Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пащърнак, действие и приложение на билката

Pastinaca saliva L.

Английски – Parsnip, Pуски - Пастернак посевной, Френски - Panais, Немски - Pastinak
Сем. Apiaceae (Umbelliferae) - Сенникоцветни

Пащърнак

Основно действие на пащърнак

Коронародилатиращо, спазмолитично и меко хипотензивно.

Експериментални и клинични данни на пащърнак

От биологично активните вещества на билката пащърнак най-подробно е изследван пастинацинът от руски учени от 1958 до 1956. Пастинацинът, изследван както препарат върху изолирано сърце по Лангендорф, така и в условия на цялостен организъм, предизвиква увеличение на коронарния кръвоток в продължение на 10 - 15 минути. Коронародилатиращите свойства на пастинацина се установяват също и на фона на експериментален спазъм на коронарните съдове, предизвикан с различни спазмогени. Върху периферни съдове пастинацинът оказва по-слабо вазодилатиращо действие.

По данни на същите автори пастинацинът притежава спазмолитично действие спрямо гладката мускулатура на храносмилателния тракт. Особено изразен антиспастичен ефект е доказан при експериментални спазми, получени с ацетилхолин и бариев хлорид.

Пастинацинът притежава умерено хипотензивно действие при нормотензивни животни; той понижава кръвното налягане и при зайци с експериментална хипертония.

Фармакологичните проучвания на кумариновата смес, изолирана от билката пащърнака у нас от учните Бубева-Иванова и Желева през 1972, установяват, че последната се характеризира с наличието на коронародилатиращи свойства, които се наблюдават както на препарат от изолирано топлокръвно сърце, така и в условия на цялостен организъм. Върху гладкомускулни препарати тоталната смес от кумарините на пащърнака упражнява умерен спазмолитичен ефект. Спрямо периферни съдове сместа се оказва практически неактивна. Проучванията на сместа за повлияване на окислителните процеси в миокарда показват, че последната не влияе върху потреблението на кислород от миокарда. Кумариновата смес, изолирана от билката пащърнак, притежава слаб до умерено изразен позитивен инотропен и негативен хронотропен ефект. Субстанцията се понася добре и не са наблюдавани странични явления. Хистологичните изследвания на паренхимните органи не показват отклонения от нормата. Същото важи и за хемолитичните показатели.

Пащърнак

Терапевтично приложение на пащърнак

Пастинацинът се прилага при сърдечни неврози, стенокардия, колики и др.

Поради констатираното фотосензибилизиращо действие на фурокумарините, изолирани от плодовете на пащърнака у нас те са внедрени за лечение на болестта vitiligo, като препарат Xantorin под форма на разтвор за външно приложение.

Описание на пащърнак

Двугодишно тревисто растение с вретеновиден месест жълтокафяв, многоглавест корен; през първата година развива перести листа на дълги дръжки; през втората - цветоносно стебло изправено, голо, до 100 см високо, набраздено, стебловите листа приседнали, обикновено прости с удължени влагалища. Цветовете в сложни сенници с 8 - 12 главни лъча. Венчелистчетата 5, златисто жълти. Плодът странично сплеснат, с надлъжни ребра, разпадащ се на две половинки с ципесто крилати ръбове. Цъфти юни - август.

Бране и съхранение на пащърнак

Събира се не по-рано от октомври и се съхранява във влажен пясък в хладно помещение. Именно през есента, преди първите студове, кореновите култури придобиват тегло и придобиват характерен аромат.

Малките коренови култури лесно се изваждат ръчно, а по-дебелите могат да се счупят на две. За да не се случи това, когато копаете, вземете кореноплодни с вилни градински.

Пащернакът, който цъфти през първата година на отглеждане, е напълно неподходящ за събиране на семена. Появилите се през втората година след сеитбата съцветия дават най-големите и най-добре покълнали семена. Не отлагайте събирането на семена, в противен случай те ще се разпаднат. Най-добрият момент за събиране на семена е, когато чадърите станат жълто-кафяви или светлокафяви. След това внимателно пресейте семената през сито, изсушете (ще отнеме няколко дни) и съхранявайте до пролетта на тъмно, хладно и сухо място.

Лечебни ползи на пащърнак
Препаратите от пащернак имат спазмолитично, диуретично, обезболяващо, отхрачващо, тонизиращо и стимулиращо сексуална функция. Билката подобрява метаболизма, има хипогликемичен ефект.

Разпространение на пащърнак

Расте из ливади и влажни тревисти места, край храсталаци и пътища. Разпространено из цялата страна докъм 1600 м надморска височина. Широко отглеждано като подправка. Среща се в цяла Европа.

Дрога на пащърнак

Корен (Radix Pastinacae), семена (Semina Pastinacae).Пащърнак

Съдържание на пащърнак

Корен - етерично масло, кумарини; семена - етерично масло, кумарини (бергаптен, императорин, ксантотоксол и др.), тлъсто масло, богато на петрозелинова киселина.

Намерени са хемотипове с високо съдържание на миристицин в етеричното масло. Етеричното масло на семената, което се състои от нетерпеноидни алифатни естери, е два типа, различаващи се по наличността, респективно липсата на естери на оцетната киселина.

Начин на приложение на пащърнак

Българският препарат Xantorin - разтвори в няколко концентрации - се прилага върху депигментираните места на кожата. Подобен на ксанторина е и съветският препарат Beroxanum - за външно и вътрешно приложение при витилиго.

Приложение в медицината и в кулинарията на пащърнак

Пащърнак се използват в медицината. Фармацевтичната индустрия извлича от него бергаптен и ксантотоксин, на базата на които освобождава препарата Бероксан, с помощта на който се лекуват редица кожни заболявания, включително витилиго. Ефектът на лекарството е да повиши чувствителността на кожата към ултравиолетово лъчение, което допринася за пигментацията на засегнатата кожа. Следователно, Берокса се използва в комбинация с ултравиолетово лъчение. "Бероксан" има и спазмолитични свойства, оказва съдоразширяващо действие върху коронарните и периферните съдове.

Растението има лек мирис, наподобяващ този на магданоз, пикантен, сладникав вкус, подобен на този на морковите. Пащернакът се използва широко в готвенето и сладкарските изделия. Корените му се използват задушени, както и подправка за супи, гарнитура към месо или като подправка за зеленчукови салати.

Нежелани реакции на пащърнак

При събиране на растителния материал трябва да се внимава за защита на ръцете, очите и кожата, за да се избегнат изгаряния и раздразнения.

Съчетание с други билки на пащърнак

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Продукти свързани с билката

  1. ПАЩЪРНАК КОРЕН СУШЕН РЯЗАН 10/10мм, при ВИТИЛИГО