bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Овес и овесени ядки помагат при стрес

Овес и овесени ядки, действие и приложение на билката

Avena sativa L. 
Aнглийски  — Oat, Руски — Овес посевной, Френски — Avoine, Н. — Soat-Hafer, Fahnen-Hafer
Сем. Poaceae (Gramineae) — Житни

ОвесОвесът е една от най-подходящите билки за подпомагане на нервната система, особено в състояние на стрес.

Овесът е особено подходящ при нервна преумора и изтощение, свързани със състояния на депресия. Може да се комбинира с други билки или лекарства, подпомагащи лечението на нервите. Използва се и при цялостна изтощеност на организма. При състояния на депресия най-подходящо е комбинирането на овеса с шлемник и див пелин.

Експериментални и клинични данни на овес и овесени ядки

Клинично е наблюдавано много добро успокояващо, а в някои случаи и сънотворно действие на овесената тинктура. Овесът намира приложение като диетична храна, белтъчините на овеса подобно на белтъчините на соята биологично са особено ценни. Овесеното брашно е добро диетично средство за болни в период на възстановяване. Особено добре действува на изтощени хора след продължително боледуване отвара от овесени зърна с мед — приятно освежаващо и укрепващо питие.
При остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, ентерити, колити) добро помощно лечебно средство е кашицата от овесено брашно или овесени ядки. Овесените ядки се препоръчват и при чревни разстройства
У деца.    

Други показания на овес и овесени ядки

При фебрилни състояния, а също така при  подагра се препоръчва овесено питие, приготвено чрез варене на 40 г овес в половин литър вода. На овесените ядки се приписва свойството да благоприятствуват растежа на косата. Поради богатото си съдържание на силициева киселина овесената слама, накисната в топла вода във вана, е добро облекчаващо средство при подагра и ревматизъм. Силна отвара от овесена слама и дъбови кори е добро средство при потене на краката (баня на краката с продължителност 15—20 мин).

Напоследък голям интерес предизвикват съобщенията за ефикасното действие на овеса срещу пристрастяването към морфин и срещу тютюнопушенето. Пред вид на успешното използуване от индийската народна медицина на отвара от овес за лечение на пристрастяването към опиум и към тютюнопушене е изследван ефекта на алкохолна тинктура от овес върху пушачи, болни от бронхит, и са получени окуражаващи резултати. По-късно група сътрудници на Института по фармакология и терапия на Университета в Дънди, Великобритания  извършват обширни експериментални изследвания.Използувани са били главно свежи зелени овесени стебла (без корените), събирани по време на цъфтежа на овеса. Получавана е алкохолна тинктура, като за опитите е използуван сухият остатък от нея, разтварян във вода. Най-изразено антагонистично действие по отношение на морфиновите ефекти имат екстрактите от млади зелени растения, но и екстрактите от овесените зърна показват значителна активност. Наблюдаван е антагонизъм и спрямо някои ефекти на никотина.
Овес - срещу нервно изтощение

Лечебни свойства на овес и овесени ядки, видове продукти

В народната медицина отвара от овес се използва при изтощено тяло и като леко слабително. Овесената каша често се включва в диетите при диабет. Ваните се използват за лечение на ставите. Овесът помага при увреждане на бъбреците, черния дроб, диабет, анемия, физическа и психическа преумора, както и при екзема и диатеза. Освен това помага за премахване на излишния холестерол от организма. Алкохолната тинктура от зелените върхове на овеса, събрана във фазата на зрялост помага при безсъние, неврастения. Незрелият овес увеличава хормона тестостерон в организма, което води до повишена сексуалност.

Овесените продукти имат ценни хранителни свойства, те се използват в диетична храна. В същото време овесените люспи и овесените ядки, приготвени от овесени зърна, се усвояват много по-добре от овесената каша.

Начини за приложение и диета с овес и овесени ядки

За вътрешна употреба (пие са като чай): една супена лъжица овес или овесени ядки на две чаши вода, вари се продължително. По-добре е овесът или овесените ядки да се залеят с водата вечерта и на следната сутрин да се варят.


Овесена отвара с мляко и мед: чаша овес (или овесени ядки) се заливат с пет чаши вода, изварява се до половина (до гъстотата на течен кисел). Прецежда се и към отварата се прибавя равно количество мляко (дколо 2 чаши), отново се възварява. Тогава се прибавят 4 чаени лъжички мед (може и повече — по вкус) и пак се възварява. Получената приятна и калорийна напитка се употребява затоплена на два-три пъти за един ден.
Отвара от овесена слама за вани на краката (при потене) — 300 г. овесена слама на кофа вода.
Отвара от овесена слама за бани при ревматизъм — 1/2 — 1 кг ситно нарязана овесена слама се вари 1/2 час с няколко литра вода, след това се прецежда и отварата се прибавя към топлата вода във ваната за баня.

Описание на овес и овесени ядки

Овесът е едногодишно тревисто растение с брадат корен. Стеблото на овеса е кръгло, кухо в междувъзлията и плътно във възлите, до 1 м високо. Листата линейно ланцетни грапави. Цветовете на овеса са зелени с дълги осили, по 2 в класчета, събрани по много в разперена многоцветна метлица с гола несъчленена ос. Плодът удължено зърно с надлъжна бразда, сраснало с плевиците. Цъфти юни — юли.

Избор и съхранение на овесените ядки

Лекарствена суровина е цялото растение в различни фази на зрялост. Върховете на стъблата с дължина 20 см се събират на етапа на заглавието.

Изсушава се в сухо, слънчево време под навес или в сушилня при температура 60 ° C. Съхранява се в сухи и проветриви помещения в чували от лен.

Разпространение и отглеждане на овес и овесени ядки

Овесът се отглежда се като зърнена фуражна култура из цялата страна. Културен вид. Произхожда от Централна Европа.

Билка овес и овесени ядки

Използват се лечебните свойства на овесеното брашно (Farina Avenae); овесени ядки (Avena contusus); овесена слама (Stramentum Avenae).

Съдържание и химични свойства на овес и овесени ядки

Химичният състав на овеса е изследван основно. Главна съставка на овесените зърна е нишестето (50—60%). Освен на нишесте овесените зърна са богати и на лесно усвоим с висока биологична стойност белтък (14—15%) и на витамини от групата В. Овесените зърна съдържат и мазнина (6—9%), захар (2—5%); в тях са открити и множество свободни аминокиселини, сапонини (някои от тях с антимикробно действие), флавоноиди, фитинови киселини.

Хранителен състав на овес и овесени ядки

Овесът съдържа протеини, мазнини, въглехидрати, аминокиселини, дъвка, сигмастерол, бета-ситостерол, стероидни сапонини, органични киселини, ванилин гликозид и витамини Е, В1, В2. А. метионин, полифенол, холин, соли на калий, магнезий, фосфор, желязо, натрий, калций, цинк, кобалт, манган.

Нежелани реакции на овес и овесени ядки

Няма противопоказания.

За кого не са предназначени овесените ядки

Овесените ядки се считат за безопасни и ефективни. Въпреки това не се препоръчват на хора страдащи от
жлъчно-каменна болест; индивидуална непоносимост и на хора, които са претърпели операция и е бил отстранен жлъчния мехур.

Съчетание с билки на овес и овесени ядки

При подагра може да се съчетае с бъз цвят, трицветна теменуга стрък, горска ягода лист, гръмотрън корен, девисил стрък, репей корен, златна пръчица.

Съчетания с храни на овес и овесени ядки

Често се съчетава с ечемик, ръж и просо.