bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пача трева, действие и приложение на билката

Poligonum aviculare L.

Aнглийски — Knotgrass, allseed, armstrong, Pуски— Горец птичий, Френски — Trainasse, renouee des oiseaux, Hемски — Vogelknoterich
Сем. Polygonaceae — Лападови

Пача трева, Polygonum aviculare

 • Пача трева стрък - пясък и камъни в бъбреците, Polygonum aviculare
 •  

  Описание на билката пача трева

  Едногодишно тревисто растение с дълъг вретеновиден корен. Стеблата полегнали или приповдигнати, от основата разклонени, 20—60 (150) см дълги. Листата синьозелени или сивозелени, елиптични или линейно ланцетни. Цветовете единични или по 2—6 в снопчета в пазвите на листата. Околоцветникът прост, почти до основата 5-делен, дяловете със зелен среден ръб по края розови, червени и бели. Плодът яйцевидно тристенно орехче, лъскаво тъмнокафяво до черно. Цъфти юни — октомври.

  Разпространение и отглеждане на билката пача трева

  Расте по тревисти и песъкливи места, като бурен край селища, пътища, плевел в нивите и лозята. Разпространено из цялата страна докъм 1200 (2300) м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

  Дрога /билка/ на пача трева

  Надземната част (Herba Polygoni).

  Събиране и съхранение на пача трева

  Използва се билката, събрана през периода на цъфтеж (от юни до края на лятото). Изсушете тревата на сянка и съхранявайте в добре проветриво помещение или в сушилня при температура около 50 ° C.

  Съдържание на билката пача трева

  В листата се съдържат дъбилни вещества, восък, флавонов глюкозид авикуларин, в корените — оксиметилантрахинон, а в цялото растение — соли на силициевата киселина.

   

  Основно действие на билката пача трева

  При пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, язва, кървава диария, изобилна менструация, хемороиди, бяло течение у жените, глисти, отоци, сърдечни заболявания.

  Лечебни свойства на билката пача трева

  Пачата трева има противовъзпалително, антимикробно, заздравяващо рани, стипчиво, диуретично и антисептично действие.

  Билката повишава кръвосъсирването на кръвта, помага за намаляване на кръвната захар, намалява кървенето на лигавиците, има лек хипотензивен ефект, повишава устойчивостта на организма към болести, намалява кристализацията на соли в пикочните пътища.

  Приема вътре се вътрешно при различни заболявания на пикочния мехур и с нарушение на минералния метаболизъм; за предотвратяване на уролитиаза, в началния период на това заболяване и след отстраняване на камъни; при чернодробни заболявания; при язва на стомаха и 12 дуоденална язва; при атония на матката с маточно кървене; в комплексното лечение на туберкулоза, малария, с маточно и хемороидално кървене.

  Външно при различни кожни заболявания, както и за лечение на рани, язви и синини.

  Експериментални и клинични данни на билката пача трева

  Водни извлеци от дрогата, приложени вътрешно, понижават артериалното налягане и усилват дишането, предизвикват съкращаване на матката, скъсяват времето на съсирването на кръвта и повишават диурезата. От растението е приготвен  препаратът авикуларен, който ускорява съсирването на кръвта, без да влияе на нейния вискозитет.  Утеротоничното действие на билката, съчетано с нейното кръвоспиращо действие, обясняват способността й да спира маточните кръвотечения и да регулира обилната и нередовна менструация. Клинични изследвания с препарата авикуларен са проведени в акушеро-гинекологични клиники и родилни домове в случаи на забавено съкращаване на матката след раждане. Давани са таблетки по 0,50 2—3 пъти дневно. В 60% от случаите се получават добри резултати, в 30% — удовлетворителни. Странични влияния не са наблюдавани Турова, А. Д. Лекарственнне растения СССР и их применение, 2-ое изд. М., Медицина, 1974). Други експериментални проучвания също установяват, че пачата трева,  ускорява кръвосъсирването. Повишаването на дозата не влияе на ефекта.

  Пача трева, лечение

  От народната медицина билката се прилага вътрешно като диуретик при чернодробни и бъбречни заболявания за подпомагане изхвърлянето на бъбречни пясъци и камъни (Willfort, R. Gesundheit durch Heilkrauter, 14. Auflage. Linz, R. Trauner Verl., 1975), при хемороиди, главоболие, различни крампи, заболявания на стомашно-чревния тракт (Акопов, И. 3. Кровоостанавливающие растения. Ташкент, Медицина, Узб. ССР, 1977). Препоръчва се също използуването при белодробни заболявания и тъй като се смята, че възбужда образуването на съединителна тъкан — за лечение на стомашна язва.

  Начин на приложение на билката пача трева

  Вътрешно се прилага инфузия —2 чаени лъжички от дрогата се заливат с 1 чаша вряща вода, оставя се да престои 5 минути и се прецежда. Дневно се пият по 2—3 чаши според нуждата (Willfort, R. Gesundheit durch Heilkrauter, 14. Auflage. Linz, R. Trauner Verl., 1975). Външно — размачкана прясна дрога под форма на лапи за налагане на трудно заздравяващи рани (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973).

  Нежелани реакции на билката пача трева

  Дрогата е противопоказана при остри възпаления на бъбреците и пикочния мехур поради дразнещото действие на силикатите
  (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973).

  Съчетание с други билки на билката пача трева

  Като кръвоспиращо средство се съчетава с билките листа от смрадлика, кори от дъб, цвят от лайка, цвят от лавандула, плод от карамфил.


  Продукти свързани със статията

  1. Пача трева стрък - пясък и камъни в бъбреците, Polygonum aviculare
  2. Турта цвят - при миома / женски болести, Тagetes Erecta

   Турта цвят - при миома / женски болести, Тagetes Erecta

   Цена: 2,81 лв.

  3. Чай при Хемороиди - вътрешен прием, насипен

   Чай при Хемороиди - вътрешен прием, насипен

   Цена: 7,82 лв.

  4. Полигонум авикуларе , POLYGONUM AVICULARE C 5 , Боарон

   Полигонум авикуларе , POLYGONUM AVICULARE C 5 , Боарон

   Цена: 5,54 лв.