bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Омайниче градско (гребник), действие и приложение на билката

Градско омайниче

Geum urbanwn L.
Английски - Herb Bennet, Wood Avens, Немски - Nelkenwurz, Echter Nelkenwurz, Френски - Herbe de saint Benoit, Руски - Гравилат городской
Сем. Rosaceae - Розоцветни

 • Омайниче стрък, Geum urbanum

  Омайниче стрък, Geum urbanum

  Цена: 5,38 лв.

 • Омайниче корен - при диария, Geum urbanum L.

  Омайниче корен - при диария, Geum urbanum L.

  Цена: 6,46 лв.

 • Градско омайниче

  Основно действие на билката омайниче градско

  Градското омайниче има установено противовъзпалително, антидиарично, противомикробно действие.

  Експериментални и клинични данни на билката омайниче градско

  Във връзка с богатото съдържание на танини в дрогата (30%), както и на малки количества флавоноиден гликозид, градското омайниче има противовъзпалително и антидиарично (при вътрешно приемане) действие. Освен това, присъствието на етерично масло в количество 0,1%, изградено в основни линии от евгенол, осигурява и известна противомикробна активност на билката, установяват учените. Алкохолните, освободени от етеричното масло, извлеци от градското омайниче също имат бактерицидно действие спрямо Вас. mycoides, Pseudomonas pyocyanea, Staph, aureus. Екип от наши учени проучва в края на шейсетте години на миналия век върху нормотонични опитни животни (котки) влиянието на алкохолни и водни извлеци от омайничето и не установява съществено повлияване на артериалното налягане.

  Емпирични данни и ползи на билката омайниче градско

  Българската народна медицина препоръчва прилагането на извлеци от омайничето заради противовъзпалителното и антибактериалното му действие при възпалителни заболявания на храносмилателния канал от инфекциозно естество - ентероколити, дизентерия в лека форма, метеоризъм, нарушения в храносмилателния тракт.

  Все във връзка с изразеното си адстрингентно противовъзпалително действие на градското омайниче извлеци от дрогата (алкохолни и водни) се прилагат и локално (външно) при конюнктивити, при възпалителни заболявания на венците, при възпалителни заболявания на влагалището и на външните полови органи. Освен това надземната част на дрогата на градското омайниче се предлага като добро средство за успокояване на нервната система.

  Начин на приложение на билката омайниче градско

  Водни извлеци (на горещо) от омайниче се приготвят по следния начин: 2 супени лъжици ситно стрити корени от билката се заливат с една чаша вряща вода, оставя се да изстине, прецежда се и се изпива цялото количество в течение на едно денонощие.

  Описание на билката омайниче градско

  Градското омайниче е многогодишно тревисто растение с късо цилиндрично коренище, хоризонтално или косо, пълзящо. Стеблото му е изправено или възходящо, 30. - 60 (100) см високо, меко влакнесто, в горната част - слабо разклонено. Приосновните листа са събрани в розетка, с дръжка нечифтоперести, 1 - 5 двойки нееднакви листчета, най-горната двойка значително по - едри, връхното листче е най-голямо, 3 - 5-делно; стебловите листа са 3 - 4-делни, до прости, на къси дръжки или приседнали. Цветовете са единични, на дълги дръжки в пазвите на листата, по върховете на клонките. Чашката е двойна, вътрешните листчета са триъгълни, 2 пъти по-дълги от външните линейни листчета. Венчелистчетата са светложълти. Плодът е сборен, от много дребни яйцевидно продълговати плодчета с дълго членесто стълбче. Градското омайниче цъфти през май до август.

  Градско омайниче

  Разпространение на билката омайниче градско

  Омайничето расте из храсталаци, сенчести, гористи места и горски поляни, по изоставени места, край селища и др. Разпространено е из цялата страна докъм 1500 м надморска височина. Освен у нас, омайничето се среща в цяла Европа (без крайния север).

  Дрога на билката омайниче градско

  Събраните през пролетта коренища и корени (Rhizoma et Radix Gei urbani или Rhizoma et Radix Caryophyllatae) и цъфтящата надземна част (Herba Gei Urbani или Herba Caryophyllatae), изсушени в проветриви помещения или в сушилня при температура, не по-висока от 35°С. Коренищата и корените на омайничето притежават слаба характерна карамфилова миризма и силно тръпчив вкус.

  Употребяема част на билката омайниче градско

  Използват се коренища и корени и цъфтящата надземна част.

  Съдържание на билката омайниче градско

  Коренището и корените съдържат до 0,1% етерично масло, в състава на което влизат евгенол, гликозид геин, до 30% танини, горчиви вещества, галова киселина, флавоноиди и др. Надземните части на градското омайниче съдържат също етерично масло с подобен състав, танини в по-малко количество, горчиви вещества, гликозида геин и др.

  Нежелани реакции на билката омайниче градско

  Препаратите с омайниче градско не се препоръчват за употреба от пациенти с тромбофлебит, хипотония, с тенденция към тромбоза, тъй като растението спомага за повишаване на коагулацията на кръвта, както и хора, страдащи от хроничен запек. Нежелателно е да приемате лекарства от омайниче градско по време на бременност, кърмене, както и от деца. Когато приемате лекарства от омайниче градско, трябва да се избягва предозиране поради високото съдържание на танини. Не се препоръчва използването на козметика, тъй като съдържащият се етерично масло в июбилката има индивидуална непоносимост, както и по време на бременност (ароматът на етерично масло може да провокира повишаване на тонуса на матката) и повишена нервна възбудимост.

  Съчетание с други билки на билката омайниче градско

  Градското омайниче може да се комбинира с други притежаващи противовъзпалителна активност билки.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Омайниче стрък, Geum urbanum

   Омайниче стрък, Geum urbanum

   Цена: 5,38 лв.

  2. Омайниче корен - при диария, Geum urbanum L.

   Омайниче корен - при диария, Geum urbanum L.

   Цена: 6,46 лв.

  3. Нийм кора - имунитет и детокс, Azadirachtae Cort

   Нийм кора - имунитет и детокс, Azadirachtae Cort

   Цена: 4,57 лв.

  4. Базово масло от Таману (Tamanu oil), Bioherba, 50 мл

   Базово масло от Таману (Tamanu oil), Bioherba, 50 мл

   Цена: 16,49 лв.

  5. Черен орех Тинктура - при паразити, Bioherba, 100 мл

   Черен орех Тинктура - при паразити, Bioherba, 100 мл

   Цена: 17,59 лв.