Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Паричка, действие и приложение на билката

Паричка, многогодишна маргаритка

Bellis perennis L.
Aнглийски - True daisy, Pуски - Маргаритка многолетняя, Френски - Paquerette vivace, Немски - Gemeines Gansebliimchen
Сем. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни


pari4ka.jpg

Основно действие на билката паричка

Възпалителни кожни заболявания; антитусивцо.

Емпирични данни на билката паричка

Външно билката намира приложение при атонични рани за бързото им заздравяване, а също и при инфектирани увреждания на кожата, съпроводени с гнойни колекции — фурункули и др. Билката се употребява в народната медицина на много страни като противокашлично (антитусивно) и отхрачващо средство. Това й действие най-вероятно е свързано със съдържанието на сапонини и етерично масло.
Много автори препоръчват даването на извлеци от паричката при чернодробни и бъбречни увреждания, а също и при маточни кръвоизливи. Сравнително високото съдържание на витамин С в билката може отчасти да обясни използването му в това отношение. Според Турова (1974) билката притежава слабително действие.

Описание на билката паричка

Многогодишно тревисто растение. Коренището късо. Листата събрани в приосковна розетка, лопатовидни до обратно яйцевидни. Кошничките единични на върха на безлйстното надземно стебло. Крайните цветове женски езичести бели, рядко възрозови; вътрешни гс двуполовитръбести жълти. Плодосемките обратно яйцевидни, сплеснати гладки, без хвърчилка Цъфти април — септември.

Лечебни свойства на билката паричка

Паричката се използва широко в медицината, тъй като има редица изключителни лечебни свойства. Обикновено цветовете с листа се използват за лечение на различни заболявания. В това растение и особено в съцветия учените са открили много уникални биологично активни съединения. Те включват различни органични киселини, ароматно етерично масло и вещества като сапонин и инулин.

Преди полезното вещество да бъде научно открито в паричката била предписана дълго време за прочистване на кръвта, при фебрилни състояния, ревматизъм, с висока концентрация на пикочна киселина в човешкия организъм, на капки. И в наше време многобройни препарати от многогодишни маргаритки се препоръчват при сериозни заболявания на ендокринната система, причиняващи метаболитни нарушения, както и в начален стадий на хипертония.

В народната медицина маргаритката се използва при остри и хронични заболявания на дихателните пътища, например, бронхит, чернодробни заболявания, подагра, патологични процеси в лигавицата на сърцето, бъбреците и пикочния мехур. В тези случаи е необходимо да се прилагат инфузиите на растението вътре. И външна употреба - под формата на компреси от отварата е показана за синини с отворени рани, фурункулоза, абсцеси, гнойни лезии на кожни участъци, хемороиди. За козметични цели растението е отлично свиващо средство.

Разпространение на билката паричка

Расте из ливади, тревисти места и храсталаци, на много места се отглежда като декоративно. Среща се в цяла Европа.

pari4ka_2.jpg

Дрога на билката паричка

Цветни кошнички (Flores Bellidis perennis).

Съдържание на билката паричка

Цветовете съдържат сапонини, слузни вещества, етерично масло с лахнофилумсстер (С1.1Н12О2) — естер на транскарбоновата дихидроматрикариева киселина, флавони, антоксантин, белфизин, глюкозида белидин, смоли, тлъсто масло, инулин, захари, органичните киселини — ябълчени и винена.

Начин и форми на приложение на билката паричка

Три чаени лъжици нарязана билка се накисва в половин чаша вода в продължение на 8 часа, прецежда се и се изпива за половин ден. Остатъкът след прецеждането се използва за компреси.

Нежелани реакции на билката паричка

Не са установени странични ефекти при продължителна употреба на билката. Въпреки това, различни лекарства и лекарствени продукти, съдържащи парички, са противопоказани по време на бременност.

Съчетание с други билки на билката паричка

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.