рязани билки, произход Германия, насипна
  4. Шведска горчивка на прах - 11 смлени билки, произход Германия, насипна
  5. Шведска горчивка по Мария Требен Тинктура, Bioherba, 100 мл